Ηλεκτρονικά είδη: Εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις μετά το lockdown – Συνεχίζεται η «φρενίτιδα» για H/Y

Ικανοποίηση επικρατεί στη αγορά των ηλεκτρονικών ειδών για την πορεία των πωλήσεων κατά τις πρώτες ημέρες πλήρους επαναλειτουργίας των φυσικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσέλευση των καταναλωτών εξέπληξε ευχάριστα τον κλάδο, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προσδοκίες που υπήρχαν. Όπως παρατηρούν άνθρωποι του χώρου, αυτό οφείλεται κυρίως στη ζήτηση που συσσωρεύθηκε και δεν εκτονώθηκε στη διάρκεια της καραντίνας, αφού αρκετοί καταναλωτές περίμεναν να επισκεφθούν τα καταστήματα και να δουν από κοντά

τα προϊόντα που ήθελαν να αποκτήσουν, αξιοποιώντας παράλληλα τις γενναίες προσφορές.

Είναι ενδεικτικό πως η αλυσίδα «Κωτσόβολος» που διατηρεί το μεγαλύτερο δίκτυο ηλεκτρονικών ειδών βίωσε εκρηκτική άνοδο της ζήτησης σε όλα τα κανάλια (φυσικά καταστήματα, eshop και τηλεφωνικό κέντρο) την Δευτέρα και την Τρίτη, 11 και 12 Μαΐου αντίστοιχα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τζίρος της εταιρείας την Δευτέρα 11 Μαΐου αυξήθηκε κατά 120% σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα πέρυσι ενώ κάποια καταστήματα «είδαν» τα έσοδα τους να μεγαλώνουν έως και 200%! Την επόμενη μέρα, οι πωλήσεις ήταν ελαφρώς χαμηλότερες και κινήθηκαν στα επίπεδα του 70%.

Παρά την μαζική προσέλευση στα καταστήματα της αλυσίδας, οι καταναλωτές εξυπηρετήθηκαν γρήγορα χάρη και στις τεχνολογικές λύσεις που έχει αναπτύξει η εταιρεία. Στα λίγα καταστήματα που σχηματίστηκαν «ουρές», υπήρχε η μέριμνα να τοποθετηθούν ομπρέλες για προστασία από τον ήλιο και να διανεμηθούν δωρεάν εμφιαλωμένα νερά σε όσους περίμεναν υπομονετικά την σειρά τους.

Όσον αφορά στις κατηγορίες προϊόντων που ξεχώρισαν, κύκλοι της «Κωτσόβολος» επισημαίνουν πως όλες ήταν ανεβασμένες (πάνω από 100%), ωστόσο η «μεγάλη αποκάλυψη» ήταν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (computing). Όπως λένε, η συγκεκριμένη κατηγορία συνεχίζει να καλπάζει παρ’ ότι στη διάρκεια του lockdown πουλήθηκαν αρκετά «κομμάτια». «Φαίνεται πως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές επέστρεψαν στη ζωή μας», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά. Η μόνη κατηγορία που «υστέρησε» συγκριτικά με τις υπόλοιπες ήταν τα κινητά που κατέγραψαν αύξηση 75%. Μια εξέλιξη που αποδίδεται εν μέρει  στο γεγονός πως έχουν αργήσει οι εταιρείες να λανσάρουν τα καινούρια τους μοντέλα.

Από αύριο πάντως αναμένεται να κοπάσει η αυξημένη προσέλευση του κόσμου στα καταστήματα και θα αρχίσει να φαίνεται που πραγματικά θα «καθίσει η μπίλια». Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η κατανάλωση στην αγορά των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών θα υποχωρήσει κατά περίπου 15% με 20% με δεδομένη την πίεση που θα δεχθεί το διαθέσιμο εισόδημα αλλά και τη διατήρηση των περιοριστικών μέτρων στα φυσικά καταστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και κυρίως κατά το τελευταίο τρίμηνο οπότε και πραγματοποιείται σημαντικό μέρος των πωλήσεων του κλάδου (το διάστημα αυτό υπάρχουν δυο σημαντικά γεγονότα Black Friday και Χριστούγεννα).

Βέβαια, οι προβλέψεις θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω στην απευκταία περίπτωση που χρειαστεί να επιβληθεί δεύτερο lockdown το προσεχή Φθινόπωρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ηλεκτρονικά, Εκτοξεύθηκαν, – Συνεχίζεται,ilektronika, ektoxefthikan, – synechizetai