Η Σουηδία σκέφτεται να εκδώσει… αιώνιο ομόλογο

Με μεγάλο μέρος της καμπύλης αποδόσεών της να διαπραγματεύεται κάτω από το μηδέν, η Σουηδία εξετάζει τώρα εάν θα ακολουθήσει άλλες χώρες όπως η Αυστρία και θα «κλειδώσει» ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού για έναν αιώνα.

Το μεγαλύτερο ομόλογο της σκανδιναβικής χώρας, το οποίο έχει αποδόσεις γύρω στο μηδέν, πρέπει να αποπληρωθεί το 2039. Όλα τα υπόλοιπα ομόλογά της διαπραγματεύονται με αρνητικά επιτόκια, όπως και περισσότερα από 16 τρισεκατομμύρια δολάρια τίτλων σταθερού εισοδήματος παγκοσμίως.

«Η προοπτική κλειδώματος αυτών που φαίνονται να είναι εξαιρετικά χαμηλά

επιτόκια μακροπρόθεσμα είναι ενδιαφέρουσα και αξίζει να εξεταστεί», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Χρέους της Σουηδίας Χανς Λίντμπλαντ σε δήλωσή του αργά την Τρίτη. Ο οργανισμός θα αναλύσει αρχικά «διάφορες πτυχές», συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα επηρέαζε τα πρότυπα χρηματοδότησής του και του αν υπάρχει ζήτηση, ανέφερε.

Η Σουηδία έχει ένα από τα μικρότερα χρέη στην Ευρώπη, περίπου στο 35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με το ήμισυ του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδόν τα μισά κρατικά ομόλογα της Σουηδίας κατέχονται επί του παρόντος από την κεντρική τράπεζα, η οποία έχει αγοράσει ομόλογα από τις αρχές του 2015 στο πλαίσιο ενός προγράμματος οικονομικής τόνωσης.

Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι θα επανέλθει με την αξιολόγησή του στις 23 Οκτωβρίου, όταν θα εκδώσει την επόμενη πρόβλεψη δανεισμού του. Μια εκπρόσωπος δήλωσε τηλεφωνικά ότι δεν θα σχολιάσει περαιτέρω τη δήλωση της Τρίτης.

Η απομάκρυνση από τις λιγότερο μακροπρόθεσμες ωριμάνσεις θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μια ήδη τεταμένη κατάσταση ρευστότητας. Η γειτονική Φινλανδία έχει ταχθεί κατά της έκδοσης υπερβολικά μακροχρόνιων ομολόγων, επικαλούμενη την ανάγκη διατήρησης της ρευστότητας σε υπάρχουσες ωριμάνσεις.

Η SEB AB ανέφερε σε σημείωμά της την Τετάρτη ότι η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης ήταν «κάπως περίεργη», δεδομένου ότι ο δανεισμός έχει μειωθεί σε όλα τα μέσα και ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εκδώσει πράσινα ομόλογα το 2020.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι εκδότες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν δει τις αποδόσεις σε όλες τις ημερομηνίες λήξης να μεταβαίνουν σε αρνητικό έδαφος. Οι επενδυτές υφίστανται τις απώλειες εν μέσω φόβων ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση, καθώς οι εμπορικές εντάσεις κλιμακώνονται και οι κεντρικές τράπεζες απαντούν με περισσότερα μέτρα τόνωσης.

Οι επενδυτές που κυνηγούν εξαιρετικά ασφαλή ομόλογα που αποδίδουν περισσότερο από 1% στράφηκαν στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα τα τελευταία χρόνια, αν και μόνο λίγα κράτη, όπως το Βέλγιο και η Ιρλανδία, έχουν παρατείνει τις ωριμάνσεις σε έναν αιώνα. Η Αυστρία πούλησε ομόλογα ύψους 1,25 δισ. ευρώ διάρκειας 100 ετών στα τέλη Ιουνίου.

The post Η Σουηδία σκέφτεται να εκδώσει… αιώνιο ομόλογο appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα