Κασσιόπη: Ενδιαφέρον για εξαγορά από τρία επενδυτικά σχήματα

Στην τελική ευθεία φέρεται να έχει μπει η πώληση της έκτασης 438 στρεμμάτων στην Κασσιόπη της βόρειας Κέρκυρας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε εξέλιξη προχωρημένες συζητήσεις με τρία κοινοπρακτικά σχήματα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το πωλητήριο έχει μπει κι επίσημα από την NCH Capital, αφού έχουν ήδη υπογραφεί ρήτρες εχεμύθειας και βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης οι προσφορές που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι, μεταξύ

των οποίων βρίσκονται Έλληνες και ξένοι επενδυτές, με σκοπό έως το τέλος της άνοιξης να υπάρχουν νεότερα. Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τρεις ενώσεις επενδυτών, στη μία εκ των οποίων συμμετέχει ο 77χρονος Ελληνοαμερικανός Ντιν Μητρόπουλο με περιουσία 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σε μία από τις κοινοπραξίες υπάρχει ελληνική συμμετοχή.

Πληροφορίες για τις οικονομικές προσφορές των επενδυτών δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά δεδομένου ότι το αμερικανικό fund έχει ωριμάσει το project σε ικανοποιητικό βαθμό (έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες και υπάρχει η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου, μεταξύ άλλων), το τίμημα θα είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό των 25 εκατομμυρίων που είχε καταβάλει η NCH στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2013 έως το 2017. Το 2018, η NCH ολοκλήρωσε τη διαδικασία απόκτησης της ιδιοκτησίας και το 2020 έλαβε τις απαραίτητες άδειες για την ανάπτυξη.

Η αποεπένδυση της NCH

Πηγές κοντά στην NCH αναφέρουν πως το fund δεν αποφάσισε εν μία νυκτί να βάλει πωλητήριο στο πιο περιζήτητο φιλέτο της Κέρκυρας, αφού διεξάγονταν συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές. Μετά την έλευση της πανδημίας, όμως, κι ενώ είχε παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα κατά το οποίο η NCH διακρατούσε το asset, οι ζυμώσεις έγιναν εντονότερες, ενώ στην πρόθεση αποεπένδυσης από την Κασσιόπη συνέτειναν οι επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, όπως η άνοδος του κατασκευαστικού κόστους.

Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους ήταν και επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετείχαν ιδιοκτήτες γειτονικών ιδιοκτησιών, όπως ο βαρόνος Τζέικομπ Ρότσιλντ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της NCH, η ανάπτυξη περιλάμβανε μεικτό τουριστικό χωριό με υπερπολυτελές ξενοδοχείο με 90 δωμάτια και 76 σουίτες, μαρίνα 60 θέσεων και 40 ανεξάρτητες κατοικίες από 250 τ.μ. έως 1.000 τ.μ., ενώ από τη συνολική έκταση σχεδιαζόταν να δομηθεί το 7% και το 93% θα παρέμενε πράσινο. Σημειωτέον ότι το οικόπεδο περιλαμβάνει ακτογραμμή σχεδόν 700 μέτρων στον Ερημίτη.

Μένει, βέβαια, να φανεί αν ο επενδυτής στον οποίο θα καταλήξει η έκταση θα αξιοποιήσει αυτό το σχέδιο ή αν η εκμετάλλευση του οικοπέδου στον Ερημίτη θα προχωρήσει με μικρότερη δόμηση. Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος που το έργο προχωρούσε με εξαιρετικά βραδύ ρυθμό, και μάλιστα βρέθηκε στη δίνη συγκρούσεων και προσφυγών εκ μέρους των δημοτών και των τοπικών οργανώσεων. Βασικό αίτημα του δήμου Κασσιόπης ήταν η επένδυση να απενταχθεί από τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ, η έκτασγ να χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή και να παραχωρηθεί για δημόσια χρήση.

Keywords
Αναζητήσεις
kassiopi-endiaferon-gia-exagora-apo-tria-ependytika-schimata.htm
Τυχαία Θέματα