Η Ράνια Αικατερινάρη (Miss Gucci) και οι ευθύνες που θα ζητήσει ο Μητσοτάκης μετά την 7η Ιουλίου

00:07 2/7/2019 - Πηγή: Mononews

Το έργο και οι ευθύνες του Υπερταμείου θα αναζητηθούν από την επόμενη ημέρα των εκλογών, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, όπως ονομάζεται επισήμως, έχει λάμψει δια της απουσίας της και δια της αποτυχίας της να εξορθολογήσει, να συμβουλέψει ή να αξιοποιήσει την περιουσία του Δημοσίου και τις ΔΕΚΟ οι οποίες του ανήκουν.

Το παράδειγμα της ΔΕΗ

αποδεικνύει πόσα δεν έκανε, το ρόλο που δεν έπαιξε ώστε να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση και λειτουργία της εταιρείας.

Η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων, η ανοχή στην παρεμβατικότητα του υπουργείο Ενέργειας σε κρίσιμα θέματα της εταιρείας, η καθυστέρηση στην απόφαση να μπει η Qualco στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ή κάποια εισπρακτική είναι μόνο δείγματα της απουσίας του.

Και η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία την οποία η κ. Ράνια Αικατερινάρη γνώριζε καλά αφού λίγα χρόνια πριν ήταν CFO της εταιρείας και για 5 χρόνια Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος…

Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη επεσήμανε αυτή την ευθύνη λέγοντας «εφόσον με εμπιστευθούν οι πολίτες, θα αναζητηθούν ευθύνες  για τη ΔΕΗ τόσο από τη σημερινή διοίκηση, όσο και από τη διοίκηση του Υπερταμείου που αποτελεί πλέον το βασικό μέτοχο της εταιρείας», ακούγεται αυτονόητο, όμως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Και αυτό δεν είναι παράξενο, αφού στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν, από την πρώτη ημέρα, να μη λειτουργήσει το Υπερταμείο, να μην παίξει το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε, να μην κάνει αξιολογήσεις, να μην αλλάξει διοικήσεις και φυσικά να αφήσει όλο το χώρο στην κυβέρνηση και τα υπουργεία να συνεχίζουν να αλώνουν τη δραστηριότητα των ΔΕΚΟ, κάνοντας ανεξέλεγκτα προσλήψεις, χωρίς να ελέγχονται για την εφαρμογή σχεδίων και την τήρηση στόχων.

Οι ευθύνες της ελλιπέστατης λειτουργίας του, αναγκαστικά πέφτουν στη διοίκηση της Ράνιας Αικατερινάρη, που σύμφωνα με πληροφορίες, στα τελευταία δύο χρόνια, αντί να διεκδικεί να επιτελέσει το Υπερταμείο το ρόλο του και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την οποία πληρωνόταν αδρά, να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του στο να κάνει ουσιαστικό έλεγχο των θυγατρικών του, ουσιαστικά προτίμησε να κάνει κάτι πιο εύκολο: το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του Μαξίμου όπως της… κοινοποιούντο από ψηλά.

Ακόμη και αν αυτό ήταν η στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αν η στρατηγική αυτή ζημίωνε το Δημόσιο συμφέρον και επιβάρυνε τη δημόσια περιουσία που εκείνη είχε αναλάβει να υπερασπιστεί, να αξιοποιήσει και να αυξήσει την αξία της, η ευθύνη είναι δική της και για αυτήν την ευθύνη εξάλλου πληρωνόταν αδρά.

Ποιος έκανε κουμάντο στο Υπερταμείο; Μαμά και κόρη

Το υπουργείο Οικονομικών είναι ο μοναδικός μέτοχος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) και υπεύθυνη για το Υπερταμείο, από το υπουργείο Οικονομικών, είναι η Έλενα Παπαδοπούλου, γενική γραμματέας οικονομική πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών και δεξί χέρι του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η Έλενα Παπαδοπούλου, κόρη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου και της Όλγας Χαρίτου, ήταν ουσιαστικά… η πολιτική προϊσταμένη της μητέρας της, Όλγας Χαρίτου, η οποία είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου και ο δίαυλος που ένωνε το Μαξίμου με την κ. Αικατερινάρη.

Υπενθυμίζεται ότι η στενή σχέση της κυρίας Όλγας Χαρίτου  με το Μαξίμου είναι γνωστή και επιβεβαιώθηκε πρόσφατα, αφού λίγες ημέρες πριν τις εκλογές διορίστηκε και στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπερταμείου, η διοίκηση του Υπερταμείου ασκούνταν από το Μαξίμου μέσω της… οικογένειας Παπαδοπούλου και η κ. Αικατερινάρη περιοριζόταν στο να μεταφέρει τις όποιες αποφάσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου δεν έλειπαν οι διενέξεις και οι παραιτήσεις, που ωστόσο ακολούθως μαζευόντουσαν.

Τυπικά ωστόσο το Υπερταμείο  διοικείται από τη Γενική Συνέλευση του βασικού μετόχου, το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) και το Διοικητικό Συμβούλιο. Το Εποπτικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από 5 μέλη τα οποία θα επιλέγονται τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους δανειστές. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά  διορίζει τα 3 μέλη και η Κομισιόν μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τα άλλα 2, ανάμεσα στα οποία και ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν πλειοψηφίας τεσσάρων μελών.

Το έργο του Υπερταμείου

Το μεγάλο στοίχημα για το Υπερταμείο, από την ίδρυσή του, ήταν να καταφέρει να κόψει τον ομφάλιο λώρο της κυβέρνησης με τις ΔΕΚΟ, να κάνει αξιολογήσεις στις διοικήσεις τους, να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες διαμορφώνοντας επιχειρηματικά σχέδια εξορθολογισμού της λειτουργίας τους, τα οποία ακολούθως θα έπρεπε να τηρούνται ώστε, η δημόσια περιουσία και οι ΔΕΚΟ να είναι βιώσιμες και αποφέρουν έσοδα στο Δημόσιο από τη λειτουργία τους. Το στοίχημα όμως αυτό το έχασε, αφού αμφισβητείται τόσο η ποιότητα των αξιολογήσεων (αξιολογήθηκαν θετικά επικεφαλής ΔΕΚΟ… που δεν μιλούν ούτε Αγγλικά), ενώ εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ακόμη κι αν ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά για τα λειτουργικά του έξοδα και τις πολυάριθμες μελέτες συμβούλων, κανένα επιχειρηματικό σχέδιο δεν εφαρμόστηκε και καμιά ΔΕΚΟ δεν άλλαξε πορεία. Αντίθετα εν μία νυκτί γινόντουσαν δεκάδες προσλήψεις τόσο στη  Διώρυγα Κορίνθου όσο και στον ΕΥΑΘ, και το Δημόσιο δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών συνέχιζε ανενόχλητο να χρησιμοποιεί ψηφοθηρικά τις ΔΕΚΟ.

Επίσης ερωτήματα δημιουργούνται για τον τρόπο διαχείρισης των 45 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικό κεφάλαιο με το οποίο θα λειτουργούσε το Υπερταμείο, πού πήγαν, πόσες μελέτες χρηματοδότησαν και πώς χρησιμοποιήθηκαν αυτές οι μελέτες ώστε να συμβάλουν στην αναδιοργάνωση των θυγατρικών του.

The post Η Ράνια Αικατερινάρη (Miss Gucci) και οι ευθύνες που θα ζητήσει ο Μητσοτάκης μετά την 7η Ιουλίου appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα