Ηχηρό μήνυμα Μπάιντεν στον Πούτιν: Η Δύση θα απαντήσει αποφασιστικά αν υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία

Ισχυρό μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Δύση θα απαντήσει αποφασιστικά εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, απέστειλε το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Ρώσο πρόεδρο ότι ένα τέτοιο βήμα θα έχει ευρύτατες αρνητικές συνέπειες και θα απομονώσει τη Μόσχα.

Όπως αναφέρει το

πρακτορείο, η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών διήρκεσε μία ώρα, μία μέρα μετά την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. Προειδοποίηση που η Μόσχα απέρριψε ως «υστερική».

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές και από τις δύο πλευρές, η συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν δεν απέφερε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε στον Μπάιντεν πως η Ουάσιγκτον δεν έχει λάβει υπόψη τις βασικές ανησυχίες της Ρωσίας και ότι δεν πήρε «ουσιαστική απάντηση» για κρίσιμα θέματα, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η επέκταση του ΝΑΤΟ και η ανάπτυξη επιθετικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε ότι δεν ήταν σαφές εάν ο Πούτιν δεσμεύεται να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό, μολονότι συμφώνησε να παραμείνει σε επαφή με τον Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έδωσε εντολή για την απόσυρση του μη αναγκαίου προσωπικού της, με την Ουάσιγκτον να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

«Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την αποχώρηση των Αμερικανών εργαζομένων, που δεν είναι απαραίτητοι για τις έκτακτης ανάγκης υπηρεσίες της πρεσβείας, λόγω των πληροφοριών που συνεχίζουν να κάνουν λόγο για μια ενίσχυση του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, ένας δείκτης μιας ενδεχόμενης σημαντικής στρατιωτικής δράσης», ανέφερε η πρεσβεία στο Κίεβο, σε μήνυμά της στο Twitter.

Today, the @StateDept ordered non-emergency U.S. employees at the Embassy to depart due to continued reports of a Russian military build-up on the border with Ukraine, indicating potential for significant military action. https://t.co/6IgLvE4PJS

— U.S. Embassy Kyiv (@USEmbassyKyiv) February 12, 2022

Αποσύρεται και το προσωπικό τους στον ΟΑΣΕ

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν επίσης το προσωπικό τους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από την Ουκρανία αμέσως, είπαν σήμερα στο Reuters διπλωματικές πηγές, εν μέσω των φόβων για μια πιθανή ρωσική εισβολή.

Ο ΟΑΣΕ διεξάγει επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μια μη στρατιωτική αποστολή επιτήρησης στις αυτοανακηρυχθείσες, με τη στήριξη της Ρωσίας, αυτονομιστικές δημοκρατίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο πόλεμος που ξέσπασε το 2014 προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 14.000 ανθρώπων.

Μία από τις πηγές, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η απόφαση περί απόσυρσης του προσωπικού των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ έχει άμεση ισχύ και ότι αναμένεται και άλλα κράτη να προβούν σε ανάλογες ενέργειες σύντομα.

Δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Βρετανία αποφάσισε να μετακινήσει τα μέλη της στον ΟΑΣΕ από τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές της Ουκρανίας σε σημεία που τελούν υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προέτρεψαν τους υπηκόους τους να φύγουν από την Ουκρανία αμέσως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής, περιλαμβανομένης μιας πιθανής αεροπορικής επιδρομής, προειδοποιώντας πως η επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Η Ρωσία κατηγορεί τα κράτη της Δύσης ότι διασπείρουν ψέματα.

Γερμανία: Ανοιχτή με λιγότερο προσωπικό θα παραμείνει η γερμανική πρεσβεία στο Κίεβο

Η Γερμανία δεν σκοπεύει για την ώρα να κλείσει την πρεσβεία της στο Κίεβο, αλλά θα μειώσει σημαντικά το προσωπικό της, διευκρίνισε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Το ίδιο ισχύει και για αντιπροσωπείες του γερμανικού δημόσιου τομέα, όπως η κρατική Τράπεζα Επενδύσεων KfW, η Εταιρία Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ) και για Γερμανούς δασκάλους που εργάζονται στη χώρα.

«Θα κρατήσουμε την πρεσβεία μας ανοιχτή», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ από την Αίγυπτο και επισήμανε ότι οι οικογένειες των εργαζομένων στην πρεσβεία θα πρέπει ωστόσο να αποχωρήσουν το συντομότερο από τη χώρα.

«Η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της μαζικής παρουσίας και των κινήσεων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Μια στρατιωτική σύγκρουση δεν μπορεί να αποκλειστεί», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ακόμη ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους του με όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να εξευρεθεί διπλωματική λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, τη Δευτέρα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί το Κίεβο και την Τρίτη τη Μόσχα. «Το μήνυμα είναι, είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για όλα τα πιθανά σενάρια», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών.

Οδηγία προς τους πολίτες τους να απομακρυνθούν εξέδωσαν Τσεχία και Πολωνία

Ανάλογες οδηγίες στο προσωπικό των πρεσβειών τους και στους πολίτες τους έδωσαν σήμερα η Πολωνία και η Τσεχία, ενώ και η Ρωσία περιορίζει τον αριθμό των μελών της διπλωματικής αποστολής της στην Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αιτιολόγησε την απόφαση σημειώνοντας ότι «πρέπει να αποτραπούν προσπάθειες προβοκάτσιας από το Κίεβο ή τρίτες χώρες».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό της Σαμίχ Σούκρι, η κυρία Μπέρμποκ, με το βλέμμα σε πολλούς αποδέκτες, επανέλαβε ότι η γερμανική πολιτική στις πωλήσεις όπλων θα παραμείνει περιοριστική, ενώ στο εξής θα λαμβάνεται υπ’ όψιν όχι μόνο εάν η ενδιαφερόμενη περιοχή βρίσκεται σε κρίση, αλλά και ποια είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε επαφή με την πρεσβεία να είναι οι Έλληνες στην Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, συνιστά στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την πρεσβεία στο Κίεβο.

 Η σύσταση έρχεται τη στιγμή που κυβερνήσεις καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ παράλληλα έχουν απομακρύνει και το μη αναγκαίο διπλωματικό προσωπικό.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Εξωτερικών: Οι Έλληνες στην Ουκρανία να είναι σε επαφή με την πρεσβεία

Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία: Εκκενώνονται πρεσβείες στο Κίεβο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισχυρό, Μπάιντεν, Πούτιν, Δύση, Ουκρανία,ischyro, bainten, poutin, dysi, oukrania