Η Λαζαράκου και τα ψέματα της ΣΑΡΑΝΤΗΣ, τι ζήτησε ο Γκίκας Χαρδούβελης, τα ομόλογα της Φράγκου, το τετ α τετ Μητσοτάκη Σαμαρά , τι είπε στους θεσμικούς ο Αθανασίου

00:08 4/7/2022 - Πηγή: Mononews
Εβδομάδα εξελίξεων

Οι  επόμενες ημέρες για το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

ΜΕΤΑ από καιρό θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο Deal και θα αφορά την μεταβίβαση των μετοχών της Intrakat, σε νέο σχήμα.

Επίσης την Παρασκευή γνωστοποιήθηκε η προαιρετική δημόσια πρόταση για την BYTE από την IDEAL.

Εάν κλείσει και το  deal της Τέρνα Ενεργειακής τότε τα πράγματα

θα είναι διαφορετικά!!!

Η Λαζαράκου και τα ψέματα της ΣΑΡΑΝΤΗΣ

Η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  και η διοίκηση ΥΠΟ την Βασιλική Λαζαράκου, την Νατάσσα Στάμου και τον Νίκο Κονταρούδη, πρέπει άμεσα η να ανοίξει τον φάκελο της ΣΑΡΑΝΤΗΣ σχετικά με τερατώδη ψέματα για τον Joint Venture με την εταιρεία The Estée Lauder Companies.

Τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες αποτελούν σαφέστατα παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.

Πριν από 20  ημέρες και συγκεκριμένα στις 16 Ιουνίου ο όμιλος Σαράντη ανακοίνωσε “την πώληση του κατά 49% ποσοστού συμμετοχής της στο Joint Venture με την εταιρεία The Estée Lauder Companies έναντι συνολικού ποσού €55,2εκ.”

Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική: Στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφερόταν  το τίμημα είναι 55,2 εκ ευρώ αποκρύπτοντας το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και δημιουργώντας εντυπώσεις μιλώντας γενικώς και αορίστως για αύξηση των ταμειακών ροών.

Όμως στην απάντηση στην Κεφαλαιαγορά αποκαλύφθηκε ότι άμεσα καταβάλλονται μόλις 14 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα σε δυο ισόποσες δόσεις ύψους 20,6 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2025 και τον Ιανουάριο του 2028.

Δηλαδή στην πραγματικότητα το καθαρό τίμημα δεν είναι καν 55,2 εκ ευρώ γιατί αφορά μελλοντικές αξίες (που δεν θα είναι γνωστά ούτε τα επιτόκια των τραπεζών , ούτε ο πληθωρισμός κλπ.)

Οι απαντήσεις που δίνει η εταιρεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι μάλλον αστείες και απέχουν κατά πολύ από τις ανακοινώσεις της εταιρείας στα μέσα του Ιουνίου.

Αύριο το mononews.gr θα έχει περισσότερο αναλυτικό ρεπορτάζ.

Γιατί η Αγγελική Φράγκου  επαναγοράζει  τα ομόλογα της ;

Η πιο σύντομη απάντηση στο ερώτημα, γιατί η Αγγελική Φράγκου  επαναγοράζει  τα ομόλογα της, είναι,  «διότι μπορεί».

Διαθέτοντας απ΄ότι φαίνεται «άφθονη» ρευστότητα η  Navios Maritime,  επιδιώκει να μειώσει  το Χρέος της.

Έτσι πρόσφατα όπως ενημερωθήκαμε, προχώρησε στην επαναγορά  (στο 100 ) ενός  ακόμη ομόλογου  το οποίο έληγε τον Αύγουστο πληρώνοντας περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.

Το κουπόνι του συγκεκριμένου ομολόγου ήταν αρκετά τσουχτερό καθώς έφθανε το 11,25%.  Λίγες ημέρες νωρίτερα για την πρόωρη  αποπληρωμή άλλου ομολόγου το οποίο επίσης έληγε τον Αύγουστο ( με κουπόνι 7,35% )  η εταιρεία κατέβαλε περίπου 665 εκατ. δολάρια.

Οσο για τη ρευστότητα που διαθέτει η Αγγελική Φράγκου, η οποία προέρχεται  κυρίως από τους ναύλους των 36 πλοίων που διαθέτει, αυτή υπολογίζεται στα 50 εκατ. δολάρια.

Πάντως τέτοιες κινήσεις εμπεδώνουν κλίμα ασφάλειας στους επενδυτές, κάτι που σίγουρα βοηθά την αναχρηματοδότηση του Χρέους της εταιρείας  το οποίο κυμαίνεται στα 700 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα την εποχή αυτή που κυριαρχεί η αβεβαιότητα.

Άλλωστε όπως είχε δηλώσει πρόσφατα η ίδια, «βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι ενός πολέμου στην Ουκρανία, των αυξανόμενων επιτοκίων και μιας πολιτικής μηδενικού Covid στην Κίνα. Δεν υπάρχει κρυστάλλινη σφαίρα για να καταλάβουμε πώς θα εξελιχθεί αυτό».
 

Τι ζήτησε ο Γκίκας Χαρδούβελης από τον Μanuel Campa;

Πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Εθνικής Γκίκας Χαρδούβελης προκειμένου να μειωθεί η λεγόμενη κεφαλαιακή τρύπα των ελληνικών τραπεζών.

Όπως πληροφορούμαι ο κ. Χαρδούβελης έχει ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με τον πρόεδρο της ΕΒΑ (European Banking  Authority), του εποπτικού  οργανισμού που επιβλέπει την κανονιστική συμμόρφωση των τραπεζών,  τον Jose Manuel Campa.

Ο οργανισμός αυτός έχει θέσει τόσο υψηλά τον πήχη MREL (της ελάχιστης απαίτησης για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις) των ελληνικών τραπεζών με αποτέλεσμα αυτές να αντιμετωπίζουν μία «τρύπα» της τάξεως των 11 δις. ευρώ.

To Single Resolution Board (Ενιαίο Συμβούλιο Eξυγίανσης), το οποίο θεσπίζει τυποποιημένους κανόνες για την εξυγίανση των τραπεζών, είχε προσδιορίσει στα 14,5 δις.ευρω το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να αντλήσουν την προσεχή τριετία οι ελληνικές τράπεζες (είτε μέσω ομολόγων είτε από το Χρηματιστήριο).

Για το σκοπό αυτό, το 2021 οι ελληνικές τράπεζες προέβησαν σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, ορισμένες τράπεζες προέβησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κατά τη διάρκεια του 2021 (Πειραιώς και Alpha Bank).

Θα βρεθούν σήμερα τετ α τετ Μητσοτάκης – Σαμαράς; 

Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι  «παίρνει επάνω του» την κατασκευή του οδικού άξονα Πύργου – Καλό Nερό – Τσακώνα    το οποίο είχε κολλήσει , καθώς η χάραξη του περνάει μέσα από περιοχές Natura.

Πρόκειται για εκείνα  τα 25  χιλιόμετρα του  Καϊάφα, για τα οποία έχει εκδοθεί απαγορευτική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε μία συμβολική κίνηση, όπως με ενημέρωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θα  έχει σήμερα Δευτέρα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και των βουλευτών των νομών Μεσσηνίας και Ηλείας καθώς και των περιφερειαρχών  Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας,.

Υπενθυμίζεται ότι ότι το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα – Καλό Νερό βγήκε από τη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού το 2013 επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να γίνει επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής του τμήματος Κόρινθος – Πάτρα οι οποίες είχαν διακοπεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Όπως αντιλαμβάνεστε η αυριανή σύσκεψη, εκτός από το «τεχνικό κομμάτι» που αφορά στο «ξεπάγωμα» του έργου θα έχει και μία έντονη πολιτική χροιά.

Δεν σας κρύβω λοιπόν ότι είμαι αρκετά περίεργος να δω να σε αυτή θα συμμετάσχει τελικώς και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει προ(σ)κληθεί.

Τα σπίτια του ONE ATHENS

O γιος του Δάκη Ιωάννου, Στέλιος ο οποίος είναι μέτοχος της NTI Investments Limited (ιδιοκτήτρια εταιρεία γνωστών ξενοδοχείων όπως το New Hotel, το 21, το Periscope και το Intercontinental) απέκτησε ένα πολυτελές διαμέρισμα στο πρότυπο συγκρότημα κατοικιών One Athens του Κολωνακίου.

Η εν λόγω κατοικία, έκτου ορόφου και επιφάνειας 304,69 τ.μ., αποκτήθηκε έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο ανήκει στην κυπριακή Schema Properties Ltd.

Στο τέλος του 2018 η αξία του εν λόγω διαμερίσματος είχε εκτιμηθεί σε 1,9 εκατ. ευρώ.

Ο Αθανασίου και οι θεσμικοί

Παρουσίαση σε θεσμικούς επενδυτές πραγματοποίησε η διοίκηση της LAMDA DEVELOPMENT υπό τον Οδυσσέα Αθανασίου, την περασμένη Παρασκευή εν όψει και της έκδοσης του νέου πράσινου ομολόγου ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Την παρουσίαση ανέλαβαν η CSO και IR Ελένη Βρεττού και ο CFO Χάρης Γκορίτσας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ως phygital event.

Στο χώρο του experience center.

Μαθαίνουμε ότι οι καλεσμένοι εντυπωσιάστηκαν από το χώρο του experience center και ειδικότερα από τη μετατροπή του σε ένα  χώρο τέτοιων προδιαγραφών σε λιγότερο από εάν χρόνο.

Επιπλέον όλοι οι καλεσμένοι αναγνωρίσαν την πρόοδο που έχει συντελεστεί από την εταιρία τα τελευταία χρόνια.

Δηλαδή, υπογραφή συνεργασιών με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλο για 2 ξενοδοχεία, υπογραφή με την Brooklane για πύργο μικτής ανάπτυξης, συμφωνίες με Πειραιώς και EUROBANK για τη μεταστέγαση των κεντρικών γραφείων τους, έναρξη κατασκευής στις υποδομές, και προπωλήσεις του 100% των βιλών, του ουρανοξύστη και σχεδόν του συνόλου των condos με εισπράξεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις , ενώ πρόσφατα ανακοινωθήκαν συμφωνίες με την orilina του Τρύφων Νάτση για πώληση οικοπέδου μικτής εμπορικής χρήσης και ανάπτυξη σχολείου με το CGS.

Η αλήθεια είναι ότι όλες αυτές οι συμφωνίες σε μόλις εάν χρόνο είναι μάλλον ρεκόρ!

Το ομόλογο των 230 εκατ. ευρώ θα είναι 7ετους διάρκειας.

Ο RT και η αριστεία 

Ο Riviera Tower, τo αρχιτεκτονικό κόσμημα του Ελληνικού, ο «πράσινος» παραθαλάσσιος ουρανοξύστης κατοικιών, κατέκτησε «χρυσή» προ- πιστοποίηση βιώσιμης ανάπτυξης πριν ακόμα πέσουν τα θεμέλια του.

Η νέα αυτή πρωτιά μαθαίνουμε ότι προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στη Lamda, καθώς ο Riviera Tower, έγινε το πρώτο έργο κατοικιών στην Ελλάδα που παίρνει προ-πιστοποίηση LEED (Leadership inEnergy & Environmental Design).

Τι ακριβώς είναι το LEED;

Ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο αριστείας για τα «πράσινα» κτίρια.

Το έχουμε ξαναπεί ότι το Ελληνικό δημιουργείται με προδιαγραφές και διεθνείς πιστοποιήσεις για την βιωσιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών πρωτόγνωρες στην Ελλάδα.

Ο Κοφινάκος και τα ομόλογα της ΑΡΤΕΜΙΣ

Αποχώρησε ο Γιώργος Κοφινάκος από την Stormharbour.

Αν σας θυμίζει κάτι το όνομα της μπουτίκ επενδυτικής τράπεζας (έτσι αυτοπροσδιορίζεται)  που εδρεύει στο Λονδίνο, είναι εκείνη που τον Οκτώβριο του 2020 είχε αναλάβει την αναδιάρθρωση των ομολόγων της “Θεάς Aρτεμις”.

Της  «πρώτης τιτλοποίησης» κόκκινων δανείων που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από την Τράπεζα Αττικής – έτσι μας είχαν ενημερώσει τότε – η οποία στη συνέχεια υπό την πίεση των εποπτικών αρχών ανακλήθηκε από την Τράπεζα .

Δηλαδή με απλά λόγια τα κόκκινα δάνεια επέστρεψαν στην Τράπεζα.

Με την αναδιάρθρωση που είχε γίνει τότε είχαν προστεθεί κάποιες ενδιάμεσες κατηγορίες τόσο στο senior όσο και στο junior κομμάτι των ομολόγων.

Και όλα αυτά για ένα «αδειανό πουκάμισο» που θα έλεγε και ο ποιητής.

Intrakat: Δεν ήμασταν οι φθηνότεροι, αλλά είμαστε οι κατάλληλοι για το Marina Tower

Οι ανατιμήσεις των κατασκευαστικών υλικών  κατά τα φαινόμενα έχει μετατραπεί σε ένα πρόβλημα μακράς διάρκειας .

Όμως  για ορισμένα τουλάχιστον έργα η τιμή δεν είναι το παν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Marina Tower στο Ελληνικό.

Ο  Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης, όταν ρωτήθηκε  στη γενική συνέλευση αναφορικά με τις τιμές των κατασκευαστικών υλικών και την πιθανή αύξηση του προϋπολογισμού για το Marina Tower, στο οποίο έχει αναλάβει  το Early Contractor Involvement (ECI), σε συνεργασία με το γαλλικό κολοσσό της Bouygues , δεν έκρυψε ότι η προσφορά που επικράτησε ήταν ναι μεν η ποιοτικότερη, αλλά και όχι και η φθηνότερη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat δήλωσε «Δεν ήμασταν οι φθηνότεροι, αλλά είμαστε οι κατάλληλοι».

Πρόσθεσε, επίσης, πως  η Fosters, που έχει αναλάβει το σχεδιασμό του Marina Tower, δεν είναι κάποιο γραφείο που δέχεται εύκολα την ποιότητα των ελληνικών εταιριών.

Όλα τα παραπάνω «δένουν»  με όσα έχει αναφέρει ό Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου σχετικά με την ποιότητα των έργων, τη διαφάνεια των διαγωνισμών και το γεγονός ότι η τιμή από μόνη της δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή των αναδόχων για τη μεγαλύτερη ανάπλαση που γίνεται στην Ελλάδα.

Επιπλέον ο Πέτρος Σουρέτης άφησε και μία «μπηχτή» για το διαγωνισμό για τις υποδομές, όπου επικράτησε ο Όμιλος ΑΒΑΞ, καθώς όπως ανέφερε δόθηκαν από τον ανταγωνισμό πολύ χαμηλές εκπτώσεις με τις οποίες η Intrakat δε συμφωνεί, ενώ δε δίστασε να προσθέσει πως αυτό ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα τα έργα να «γίνουν κακότεχνα για να καλύψουν το μάτι».

Τα πρώτα χρήματα από την ΕΡΓΟΣΕ στην Ιntrakat 

Mια που αναφέρθηκα στην Intrakat να σας ενημερώσω ότι  ενάμιση μήνα μετά από την υπογραφή της σύμβασης για σιδηροδρομικό έργο αξίας 82,8 εκατ. Ευρώ η Intrakat θα λάβει τα πρώτα χρήματα από την ΕΡΓΟΣΕ για την υλοποίηση του.

Οι  άνθρωποι της ΕΡΓΟΣΕ έδωσαν το πράσινο φως για να λάβει η Intrakat προκαταβολή ύψους 2 εκατ. Ευρώ στην Κοινοπραξία με τις Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ και Siemens.

Να σας θυμίσω πως η Κοινοπραξία μειοδότησε στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2021, καθώς έδωσε έκπτωση ύψους 37% κλειδώνοντας το έργο στα 42,3 εκατ. Ευρώ επικρατώντας της συμμαχίας έκπληξη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Mytilineos και ΑΒΑΞ-Alstom.

Πρόκειται για ένα έργο που η ΕΡΓΟΣΕ δημοπράτησε η ΕΡΓΟΣΕ υπό την καθοδήγηση του Χρήστου Βίνη μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, γεγονός και το οποίο συνέβη για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα.

Ωστόσο, η Intrakat δε σταματάει σε αυτό το έργο, καθώς έχει δημιουργήσει ένα νέο κοινό μέτωπο με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για να επικρατήσει στο mega project των έξι έργων που δημοπρατεί αυτή την περίοδο η ΕΡΓΟΣΕ και η αξία τους ξεπερνά τα 4 δισ. Ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Keywords
σαμαρας, ομολογα, ψεματα, ειπε, γκικας, joint venture, alpha bank, εν λόγω, γεκ τερνα, deal, byte, ideal, joint, εταιρεία, ιουνίου, τραπεζες, navios, χρεος, european, jose, πήχη, δις, single, ευρω, alpha, natura, συμμετοχή, ελλαδα, πατρα, ολυμπια, hotel, intercontinental, properties, cfo, eurobank, cgs, νέα, design, βιωσιμότητα, αναδιαρθρωση, junior, προσφορες, αβαξ, εκπτωσεις, φως, ατε, siemens, γεκ, τερνα, mega, project, υφίσταται, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, χρηματιστηριο, καθαρα δευτερα, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, αγγελικη, κουπονι, ελενη, αβαξ, ατε, αυριανη, δανεια, κινα, λονδινο, ξενοδοχεια, ουκρανια, πειραιως, πιεση, σφαιρα, υψος, φως, alpha, byte, cfo, cgs, eurobank, ideal, mega, siemens, αγορα, αυξηση, απλα, βιωσιμότητα, γεγονος, γεκ τερνα, γεκ, γινει, γινεται, δευτερα, διοικηση, δις, εγινε, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, εν λόγω, εργα, εξι, εποχη, εταιρεία, εταιρια, ευθυνη, ιδια, υφίσταται, θυμιζει, ιωαννου, εκδοσεις, κινηση, κλιμα, κορινθος, κοσμημα, κτιρια, λογια, μαξιμου, μητσοτακης, νερο, νικο, οδυσσεας, ομιλος, ονομα, παρουσιαση, ποιοτητα, πιστοποιηση, πληθωρισμος, υπογραφη, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, σπιτια, τερνα, τιμη, τμημα, υλοποιηση, φορα, alstom, ανηκει, deal, ελληνικα, hotel, ιδιαιτερα, joint, project, ιουνίου, joint venture, jose, properties, junior, χροια, κομματι, natura, navios, πήχη, ποιητης, πληροφοριες, πωληση, single, τραπεζα
Τυχαία Θέματα