Κόμπι Μπράιαντ: «Λουκέτο» βάζει η εταιρεία του μοιραίου ελικοπτέρου

Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησαν με δημοσίευμά τους οι New York Times, σύμφωνα με το οποίο, η εταιρεία Island Express Helicopters, που διαχειριζόταν το μοιραίο ελικόπτερο, που στοίχισε τη ζωή στον Κόμπι Μπράιαντ, την κόρη του, Τζιάνα και σε ακομή 7 άτομα, δεν διέθετε την απαραίτητη άδεια για να πραγματοποιεί πτήσεις εξ όψεως.

Συγκεκριμένα, το πιστοποιητικό που είχε χορηγήσει η Federal Aviation

Administration στην Island Express Helicopters την εταιρεία στην οποία ανήκε το Sikorsky S-76B, δεν επέτρεπε στους πιλότους της να πραγματοποιούν τέτοιας κατηγορίας πτήσεις με χαμηλή νέφωση, γράφουν οι ΝΥΤ επικαλούμενοι τρεις διαφορετικές πηγές.

Το ελικόπτερο ήταν εξοπλισμένο με σύγχρονα όργανα, ενώ ο πιλότος διέθετε άδεια για τέτοιου είδους πτήσεις, ωστόσο οι περιορισμοί στο πιστοποιητικό από την FAA επέτρεπαν πτήσεις εξ όψεως μόνο σε συνθήκες ικανοποιητικής ορατότητας, κάτι που δεν ίσχυε την μοιραία μέρα.

Μάλιστα, σχεδόν καμία από τις αεροπορικές εταιρείες για πτήσεις τσάρτερ με έδρα το αεροδρόμιο που χρησιμοποιούσε η Island Express δεν έχει μπει στον κόπο να αποκτήσει αυτού του είδους το πιστοποιητικό με το επιχείρημα ότι απαιτούνται πολλά χρήματα για εκπαίδευση πιλότων σε μια περιοχή όπως το Λος Άντζελες, στην οποία οι καιρικές συνθήκες και οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι ευνοούν τις πτήσεις χαμηλού ύψους βασισμένες στην όραση των πιλότων.

Το γεγονός εξηγεί το λόγο που ο πιλότος του ελικοπτέρου δεν υπέβαλε σχέδιο για πτήση εξ όψεως ενώ επιχειρούσε να ανέβει πάνω από τα σύννεφα.

Μετά την αποκάλυψη, αλλά και το σπαρακτικό δημόσιο μήνυμα της συζύγου του αδικοχαμένου θρύλου, Βανέσα Μπράιαντ, η εταιρεία ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας της επ’αορίστον.

«Το σοκ από το δυστύχημα επηρέασε όλο το προσωπικό μας και η διοίκηση αποφάσισε ότι η λειτουργία της εταιρείας πρέπει να ανασταλεί, καθώς αυτό κρίθηκε πρέπον τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η εταιρεία Island Express Helicopters είχε ιδρυθεί το 1986 και ισχυριζόταν ότι διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο των επιβατικών Sikorsky S-76 (το ελικόπτερο που χρησιμοποιούσε ο Κόμπι Μπράιαντ) στη Δυτική Ακτή.

Σε διαφημίσεις της η εταιρεία ανέφερε ότι οι πελάτες της θα έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν με το ίδιο ελικόπτερο που χρησιμοποίησαν «ο πρόεδρος των ΗΠΑ και μέλη της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας».

Ο Κόμπι Μπράιαντ πετούσε με ένα Sikorsky S-76B που είχε κατασκευαστεί το 1991.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που ασχολούνται με τη μοιραία πτήση του Κόμπι Μπράιαντ και της κόρης του, το ελικόπτερο δεν ήταν εξοπλισμένο με σύστημα προειδοποίησης προσέγγισης εδάφους. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, προ 16 ετών, είχε εκδώσει οδηγία τονίζοντας ότι όλα τα ελικόπτερα που μεταφέρουν πάνω από 6 επιβάτες -όπως στην περίπτωση του Κόμπι Μπράιαντ- οφείλουν να έχουν το εν λόγω σύστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα