Κατερίνα Σαμαρά: Η Ελληνίδα ενδοκρινολόγος που ανοίγει τον δρόμο για την πρόληψη της άνοιας

Ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία έκανε μια ελπιδοφόρα και σημαντική ανακάλυψη για την πρόληψη της άνοιας. Η ανακάλυψη αυτή αφορά την ουσία μετφορμίνη, οποία σήμερα χρησιμοποιείται ως φάρμακο για τον διαβήτη.

Μια νέα έρευνα στην Αυστραλία, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής ενδοκρινολόγο δρα Κατερίνα Σαμαρά, δείχνει πως οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, που παίρνουν μετφορμίνη, εμφανίζουν βραδύτερη εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών τους και μικρότερη πιθανότητα άνοιας αργότερα.

Η μετφορμίνη

είναι φάρμακο πρώτης γραμμής για τις περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και ένα από τα συχνότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς το παίρνουν για να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Η νέα μελέτη παρατήρησης (όχι κλινική δοκιμή) από επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Garvan και του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία αφορούσε 1.037 άτομα ηλικίας 70 έως 90 ετών στο Σίδνεϊ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα διαβήτη «Diabetes Care», δίνει νέες ελπίδες για μείωση του κινδύνου άνοιας, όχι μόνο στους διαβητικούς, αλλά και στους ανθρώπους χωρίς διαβήτη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Portraits.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα