Tην Τρίτη το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την άρση των περιοριστικών μέτρων

Την Τρίτη, 28 Απριλίου 2020, το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δώσει τις γενικές γραμμές για την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Η εξειδίκευση των μέτρων αυτών θα γίνει στη συνέχεια από τα υπουργεία.

Σχετικά με την απόφαση για το άνοιγμα των σχολεία, τρεις είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την απόφαση του πρωθυπουργού:
1. Η διαφύλαξη σωματική υγείας
2. Η ψυχική υγεία
3. Η επανεκκίνηση οικονομίας

Ο πρωθυπουργός

βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τους στενούς συνεργάτες του όσο και με τους ειδικούς, οι οποίοι του παρέδωσαν χθες την εισήγησή τους, επί της οποίας θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει στους πολίτες όλο το πλάνο εξόδου από τις απαγορεύσεις.

Σύμφωνα με όσα τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης, η έξοδος από τα σπίτια θα γίνεται σταδιακά με μεσοδιαστήματα 7 ή 14 ημερών από το ένα βήμα στο άλλο, προκειμένου να αποτιμάται η επίπτωση στην πορεία των κρουσμάτων.

Αν όλα πηγαίνουν καλά τότε θα προχωράμε στο επόμενο βήμα.

Το σχέδιο άρσης των περιορισμών θα διαρκέσει δύο μήνες: Μάιο και Ιούνιο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες:

4 Μαΐου

Αποχαιρετάμε το sms στο 13033 και τις έντυπες βεβαιώσεις, καθώς σε μεγάλο βαθμό απελευθερώνονται οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια (με εξαίρεση τα νησιά). Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 10 άτομα.

Εκείνη την ημέρα ανοίγουν μικρά εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια, τα οποία θα λειτουργούν υπό αυστηρά μέτρα πρόληψης.

11 Μαΐου 

Αυτή η ημερομηνία φαίνεται πως έχει κλειδώσει για την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα θρανία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η γενική αρχή είναι πρώτα οι μεγάλοι μαθητές και στην συνέχεια οι μικρότεροι.

Με βάση αυτή την αρχή θα αποφασίζεται σε διάστημα επτά ή 14 ημερών η επιστροφή της Α’ και Β’ Λυκείου και των γυμνασίων στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Στην συνέχεια θα ανοίξουν και τα δημοτικά με ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς.

Εξάλλου, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και επισήμανε ότι αναμένεται άμεσα η εισήγηση των ειδικών, ενώ θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση των οργανωτικών μέτρων.

Επίσης, η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός προβλέπουν από 1η Ιουνίου άνοιγμα πολυκαταστημάτων και μεγάλων μεμονωμένων καταστημάτων, τα οποία θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία (π.χ. 15 τ.μ. ανά επισκέπτη, διευρυμένο ωράριο).

Επίσης, άνοιγμα αθλητικών εγκαταστάσεων, μόνο για ατομική άθληση σε ανοικτό χώρο με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται ήδη στις μετακινήσεις του πληθυσμού (π.χ. μέχρι 2 άτομα με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους). Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι.

Για τις 15 Ιουνίου προβλέπεται η επαναλειτουργία για:

Δημόσιες υπηρεσίες: Υπόλοιπες Δημόσιες υπηρεσίες

Επιχειρήσεις: Πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα, παιδότοποι κλπ. Αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι δεξιώσεων, χώροι εκδηλώσεων και φεστιβάλ.

Καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης.

Επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα είναι τοποθετημένα μόνο σε ανοικτό χώρο, απέχουν μεταξύ τους 1,5 μέτρο και κάθε τραπέζι έχει έως 6 άτομα (αναμένεται να εξειδικευθεί η ρύθμιση περαιτέρω).

Στις 29 Ιουνίου:

Γενικός πληθυσμός: Θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 10 άτομα.

Επιχειρήσεις: Επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας (μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα) τα οποία θα λειτουργούν με ειδικούς κανόνες που θα αφορούν την απόσταση τραπεζιών και τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο. Ξενοδοχειακές μονάδες με εφαρμογή ορίου πληρότητας (θα οριστεί συγκεκριμένο ποσοστό) για ένα χρονικό διάστημα που θα οριστεί.

Επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα είναι τοποθετημένα σε απόσταση μεταξύ τους (έως 1,5 μέτρο για τον ανοικτό χώρο και έως 2 μέτρα για τον κλειστό χώρο) και κάθε τραπέζι έχει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων (που θα προσδιοριστεί στη συνέχεια).

Keywords
Τυχαία Θέματα