Η ιδιοφυής Serapis Maritime ως All As One στο Arch και ο Μανώλης Δ. Λεμός

Υβριδική οντότητα ακόμη και για τη διεθνή πρωτοπορία, οι Σέραπις στο Arch της Αταλάντης Μαρτίνου παρουσιάζουν την capsule συλλογή All As One με ρούχα και αντικείμενα σπιτιού. Ή μήπως απλά τέχνης;

H Σέραπις (ή Serapis Maritime) δύσκολα εντάσσεται στις ήδη υπάρχουσες αισθητικές κατηγοριοποιήσεις: εκφράζονται άλλοτε ως ομάδα σχεδιαστών μόδας άλλοτε ως καλλιτεχνική κολλεκτίβα και ταυτόχρονα αποτελούν (φανταστική) ναυτιλιακή εταιρεία.

Ενώ μοιάζουν να διασπώνται σε διαφορετικές

δράσεις, ουσιαστικά αποτελούν ενιαίο εννοιολογικό κράμα που συμπυκνώνει (και εκφράζεται μέσα από) πολλαπλές αφηγήσεις, αισθητικές τάσεις και εκφραστικά μέσα με άξονα το θαλάσσιο σύμπαν -υλικό και άυλο, ιδανικό, φανταστικό, πνευματικό.

Verbatim: H Serapis Maritime αποτελεί ναυτιλιακή εταιρία η οποία δημιουργεί έργα μόδας και τέχνης. Κύριες πηγές έμπνευσής της, το ελληνικό ναυτικό σύμπαν και οι πνευματικές του πτυχές, το λιμάνι του Πειραιά, ο ήλιος και η θάλασσα.

Μία ιδιότυπη γλώσσα 

Χωρίς υπερβολή θα μπορούσε να υποστηριχθεί  ότι οι Σέραπις (Serapis Maritime) έχουν αναπτύξει μία ιδιότυπη γλώσσα η οποία απλώνεται σε μία μεγάλη βεντάλια εικαστικών δράσεων μέσα από τις οποίες καλείται κανείς να την αποκρυπτογραφήσει.

Ρούχα και αντικείμενα σπιτιού (όπως όσα εκτίθενται στην «έκθεση» All As One στην Arch) συμπεριλαμβάνονται μόνο σε διεθνείς συλλογές και καταστήματα  αιχμής: την εταιρία Opening Ceremony (στο τμήμα New Brands για το φθινόπωρο 2019), το κατάστημα Ssence (διαβάζεται έσενς) στο Μόντρεαλ (Maison Margela, Givenchy, Rick Owens, Balmain…), το κορυφαίο για τους μύστες της μόδας αγγλικό σάιτ Matches Fashion.

Η Μπέλα Χαντίντ με δημιουργία τους (;)

Ως καλλιτεχνική ομάδα πάλι έδειξαν προσφάτως δείγματα του αισθητικού τους λεξιλογίου: στη φωτιστική εγκατάσταση Υγρή Ψυχή (ή Liquid Soul) δύο ακτίνες σε σέπια σχημάτισαν τις δύο λέξεις του τίτλου στα εκατόν δέκα μέτρα στον Πύργο του πειραιώτικου λιμανιού στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας 2019 τον περασμένο Μάιο. Αποτέλεσε συνεργασία με τον Δήμο του Πειραιά και την πρωτοποριακή Rodeo Gallery.

Τα δίπτυχα έργα των Serapis Maritime στον κύκλο έργων της Υγρής Ψυχής στη Rodeo

«Το Liquid Soul έρχεται σε συνέχεια της προσήλωσής μας σε θέματα γύρω από την ελληνική ναυτιλία. Ο τίτλος της φωτιστικής εγκατάστασης επισημαίνει ακριβώς αυτό: Την ψυχή της ναυτοσύνης και το υγρό στοιχείο που τη γεννά», σημείωσαν τότε οι Σέραπις.

«Επιλέξαμε να την τοποθετήσουμε στον Πύργο Πειραιά σε μια προσπάθεια να τον ενεργοποιήσουμε. Ο φωτισμός από μόνος του παραπέμπει σε μια πνευματική σχέση με τα πράγματα αλλά εμείς θέλαμε να τονίσουμε και μιαν εξωστρέφεια του έργου προς την πόλη – γι’ αυτό κι εξάλλου δουλέψαμε στην πρόσοψη του Πύργου. Θέλαμε να στρέψουμε το βλέμμα προς τα έξω, προς το λιμάνι και τους ανθρώπους του». 

Καλλιτέχνες του ονείρου

Εξάλλου και η capsule συλλογή τους στον μη κερδοσκοπικό χώρο τέχνης Arch, αντλεί έμπνευση από τη σημαντική συλλογή έργων ναυτικής τέχνης που ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Minerva Marine την οποία η ίδια η Αταλάντη Μαρτίνου ταξινόμησε για την οικογένειά της.

All As One, Arch

Η συλλογή All As One συμπεριλαμβάνει φουλάρια (από 150 ευρώ), μεταξωτά φουστάνια (480 ευρώ), ανδρικά πουκάμισα (350 ευρώ), μακό (60 ευρώ). Και για το σπίτι, μαξιλάρια των 100 ευρώ και σουπλά (70 ευρώ το ζευγάρι).

Χαρακτηριστικό των σχεδίων τους διαχρονικά παραμένει το φωτογραφικό τύπωμα πάνω στο ύφασμα, συνήθως σε τόνους γήινους ή γαλάζιους και μπλε. Όλα παρασκευάζονται στην Ελλάδα, τα περισσότερα από μετάξι Σουφλίου αλλά και βαμβακερό Βόλου.

All As One, Arch

Οι φωτογραφίες προέρχονται από αληθινά ταξίδια τους πάνω σε τάνκερ όπου καταγράφουν σαν εργάτες μέλισσες ολόκληρο το σύμπαν της ναυτοσύνης: από χαρτιά και συμβόλαια ως τον αφρό της θάλασσας και το χαλί των τάνκερ (από το τελευταίο τους ταξίδι στον Ινδικό ωκεανό με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση).

Το κυριότερο γνώρισμα ωστόσο των Σέραπις παραμένει η ανωνυμία τους. Προσιδιάζοντας αστικό μύθο, ουδείς τους γνωρίζει πέρα από ένα κλειστό κύκλωμα μέσα στον εφοπλιστικό κόσμο και λίγους ειδικούς από τους κόλπους των κριτικών, των εμπόρων και των ομοτέχνων τους.

Κάποιοι έχουν ακουστά τα μικρά τους ονόματα: Μανώλης, Γιώργος, Κρίνη, Δήμητρα. Η τετραμελής ομάδα εδραιώθηκε περίπου το 2014 αλλά σχεδιαζόταν προ πολλού, από την εποχή της ΑΣΚΤ.

I Am Your Hope, παλιότερη συλλογή

Όποιος όμως ισχυρίζεται ότι ασχολείται ακροθιγώς ή ενδελεχώς τη σύγχρονη τέχνη, πρέπει να γνωρίζει τον Μανώλη Δ. Λεμό. Το πιο προβεβλημένο μέλος της ομάδας αφού έχει διακριθεί διεθνώς και ως αυτόνομος καλλιτέχνης.

Η τελευταία του ατομική έκθεση με τίτλο Feelings πραγματοποιήθηκε στην γκαλερί Can (Christina Androulidaki Gallery) με την οποία συνεργάζεται σταθερά αλλά ο Λεμός έχει προβληθεί ιδιαιτέρως και από κορυφαίους οργανισμούς του εξωτερικού.

Η έκθεση του Λεμού Feelings στην Can-Gallery που κατέβηκε πριν τρεις μήνες

Μεταξύ άλλων, το 2017 στο Palais de Tokyo στο Παρίσι παρουσίασε την έκθεση με τίτλο «Tomorrow’s Corporate Love (Forgetting from Athens)«.

Η θάλασσα ως ποιητικό σύμπαν 

Το 2018, το έργο Dusk and dawn look just the same (riot tourism) προβλήθηκε στο πλαίσιο της τριετούς διοργάνωσης Triennial με τίτλο «Songs for Sabotage» που διοργανώνει το New Museum στη Νέα Υόρκη με επιμέλεια των Άλεξ Γκάρτενφελντ (Alex Gartenfeld) και Γκάρι Κάριον Μουραγιάρι (Gary Carrion-Murayari).

Μανώλης Δ. Λεμός

Στο τρίλεπτο βίντεο σε λούπα ακολουθεί είκοσι τέσσερις ανθρώπους (μέσα σε ζωγραφισμένες καμπαρντίνες με κουκούλα) που στέκονται αρχικά συμμετρικώς παραταγμένοι στην οδό Αθηνάς να διαχέονται ξαφνικά σε βίαιο και ορμητικό ξέσπασμα προς την πλατεία Ομόνοιας. Η αργή κίνηση και η πρωτότυπη μελωδία (αόριστα πάνω στο Μινόρε της αυγής) την οποία συνέθεσε μαζί με τον γάλλο ομότεχνό του και μουσικό, περφόρμερ, συγγραφέα και κριτικό Ζουλιέν Περέζ δημιουργούν μία οπτικοακουστική εμπειρία που αιωρείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο ή τον εφιάλτη.

Ο Μανώλης Δ. Λεμός στο έργο της Τριενάλε Dusk and dawn look just the same (riot tourism)

Η τριενάλε λειτουργεί ως εποπτεία των πιο αξιόλογων νέων καλλιτεχνών διεθνώς οι οποίοι σύμφωνα με το Μουσείο «με τη δράση τους διαμορφώνουν το αφήγημα της σύγχρονης τέχνης». Ο Μανώλης Δ. Λεμός είχε τότε κλείσει τα είκοσι εννιά έτη ζωής.

Tο New Museum συμμετείχε και στον εορτασμό των 33 χρόνων του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ (το 2016) με την έκθεση Equilibrists στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς, μία ανθολογία των πιο νέων και χαρισματικών από τους καλλιτέχνες της Ελλάδας και της Κύπρου όπου επίσης ξεχώρισε ο Μανώλης Δ. Λεμός.

Στην τεχνοτροπία και τα εκφραστικά μέσα επίσης δεν ορρωδεί δοκιμάζοντας ζωγραφική, βίντεο, φωτογραφία, γλυπτική και εγκαταστάσεις ήχου και φωτός με ισότιμη αποδοτικότητα. Τα έργα του αποτελούν ελεγειακές αναπολήσεις για το αύριο έχοντας ως αφετηρία παραδείγματα πλουτισμού και παρακμής του παρελθόντος, που εμπλουτίζουν το όνειρό του για το μέλλον.

I Am Your Hope

Σπούδασε στην ΑΚΣΤ (2007-2012) και ύστερα στο περίφημο Central Saint Martin’s College of Art and Design. Εξαιρετικά δραστήριος, πέρα από τη Serapis Maritime υπήρξε ιδρυτικό μέλος και των Arbit City και τους Ori.

Επίσκεψη των Young Patrons στο στούντιο του Λεμού

Το 2019 το εξίσου γόνιμο και επιλεκτικό τμήμα των Young Patrons στο Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης (για νέους πατρόνες, που διευθύνουν η Βικτώρια Φασιανού και η Αλίκη Λαμπροπούλου), οργάνωσε επίσκεψη στο στούντιο του Μανώλη Δ. Λεμού στο Θησείο.

Ο Μανώλης Δ. Λεμός

Έχει δηλώσει στο In Icons We Trust ότι η γυναικεία φιγούρα του Πικάσο στο πατρικό του αποτέλεσε μία από τις πρώιμες πηγές έμπνευσής του. Ο μεγάλος μετρ ίσως θα συμφωνούσε: Η τέχνη αποτελεί συμπαγή οντότητα από όπου και αν βρίσκει εκφραστική διέξοδο -ζωγραφική, εγκαταστάσεις, βίντεο, λέξεις και ποίηση.

Κάθε επιμέρους κομμάτι αποτελεί μέρος του όλου, ενός ενιαίου ποιητικού σύμπαντος με τη θάλασσα ως κεντρική αλληγορία του. Με ένα ποίημα συνοδεύουν οι Σέραπις τα ονειρικά σχέδια του All As One στο Arch:

Gaps in history
Gaps between worlds & media
Gaps between souls
Water is to blur all boundaries
and bring it all together
As a unified species
Outside ourselves
Always excluded yet always inclusive
Uroborus vessels
Not this nor that
Total Hybridity

Πληροφορίες:

Η συλλογή All As One θα παρουσιάζεται ως 1 Φεβρουαρίου 2020

Στο χώρο τέχνης Arch

Γκούρα 5
10558 Αθήνα

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο (11:00 πµ – 6:00 µµ) ή κατόπιν ραντεβού.
Είσοδος ελεύθερη

([email protected] www.archathens.org)

Keywords
arch, arch, εταιρεία, πειραιας, opening, givenchy, fashion, liquid, πουκάμισα, μπλε, ελλαδα, ωναση, ασκτ, hope, tokyo, love, athens, dawn, riot, νέα, δραση, κυπρος, art, design, city, icons, trust, blur, org, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεμα εκθεσης 2012, βιντεο, ζωγραφικη, θαλασσα, θησειο, κυπρου, μουσειο μπενακη, ονοματα, ονειρο, πειραιως, πλαισιο, ρουχα, φωτογραφιες, φωτογραφια, icons, αλεξ, ανδρικα, απλα, ασκτ, αταλαντη, ακτινες, βλεμμα, δημητρα, γλωσσα, ευρω, εκθεση, εμπνευση, εργα, εξωστρεφεια, εποχη, ερχεται, εταιρεία, εταιρια, ετη, τεχνη, ζωης, ιδια, εικοσι, ηλιος, ιδρυμα, υφασμα, κινηση, μαξιλαρια, μελωδια, μπλε, μπενακη, ναυτικο, ναυτιλια, νεα υορκη, ομαδα, ο ηλιος, ποιηση, ποιημα, οικογενεια, ουσιαστικα, παρισι, πικασο, πρωτοπορια, ψυχη, ραντεβου, σαββατο, συνεχεια, σπιτι, συμπαν, σχεδια, ταξιδια, τμημα, τριτη, τιτλος, φθινοπωρο, ανηκει, art, blur, city, dawn, design, love, fashion, givenchy, hope, ιδανικο, υγρο, κλειστο, κομματι, λεξεις, liquid, opening, πηγες, πουκάμισα, ταξιδι, tokyo, trust, θεματα, υλικο
Τυχαία Θέματα