Η ευχή της αγοράς για το 2020: Να μετουσιωθεί σε νούμερα η ανάκαμψη της οικονομίας

Σε λίγα 24ώρα εκπνέει το 2019 , το οποίο -κατά κοινή ομολογία- αποτέλεσε κομβική χρονιά για την ελληνική οικονομία. Ύστερα από πολλά χρόνια σκληρής λιτότητας, η χώρα μπόρεσε να «αναπνεύσει» απαλλαγμένη από την ασφυκτική θηλιά των Μνημονίων και να λάβει αποφάσεις για το μέλλον της, χωρίς να χρειαστεί να πάρει το «πράσινο φως» από τους δανειστές της. Η επιτροπεία πήρε τέλος και οι ελπίδες για καλύτερες μέρες αναπτερώθηκαν. 

Η σταθερότητα, η οποία αποτελούσε το μεγάλο ζητούμενο στη διάρκεια της κρίσης αποκαταστάθηκε. «Βαρίδια»,

όπως τα capital controls που κρατούσαν καθηλωμένη την οικονομική δραστηριότητα, είναι πλέον παρελθόν και οι προοπτικές φαντάζουν είναι πιο ευοίωνες από ποτέ. 

Η κυβερνητική αλλαγή που συντελέστηκε στο μέσον του έτους, όχι μόνο δεν επηρέασε, αλλά έδωσε νέα ώθηση στην πορεία ανάκαμψης. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε από τις πρώτες κιόλας μέρες να κερδίσει τον επιχειρηματικό κόσμο -και όχι μόνο- χάρη στην φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις πολιτική που εφάρμοσε. Η βούληση για την επίλυση των προβλημάτων έχει εκπλήξει θετικά την αγορά, η οποία αναγνωρίζει τη διάθεση που δείχνουν οι αρμόδιοι υπουργοί

Ωστόσο, αν και όλοι αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσα σε σύντομο διάστημα, προτιμούν να κρατούν «μικρό καλάθι» για τη νέα χρονιά. Το στοίχημα, όπως λένε, δεν είναι άλλο από το να αποτυπωθεί στην πράξη η βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Ευχή όλων στην αγορά είναι τα θετικά μηνύματα που έρχονται από διάφορα μέτωπα -όπως αυτό των επιτοκίων δανεισμού- να μετουσιωθούν σε αριθμούς και νούμερα. Ώστε να πάρουν ανάσα καθώς υπέφεραν πολύ τα προηγούμενα χρόνια και χρειάστηκε να επιστρατεύουν όλα τα μέσα για να επιβιώσουν. 

Πολλοί επιχειρηματίες σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες σημειώνουν με ελαφρά δόση απογοήτευσης πως δεν έχει φανεί ακόμη η διαφορά στην πραγματική οικονομία. Η κατανάλωση, όπως λένε εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα και δεν είναι αρκετή για να επουλώσει τις πληγές του πρόσφατου παρελθόντος. Οι ισολογισμοί παραμένουν υπό πίεση, ειδικά στο κομμάτι που αφορά στην κερδοφορία και οι πωλήσεις δεν αυξάνονται με τους αναμενόμενους ρυθμούς. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι κοινή πεποίθηση πως πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια μείωσης της φορολογίας και οι μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο Τομέα, που δυστυχώς παραμένει ο «Μεγάλος Ασθενής». Καθώς και οι προσπάθειες για επιτάχυνση των μεγάλων projects, όπως το Ελληνικό που θα αναζωογονήσουν την οικονομική δραστηριότητα και θα στείλουν ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο. 

Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και οι πολίτες φαίνονται πιο έτοιμοι από ποτέ για τις μεγάλες ρήξεις που απαιτούνται να γίνουν. Οι αυταπάτες εξάλλου κατέρρευσαν οριστικά. Άρα λοιπόν «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».  

Keywords
Τυχαία Θέματα