Κίνα: Τοπική φαρμακευτική εταιρεία ζητά έγκριση κυκλοφορίας για γενόσημο του Ozempic

17:31 3/4/2024 - Πηγή: Mononews

Αίτηση στις αρμόδιες αρχές της Κίνας για την κυκλοφορία  ενός γενόσημου φαρμάκου του δημοφιλούς Ozempic κατέθεσε κινεζική φαρμακευτική εταιρεία, κίνηση που αποτελεί μια πιθανή πρόκληση για τα σχέδια επέκτασης της Novo Nordisk στη χώρα.

Η Hangzhou Jiuyuan Gene Engineering ανέφερε την Τετάρτη σε  ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ζήτησε έγκριση για να πουλήσει το φάρμακο, το οποίο αποκαλεί Jiyoutai, για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Οι πατέντες

της Novo στην Κίνα για το Ozempic, αλλά και για το φάρμακο αδυνατίσματος Wegovy, πρόκειται να λήξουν το 2026.

Οι πωλήσεις του Ozempic της Novo στην Κίνα υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι σε 4,8 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (694 εκατομμύρια δολάρια), αντιπροσωπεύοντας το 5% των παγκόσμιων πωλήσεων του φαρμάκου (95,7 δισ. κορώνες).

Το Ozempic έγινε το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για τον διαβήτη στον κόσμο πέρυσι, αλλά η ζήτηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα άτομα που επιδιώκουν να χάσουν βάρος, επειδή η δραστική του ουσία, η σεμαγλουτίδη, είναι η ίδια -μόνο σε χαμηλότερη δόση- με το δημοφιλές φάρμακο αδυνατίσματος Wegovy.

Ως αποτέλεσμα, τα φθηνά αντίγραφα του Ozempic στη μεγαλύτερη αγορά της Ασίας θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για το Wegovy, το οποίο η Novo σχεδιάζει να κυκλοφορήσει στην Κίνα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στις δραστηριότητές της στην Κίνα, εκπρόσωπος της Novo ανέφερε: «Ελπίζουμε να δούμε συνέχιση της υποστήριξης και προστασίας της καινοτομίας στην Κίνα, καθώς αυτό θα τονώσει το κίνητρο των εταιρειών να αναπτύξουν καινοτόμα φάρμακα και να προσφέρουν νέες θεραπείες στους ασθενείς.»

Μια έγκριση για το Jiyoutai θα καθιστούσε το ενέσιμο φάρμακο το πρώτο τοπικό γενόσημο φάρμακο σεμαγλουτίδης στην Κίνα.
Η αίτηση για έγκριση έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για σεμαγλουτίδη που ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά παγκοσμίως.

Η Jiuyuan Gene, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην China’s Huadong Medicine, ολοκλήρωσε μια κλινική δοκιμή σε τελικό στάδιο στην Κίνα πέρυσι συγκρίνοντας την ένεση σεμαγλουτίδης με το Ozempic σε 476 ασθενείς, σύμφωνα με ένα μητρώο κλινικών δοκιμών.

Η εταιρεία δεν απάντησε αμέσως σχετικά με τα δεδομένα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας του Jiyoutai.

“Εκτός και αν το αρμόδιο δικαστήριο αποφασίσει τελικά ότι αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι άκυρο, δεν θα μπορούμε να εμπορευματοποιήσουμε το JY29-2 (Jiyoutai) πριν από τη λήξη αυτού του διπλώματος ευρεσιτεχνίας”, δήλωσε η Jiuyuan Gene.

Η Jiuyuan Gene Engineering συνεργάστηκε με τον κορυφαίο μέτοχο της Huadong Medicine για να αναπτύξει ένα άλλο φάρμακο για τον διαβήτη που είναι εγκεκριμένο στην Κίνα.

Την Τετάρτη, η Novo προειδοποίησε ότι τα κιτ εκκίνησης του Ozempic δεν θα είναι ακόμα διαθέσιμα στη Γερμανία κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι ελλείψεις στην Ευρώπη παρατείνονται.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Γιοκαρίνης: Αθωώθηκε από το Τριμελές Αυτόφωρο – Πήρε πίσω την καταγγελία η σύζυγός του

Ιουλία Τσέτη: Θα είμαι υποψήφια για πρόεδρος του ΣΕΒ

Ζαχάροβα: Tο ΝΑΤΟ έχει επιστρέψει σε μια νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου

Keywords
Αναζητήσεις
kina-topiki-farmakeftiki-etaireia-zita-egkrisi-kykloforias-gia-genosimo-tou-ozempic.htm
Τυχαία Θέματα