«Κόκκινα» τα χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά τα αντίποινα της Κίνας

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο των αντιποίνων που ανακοίνωσε η Κίνα στους δασμούς του Τραμπ που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η Κίνα αποφάσισε να απαντήσει με αντίποινα συνολικού ύψους 75 δισ. δολαρίων, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν δασμούς 25% στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων και δασμούς 5% στις εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου.

Τα αντίποινα θα τεθούν σε ισχύ σε δύο δόσεις, αρχικά στις 11 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια στις 15 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει νέα αντεπίθεση, όπως άφησε να εννοηθεί ο οργισμένος πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Twitter. Μάλιστα ο Τραμπ, ο οποίος επιτέθηκε και στον επικεφαλής της Fed, κάλεσε τις αμερικανικές εταιρείες να εγκαταλείψουν την Κίνα.

Το αρνητικό κλίμα έπληξε τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου αναμένεται να πλήξει ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Μάλιστα, αυτή η νέα κλιμάκωση έρχεται σε μια εποχή που η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Brexit αλλά και τις πολιτικές κρίσεις σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, αλλά και την ύφεση που αναμένει στο επόμενο τρίμηνο η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε την Παρασκευή στις 371,36 μονάδες, σημειώνοντας πτώση -0,78%. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε πάντως με κέρδη 0,47%.

Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε την Παρασκευή στις 7.094,98 μονάδες με απώλειες -0,47%, αν και πριν τις ανακοινώσεις του Πεκίνου κινούταν σε θετικό έδαφος. Ο γερμανικός  DAX  στις 11.611,51 μονάδες με πτώση -1,15%, ο γαλλικός  CAC 40 στις 5.326,87 με απώλειες -1,14%, ο ιταλικός  FTSE MIB στις 20.473,86 μονάδες με βουτιά -1,65% ενώ ο ισπανικός IBEX 35 στις 8.649,50 μονάδες, με απώλειες -0,77%.

The post «Κόκκινα» τα χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά τα αντίποινα της Κίνας appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα