ΗΠΑ: Σχεδόν 4.000.000 έχουν ήδη ψηφίσει για νέο πρόεδρο – Εκτιμήσεις για ρεκόρ συμματοχής

Με πρωτοφανής συμμετοχή σπεύδουν οι Αμερικανοί να ψηφίσουν στην πρόωρη διαδικασία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία ήδη έχουν προσέλθει πάνω από 3,8 εκατ. πολίτες.

Πρόκειται για ποσό ρεκόρ για την πρόωρη ψηφοφορία, καθώς στην αντίστοιχη περίοδο για τις προεδρικές εκλογές του 2016 είχαν λάβει μέρος μόλις 75.000

πολίτες, σύμφωνα με το U.S. Elections Project, μια πηγή πληροφοριών για το αμερικανικό εκλογικό σύστημα που συγκεντρώνει τα στοιχεία από την πρόωρη ψηφοφορία. Με αυτά τα στοιχεία, οι αναλυτές εκτιμούν πως οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θα επιτύχουν ρεκόρ συμμετοχής.

Η άνοδος του αριθμού των ψηφοφόρων που επέλεξαν να συμμετέχουν στην πρόωρη διαδικασία φαίνεται πως επηρεάστηκε από την επέκταση της δυνατότητας, μέσω και της επιστολικής ψήφου, σε πολλές πολιτείες ως ένας τρόπος ασφαλούς διεξαγωγής των εκλογών στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Αλλά και από την έντονη διάθεση αρκετών ψηφοφόρων να επηρεάσουν το πολιτικό μέλλον του Τραμπ, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Μάικλ ΜακΝτόναλντ του πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο οποίος χειρίζεται την πηγή αυτή πληροφοριών.

«Δεν έχουμε δει ποτέ τόσους πολλούς ανθρώπους να ψηφίζουν τόσο νωρίτερα από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Οι πολίτες ψηφίζουν όταν έχουν αποφασίσει και γνωρίζουμε ότι πολλοί έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό και έχουν ήδη άποψη για τον Τραμπ», λέει ο ίδιος.

Ο μεγάλος αυτός αριθμός ψηφισάντων οδηγεί τον ΜακΝτόναλντ στο συμπέρασμα ότι στις εκλογές μπορεί να υπάρξει αριθμός-ρεκόρ συμμετοχής, περί τα 150 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που αναλογεί στο 65% των εχόντων δικαίωμα ψήφου και είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1908.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν προηγείται του Ρεπουμπλικανού σημερινού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εθνικές δημοσκοπήσεις παρότι οι δημοσκοπήσεις εκείνες που αφορούν τις πολιτείες-κλειδιά εμφανίζουν μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως καταφερθεί εναντίον της επιστολικής ψήφου διατυπώνοντας ανυπόστατες κατηγορίες ότι αυτός ο τρόπος οδηγεί σε εκλογική νοθεία. Οι ειδικοί όμως λένε ότι η νοθεία είναι σπάνια.

Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε σε εθνικό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι το 5% των Δημοκρατικών σε όλη τη χώρα απάντησε ότι έχει ήδη ψηφίσει σε σχέση με το 2% των Ρεπουμπλικανών.

Σχεδόν το 58% των Δημοκρατικών σχεδιάζει να ψηφίσει πρόωρα σε σχέση με το 40% των Ρεπουμπλικανών.

Ο ΜακΝτόναλντ εξηγεί ότι η πρόωρη ψηφοφορία συνήθως ξεκινάει δυναμικά, στη συνέχεια μειώνεται και επανέρχεται δυναμικά λίγο πριν από την ημέρα των εκλογών. Αλλά σε κάποιες πολιτείες, το ποσοστό των ψηφισάντων έχει ήδη καταγράψει υψηλό ρεκόρ, ένα μήνα πριν.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα