Κοροναϊός: «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για την έλλειψη εξοπλισμού ατομικής προστασίας

07:02 9/3/2020 - Πηγή: Mononews

«Καμπανάκι» κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σχετικά με την αυξανόμενη έλλειψη εξοπλισμού ατομικής προστασίας, σε μια περίοδο που είναι απολύτως απαραίτητος.

Την περασμένη εβδομάδα ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Tedros Adhanom Ghebreyesus, MSc, PhD, δήλωσε ότι η έλλειψη αυτή υπονομεύει ολόκληρη την παγκόσμια προσπάθεια για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της λοίμωξης COVID-19, τονίζοντας ότι για να αντιμετωπιστεί η απειλή θα πρέπει να προστατευθούν πρώτα οι εργαζόμενου στον

τομέα της υγείας.

Από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, το γύρω του κόσμου έκαναν εικόνες και βίντεο με κινέζους πολίτες, οι οποίοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους με μάσκες. Καθώς ο ιός άρχισε να εξαπλώνονται, αυξήθηκε κατακόρυφα και η ζήτηση για μάσκες, με το κοινό να συρρέει στα φαρμακεία για να τις προμηθευτεί.

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι οι μάσκες δεν προσφέρουν στο ευρύ κοινό ουσιαστική προστασία από τον ιό, με πολλούς από αυτούς να κάνουν δημόσια έκκληση στους πολίτες να σταματήσουν να τις αγοράζουν.

Η ενημέρωση του ΠΟΥ καθιστά σαφές ότι οι επικίνδυνες ελλείψεις δεν περιορίζονται στις μάσκες. Τα γάντια, οι αναπνευστήρες, τα γυαλιά, οι ιατρικές ασπίδες προσώπου και οι ιατρικές ποδιές βρίσκονται ολοένα και περισσότερο υπό πίεση.

Στα τέλη του περασμένου μήνα ο Οργανισμός εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την «ορθολογική και κατάλληλη» χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίες σε φορείς υγείας. Οι οδηγίες αυτές περιλαμβάνουν την εξάλειψη της ανάγκης για εξοπλισμό όπου είναι εφικτό με τη χρήση της τηλεϊατρικής και τον περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων που εισέρχονται στα δωμάτια των ασθενών με το COVID-19.

Παράλληλα, δήλωσε ότι σύμφωνα με  τα μοντέλα που έχει αναπτύξει εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 89 εκατομμύρια ιατρικές μάσκες κάθε μήνα για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της COVID-19, 76 εκατομμύρια γάντια και 1,6 εκατομμύρια γυαλιά.

«Χωρίς ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού, ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο είναι υπαρκτός», δήλωσε ο Ghebreyesus. «Η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν γρήγορα για να ενισχύσουν τον εφοδιασμό, να ελαστικοποιήσουν τους περιορισμούς των εξαγωγών και να θέσουν μέτρα για να σταματήσουν την κερδοσκοπία».

Την ίδια ώρα οι  ελλείψεις και η τεράστια ζήτηση έχουν επιφέρει υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι τιμές μασκών έχουν αυξηθεί κατά έξι φορές, το κόστος των αναπνευστήρων N95 τριπλασιάστηκε, ενώ οι τιμές των ιατρικών ποδιών έχουν διπλασιαστεί.

Ο Ghebreyesus δήλωσε ότι οι εταιρίες θα χρειαστεί να αυξήσουν την παραγωγή κατά περίπου 40% προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια παρέχοντας κίνητρα προς τις εταιρείες προκειμένου να κατασκευάσουν τον εξοπλισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα