Βαγγέλης Μαρινάκης: Η μετοχή της CPP στη δεκάδα με τους κερδισμένους του 2019

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν στο σύνολο τους οι μετοχές των εισηγμένων στην αμερικανική αγορά ναυτιλιακών εταιρειών κατά το 2019, ενώ στο Top 10 περιλαμβάνεται και μία ελληνικών συμφερόντων μετοχή, αυτή της Capital Product Partners του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Σύμφωνα με ανάλυση της Jefferies που περιλαμβάνει 30 εισηγμένες, η μέση αύξηση των μετοχών τους ανήλθε στο 40%, με έμφαση στον κλάδο των τάνκερ. Εξαίρεση αποτέλεσε ο

τομέας μεταφοράς LNG που βρέθηκε στο κόκκινο.

Από το σύνολο των 30 μετοχών, οι 22 κατέγραψαν κέρδη ενώ μόνο οκτώ υποχώρησαν, με βάση την πορεία τους από τις αρχές του έτους μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2019.

Σημειώνεται ότι τα κέρδη εμφανίστηκαν μετά από ένα μέσο ποσοστό απωλειών 32% που κατέγραψαν οι τίτλοι το 2018.

Οδηγός στην ανάκαμψη ήταν οι μετοχές των ναυτιλιακών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τάνκερ, κυρίως αυτών που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο.

Στο σύνολο του ο κλάδος των τάνκερ ενισχύθηκε κατά 91,8%. Οι τρεις πρώτες σε κέρδη μετοχές ήταν αυτές των εταιρειών Teekay Tankers, Nordic American Tankers (NAT) και Frontline.

Συγκεκριμένα η μετοχή της Teekay Tankers έχει σημειώσει άνοδο 199%, ο τίτλος της ΝΑΤ ενισχύθηκε κατά 117% και ακολούθησε αυτός της Frontline του μεγιστάνα John Fredriksen με κέρδη 106%.

Η μετοχή της DHT Holdings ενισχύθηκε κατά 93,6%, η Euronav εμφάνισε κέρδη 67.8% και η International Seaways σημείωσε άνοδο 67%.

Από τις παραπάνω μετοχές αξίζει να αναφέρουμε ότι οι NAT και Frontline είναι παραδοσιακά ιδιαίτερα γενναιόδωρες στην μερισματική τους πολιτική, ενώ τα μερίσματα τους αναμένεται να αυξηθούν το 2020.

Οι εταιρείες μεταφοράς αργού πετρελαίου επωφελήθηκαν από τη διαμόρφωση των τιμών των ναύλων σε επίπεδα ρεκόρ, με αυτά των VLCC να φτάνουν στα 300.000 δολάρια ημερησίως τον Οκτώβριο.

Στους ευνοημένους περιλαμβάνονται και οι εταιρείες με στόλο μεταφοράς καθαρών προϊόντων πετρελαίου, με την Scorpio Tankers να βρίσκεται στην τέταρτη θέση με κέρδη 104,1%. Η ανταγωνίστρια εταιρεία Ardmore Shipping βρέθηκε στην 7η θέση με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 75,6%.

Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται και δύο μετοχές του κλάδου των containerships. Πρόκειται για την Capital Product Partners του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, που κατατάσσεται στην 10η θέση με κέρδη 75,6% και τη Seaspan Corp, στην 6η θέση με άνοδο 87,6%.

Υπενθυμίζεται ότι η Capital Product Partners πούλησε τα δεξαμενόπλοια του στόλου της στην Diamond S Shipping, σε μία συμφωνία ύψους 1,65 δισ. δολαρίων, ενώ διατηρεί τα boxships της.

Συνολικά, οι εταιρείες του κλάδου των Containership κατέγραψαν κέρδη 43%.

Keywords
Τυχαία Θέματα