Η αλήθεια για τον ΟΤΕ και την ανταμοιβή των μετόχων- Τι έφταιξε για το «άδειασμα» της μετοχής

Άνευ αντικρίσματος αποδείχθηκαν τα λιγοστά και κατά βάση προεξοφλημένα «γλυκαντικά» που προσέφερε ο ΟΤΕ στο πλαίσιο της συνολικής ανταμοιβής των μετόχων.

Στο χρηματιστήριο, όπου συνηθίζεται οι επενδυτές να αγοράζουν  προσδοκίες και να πουλάνε γεγονότα, η χθεσινή υποδοχή των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας της χώρας, ήταν αρνητική. Με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 2,66% και να κλείνει στα 13,53 ευρώ.

Απώλειες που ήταν οι μεγαλύτερες ανάμεσα στις 63 εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των

100 εκατ. ευρώ…

Τα οικονομικά μεγέθη δείχνουν ορατά τα συμπτώματα του κορεσμού και δύσκολα ο ΟΤΕ θα μπορέσει να κάνει την κάνει την αισθητή διαφορά από τα τρέχοντα επίπεδα. Ειδικά μάλιστα όταν υπάρχει ο «φραγμός» στη δυνατότητα της πληθωριστικής αναπροσαρμογής των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Η τελική γραμμή του ισολογισμού της περσινής χρήσης έδειξε μεν άνοδο της καθαρής κερδοφορίας κατά 36,8% (στα 531,7 εκατ. ευρώ) αλλά αυτό οφείλεται στη χαμηλότερη βάση σύγκρισης με τις επιδόσεις του 2022. Οι οποίες επιβαρύνθηκαν   με τις λογιστικού χαρακτήρα απομειώσεις για την κινητή της Ρουμανίας.

Ως εκ τούτου, τα προσαρμοσμένα κέρδη του 2023 που αναλογούν στους μετόχους της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 4,1% και διαμορφώθηκαν σε 562,7 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται ασφαλώς η ακολουθούμενη πολιτική ανταμοιβής των μετόχων. Επιμεριζόμενη στο ποσό που οι μέτοχοι λαμβάνουν μέρισμα σε μετρητά, καθώς και τα έμμεσα οφέλη που προκύπτουν γι’ αυτούς μέσω του προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών, οι οποίες εν συνεχεία ακυρώνονται.  Με τον τρόπο αυτό σε λιγότερες μετοχές αναλογούν περισσότερα μερίσματα.

Η πορεία των παροχών στους μετόχους

Το 2022 η ανταμοιβή των μετόχων του ΟΤΕ  αυξήθηκε κατά 5%  και έφτασε στα 500 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 84% των ελεύθερων ταμειακών ροών. Σε μερίσματα πήγαν τα 250 εκατ. ευρώ (0,558 ευρώ ανά μετοχή) και άλλα τόσα διατέθηκαν για επαναγορές ιδίων.

Πέρσι η ανταμοιβή των μετόχων μειώθηκε κατά 15%, καθώς αφορούσε 425 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το 85% των ελεύθερων ταμειακών ροών. Στο σκέλος των μερισμάτων διατηρήθηκε η διανομή 250 εκατ. ευρώ. Με το προς διανομή μέρισμα να είναι στα 0,5765 ευρώ ανα μετοχή, λόγω του ότι υπήρξε διαγραφή μετοχών. Εξαιρουμένου και του «στοκ» των ιδίων, το μέρισμα ανέβηκε τελικά στα 0,5878 ευρώ ανά μετοχή.

Από την άλλη πλευρά, εκείνο που μειώθηκε πέρσι ήταν το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων, που από τα 250 έπεσε στα 175 εκατ. ευρώ (-30%).

Όλα αυτά δεν άρεσαν στην αγορά, όπως τουλάχιστον φάνηκε από την πορεία της μετοχής. Η οποία στη διάρκεια της περσινής χρονιάς έχασε το 11,6% της αξίας της, με την κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ μειώνεται κατά 934,9 εκατ. ευρώ. Όταν ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε το 2023 κατά 39,08%…

Με βάση τα νέα δεδομένα και ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές της περσινής χρήσης παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα (501,2 εκατ. ευρώ), ο ΟΤΕ αποφάσισε να παραχωρήσει «γλυκαντικά» στους μετόχους. Ανεβάζοντας την ανταμοιβή τους για το 2024 στο 95% των ελεύθερων ταμειακών ροών. Με συνέπεια αυτή να διαμορφωθεί σε 450 εκατ. ευρώ. Δηλαδή κατά 25 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρσι (+5,6%) ως ενιαίο σύνολο.

Στο μίγμα όμως της ανταμοιβής των μετόχων υπερισχύει το μέρισμα, καθώς θα διανεμηθούν 297 εκατ. ευρώ. Ήτοι 47 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρσι (+18,8%) με το ανά μετοχή μέρισμα να υπολογίζεται σε 0,71 ευρώ.

Την ίδια στιγμή όμως το πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών μειώνεται σε 153 εκατ. ευρώ. Δηλαδή κατά 22 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 12,6%.

Πέραν τούτων η διοίκηση του ΟΤΕ εκτιμά ότι στην εφετινή χρήση οι επενδύσεις θα παραμείνουν στην περιοχή των 610-620 εκατ. ευρώ. Όμως οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα υποχωρήσουν στα επίπεδα των 470 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας υψηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματος σε σχέση με το 2023, που επηρεάστηκε θετικά από μία πίστωση φόρου.

Οι απώλειες της μετοχής και η  Deutsche Telekom

Η χρηματιστηριακή αγορά, κάθε άλλο παρά ενθουσιάστηκε από τις χθεσινές ανακοινώσεις. Στην αρχή της συνεδρίασης η μετοχή δοκίμασε να κινηθεί ανοδικά φτάνοντας μέχρι τα 14,16 ευρώ, αλλά εν συνεχεία πήρε την κάτω βόλτα για να κλείσει στα χαμηλά της ημέρας ( 13,53 ευρώ).

Μέχρι την περασμένη Τρίτη η μετοχή του ΟΤΕ ενισχυόταν κατά 9,8% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, αλλά μετά από τις χθεσινές και τις προχθεσινές απώλειες τα κέρδη έχουν περιοριστεί στο 4,9%. Υποαποδίδοντας έναντι του Γενικού Δείκτη, που μέσα στο 2024 κερδίζει 9,75%.

Είναι εμφανές ότι ένα σημαντικό κομμάτι της επενδυτικής κοινότητας, δεν είδε κάτι τονωτικό για τη μετοχή, από τα αποτελέσματα του ΟΤΕ και την εν πολλοίς προεξοφλημένη ανταμοιβή των μετόχων.

Και είναι αλήθεια ότι χωρίς ισχυρούς καταλύτες το «χαρτί» δύσκολα θα σηκώσει κεφάλι, περιορίζοντας έστω το σημαντικό discount της τάξεως του 20%  έναντι των αποτιμήσεων του  ευρωπαϊκού κλάδου των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Αν και με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής, η μερισματική απόδοση από τη χρηματική διανομή που θα γίνει στις 10 Ιουλίου ανέρχεται στο 5,24%, εν τούτοις αυτό δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τους επενδυτές. Καθώς λείπει το δέλεαρ των υπεραξιών.

Σε θέση βασικού μετόχου η Deutsche Telekom διατηρεί εδώ και έξι χρόνια τον ίδιο αριθμό μετοχών ( 220.567.676) αλλά λόγω των διαγραφών που έχουν υπάρξει στο πλαίσιο της ανταμοιβής των μετόχων, το ποσοστό της ανεβαίνει. Όπως και των λοιπών μετόχων του ΟΤΕ.

Τώρα οι Γερμανοί έχουν φτάσει να κατέχουν το 52,77% που γίνεται 53,01% αν αφαιρεθούν οι ίδιες μετοχές. Η Deutsche Telekom που ξεκίνησε τις τοποθετήσεις στον ΟΤΕ στις 15 Μαΐου του 2008, υπολογίζεται ότι έχει κόστος κτήσης για το χαρτοφυλάκιό της 4,476 δις. Δηλαδή στα 20,29 ευρώ.

Έχει όμως εισπράξει έως τώρα 1,025 δισ. από τη διανομή μερισμάτων. Σε αυτά θα προστεθούν και τα 156,6 εκατ. ευρώ της επικείμενης διανομής. Ανεβάζοντας τη στάθμη των εσόδων στα επίπεδα που αγγίζουν τα 1,182 δισ. ευρώ.

Αν σε αυτά προστεθούν και τα 2,984 δις της τρέχουσας αγοραίας αξίας του χαρτοφυλακίου, τότε ακόμη οι Γερμανοί δεν έχουν ισοφαρίσει το κόστος κτήσης. Το οποίο υπολείπεται κατά 310 εκατ. ευρώ…

Διαβάστε επίσης

Τσαμάζ (ΟΤΕ): Αντέχουμε στις προκλήσεις – Τι είπε για τον ανταγωνισμό και τη Nova

ΟΤΕ: Οι πρώτες αντιδράσεις από πέντε οίκους για αποτελέσματα και guidance

ΟΤΕ: Ενισχυμένα έσοδα και EBITDA το 2023 – Κέρδη 531,7 εκατ. – Μέρισμα €0,71 ανά μετοχή, αυξημένο 23%

Keywords
Αναζητήσεις
i-alitheia-gia-ton-ote-kai-tin-antamoivi-ton-metochon--ti-eftaixe-gia-to-adeiasma-tis-metochis.htm
Τυχαία Θέματα