Κομμάτι από την πίτα των αναδοχών στην Ελλάδα θέλουν οι Γάλλοι – Στα αζήτητα οι γερμανικές τράπεζες

Επαφές με στελέχη του οικονομικού επιτελείου τόσο πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι, στις 29 του περασμένου Ιανουαρίου, όσο και κατά τη διάρκειά της επίσκεψής του στην γαλλική πρωτεύουσα είχαν εκπρόσωποι των γαλλικών τραπεζών.

Μάλιστα, κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου μεταφέρει στο mononews.gr την «απαίτηση» των γαλλικών να αναμειχθούν ενεργότερα στις αναδοχές τόσο των επικείμενων εκδόσεων ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης από πλευράς τραπεζών

όσο και από τον ΟΔΔΗΧ. Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μία ακόμα έκδοση μέχρι το τέλος του πρώτου 3μήνου με 10ετές ή ένα ακόμα 7ετές ομόλογο. Οι εκπρόσωποι των γαλλικών τραπεζών που συναντήθηκαν με στελέχη του οικονομικού επιτελείου φέρονται να είπαν «μη δίνετε δουλειές μόνο στους Αμερικάνους, είμαστε κι εμείς εδώ».

Σήμερα κατά τις πληροφορίες, 8 ώρα Ηνωμένου Βασιλείου (σ.σ. 10 ώρα Ελλάδος), ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολογιακού μειωμένης εξασφάλισης από την Τράπεζα Πειραιώς. Μέσα στο σχήμα των αναδόχων, όπως ανακοινώθηκε, συμμετέχει η BNP Paribas. Η ίδια τράπεζα συμμετείχε προ δεκαημέρου και στην επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου για λογαριασμό του ΟΔΔΗΧ.

Επίσης, η Societe General συμμετείχε στο σχήμα των αναδόχων κατά την πρώτη έκδοση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, του 7ετούς ομολόγου στο τέλος του περασμένου Ιουλίου, αλλά και νωρίτερα με το 5ετές ομόλογο επί ΣΥΡΙΖΑ πριν από ένα χρόνο.

Όπως εξηγούν διαχειριστές οι αναδοχές εξασφαλίζουν την επίτευξη του εγχειρήματος της εξόδου στις αγορές κάθε φορά, είτε πρόκειται για τις τράπεζες είτε για κρατικά ομόλογα. Στην ευρωπαϊκή αγορά, ζήτηση και ενδιαφέρον καλύπτουν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα και την αγορά και τις προτιμήσεις των πελατών τους.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τόσο από το 5ετές που εκδόθηκε πέρσι επί ΣΥΡΙΖΑ, όσοι και από την 15ετία προ δεκαημέρου, και τις δύο εκδόσεις Tier II από Alpha και Πειραιώς (πιθανότατα σήμερα) απουσιάζουν γερμανικές τράπεζες. H Deutsche Bank συμμετείχε στο σχήμα των αναδόχων στο  7ετές του περασμένου Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα