ΗΠΑ: Πακέτο ύψους 739 δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού συμφώνησαν τελικά οι Δημοκρατικοί, με νέο ελάχιστο εταιρικό φόρο

Σε μια εντυπωσιακή ανατροπή, ο Δημοκρατικός ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ και ο επίσης Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν  ανακοίνωσαν την Τετάρτη μια  συμβιβαστική συμφωνία για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Πρόκειται, σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, για μια εντυπωσιακή και ανεξήγητη αλλαγή στάσης από τον Μάντσιν,  ο οποίος από το 2021 είχε

εκμεταλλευτεί την απόλυτη ισορροπία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στην Γερουσία (50-50) για να μπλοκάρει τις πολύ πιο φιλόδοξες προτάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, παρασύροντας τους Δημοκρατικούς σε σε μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων, ανταγωνίζοντας τον Λευκό Οίκο και τους περισσότερους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου.

Η νέα πρόταση είναι αρκετά μικρότερη από το φιλόδοξο πακέτο των 3,5 τρισ. δολαρίων που ο Μπάιντεν ζήτησε από τους Δημοκρατικούς να προωθήσουν το Κογκρέσο πέρυσι, αλλά και τη μειωμένη εκδοχή του, ύψους  περίπου 2 τρισ. που  είχε εγκρίνει  η Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Νοέμβριο.

Στη συμφωνία των 725 σελίδων με τίτλο «Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022», η οποία αναμένεται να ψηφιστεί από τους Δημοκρατικούς την επόμενη εβδομάδα, χωρίς τη συγκατάθεση των Ρεπουμπλικανών, προβλέπεται πως θα συγκεντρωθούν νέα έσοδα ύψους 739 δισ. δολαρίων στη διάρκεια της δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων 313 δισ. δολάρια από έναν νέο ελάχιστο εταιρικό φόρο ύψους 15%.

Τι περιλαμβάνει η πρότασηΤιμές φαρμάκων

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Associated Press, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αρχικά ρυθμίσεις που δίνουν τη  δυνατότητα διαπραγμάτευσης μέσω του προγράμματος  Medicare των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων με τις φαρμακευτικές εταιρείες, εξοικονομώντας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση περίπου 288 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του 10ετούς προϋπολογισμού.

Αυτά τα νέα έσοδα θα επανέλθουν σε χαμηλότερο κόστος για τους ηλικιωμένους για φάρμακα.

Το πακέτο συμπεριλαμβάνει επίσης ένα ανώτατο πλαφόν 2.000 δολαρίων στα χρήματα που θα μπορούν να πληρώνουν από την τσέπη τους οι ηλικιωμένοι στα φαρμακεία.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την παροχή δωρεάν εμβολιασμών για ηλικιωμένους, οι οποίοι τώρα είναι από τους λίγους χωρίς εγγυημένη δωρεάν πρόσβαση, σύμφωνα με ένα συνοπτικό έγγραφο.

Ασφάλιση υγείας

Το νομοσχέδιο θα επεκτείνει τις επιδοτήσεις που παρέχονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για να βοηθήσει ορισμένους Αμερικανούς που αγοράζουν ασφάλιση υγείας μόνοι τους.

Η πρόσθετη αυτή βοήθεια επρόκειτο να λήξει φέτος. Ωστόσο, το νομοσχέδιο θα επιτρέψει τη συνέχιση της βοήθειας για τρία ακόμη χρόνια, μειώνοντας τα ασφάλιστρα για τους ανθρώπους που αγοράζουν τα δικά τους συμβόλαια υγειονομικής περίθαλψης.

Ενέργεια

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει χρηματοδότηση 369 δισ. δολαρίων, τα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, σε στρατηγικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φορολογικών εκπτώσεων για τους καταναλωτές προκειμένου να αγοράσουν νέα ή μεταχειρισμένα ηλεκτρικά οχήματα.

Το συγκεκριμένο πακέτο αναλύεται σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια για πίστωση φόρου για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και 30 δισεκατομμύρια δολάρια για πίστωση φόρου παραγωγής για αιολική και ηλιακή ενέργεια, που θεωρούνται τρόποι ενίσχυσης και υποστήριξης των βιομηχανιών που μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.

Για τους καταναλωτές, υπάρχουν φορολογικές ελαφρύνσεις ως κίνητρα για να γίνουν «πράσινοι». Το ένα είναι οι εκπτώσεις φόρου καταναλωτή 10 ετών για επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αιολική και ηλιακή ενέργεια. Υπάρχουν φορολογικές ελαφρύνσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης φόρου 4.000 $ για την αγορά μεταχειρισμένων ηλεκτρικών οχημάτων και 7.500 $ για καινούργια.

Συνολικά, οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι η στρατηγική θα μπορούσε να βάλει τη χώρα σε μια πορεία μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030.

Νέος ελάχιστος φόρος για τις εταιρείες

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του νομοσχεδίου, η πρόταση των Δημοκρατικών περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου ελάχιστου φόρου ύψους 15% για τις εταιρείες που κερδίζουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια κέρδη. Ο νέος φόρος αναμένεται να εφαρμοστεί μετά το  φορολογικό έτος 2022 και  εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει περίπου 313 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.

Στόχος του φόρου είναι να δελεάσει κάποιες από τις 200 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ, οι οποίες απέφευγαν να πληρώσουν τον σημερινό εταιρικό φόρο που φτάνει το 21%.

Τα χρήματα συγκεντρώνονται επίσης με την ενίσχυση του IRS για να καταργήσει τις φορολογικές απάτες, μέσω μιας επένδυσης 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκτιμάται πως μέσω αυτής της διαδικασίας θα συγκεντρωθούν νέα έσοδα ύψους 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το καθαρό κέρδος να ανέρχεται στα 124 δισ. δολάρια στη δεκαετία.

Για τις χαμηλότερες τιμές των φαρμάκων αναμένεται να υπάρχει εξοικονόμηση μέσω των διαπραγματεύσεων της Medicare με τις φαρμακευτικές.

Συνολικά το νομοσχέδιο προβλέπει νέα έσοδα739 δισ. δολάρια και νέες επενδύσεις ύψους περίπου 433 δισ. δολαρίων.

Τι έμεινε έξω από τον συμβιβασμό

Πάντως, όπως αναφέρει το AP, το νέο πακέτο, που προέκυψε μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων, αφήνει έξω μια σειρά από φιλόδοξους στόχους του Μπάιντεν.

Μεταξύ άλλων, εκτός του πακέτου έμεινε η συνέχιση της μηνιαίας έκπτωσης φόρου παιδιών ύψους 300 δολαρίων, που αφορούσε απευθείας χρηματοδότηση σε οικογένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πιστεύεται ότι μείωσε ευρέως την παιδική φτώχεια.

Επίσης, προς το παρόν έχουν χαθεί τα σχέδια για δωρεάν προ-νηπιαγωγική αγωγή και δωρεάν κοινοτικό κολέγιο, καθώς και το πρώτο πρόγραμμα οικογενειακής άδειας μετ’ αποδοχών της χώρας που θα παρείχε έως και 4.000 δολάρια το μήνα για γεννήσεις, θανάτους και άλλες βασικές ανάγκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Πακέτο, 739, Δημοκρατικοί,ipa, paketo, 739, dimokratikoi