Η JP Morgan λανσάρει ψηφιακή τράπεζα στη Βρετανία με βλέψεις και στην Ευρώπη

H αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan ετοιμάζεται να λανσάρει ψηφιακή τράπεζα λιανικής στο Λονδίνο σύντομα με την εμπορική επωνυμία Chase, αποφασισμένη να ανταγωνιστεί τις μεγάλες βρετανικές και άλλες τράπεζες που προσφέρουν υπηρεσίες online.

Το

εγχείρημα, η πρώτη τράπεζα λιανικής από τη JP Morgan στο εξωτερικό, θα ξεκινήσει αρχικά με εφαρμογή για smartphones, μέσω της οποίας πελάτες θα μπορούν να ανοίγουν καταθετικούς λογαριασμούς. Ο σχεδιασμός είναι να επεκταθεί η Chase σε δάνεια και επενδυτικά προϊόντα καθώς και σε άλλες χώρες αν το εγχείρημα αποδειχτεί επιτυχές, αρχίζοντας από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Η JP Morgan ακολουθεί τα βήματα της Goldman Sachs η οποία προσφέρει καταθετικούς λογαριασμούς σε Βρετανούς καταναλωτές από το 2018.

Οι αμερικανικές τράπεζες θέλουν να ενισχύσουν τις αποδόσεις στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής που είναι ευμετάβλητες με σταθερά έσοδα από τη λιανική τραπεζική.

Στην προσπάθεια τους αυτή να αποσπάσουν μερίδιο από μια ανταγωνιστική αγορά βρίσκονται αντιμέτωπες με τις εδραιωμένες τράπεζες στη Βρετανία Lloyds, Barclays, NatWest και HSBC. Θα ανταγωνιστούν επίσης και νέους παίκτες που έχουν εισέλθει στην αγορά όπως τις Monzo και Starling.

Τον Ιούνιο φέτος η JP Morgan εξαγόρασε την εταιρεία ψηφιακής διαχείρισης περιουσίας Nutmeg για 700 εκατ. λίρες ($966 εκατ.) στοχεύοντας να αποσπάσει μερίδιο της πίτας Βρετανών αποταμιευτών.

Η Goldman Sachs και η JP Morgan επιχειρούν διείσδυση στο κομμάτι του consumer finance σε μια αγορά όπου ξένοι παίκτες που το επιχείρησαν στο παρελθόν απέτυχαν, τη Βρετανία.

Και οι δύο τεστάρουν τη βρετανική αγορά για να διαπιστώσουν αν οι αμερικανικές μάρκες τους στη λιανική τραπεζική, η Marcus και η Chase, μπορούν να επεκταθούν παγκοσμίως.

Η μεγάλη πρόκληση θα είναι να κερδίσουν ένα μέρος της πελατείας που παραδοσιακά κάνει δουλειές με τις τοπικές τράπεζες. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν θα καταφέρουν να προσφέρουν πιο ελκυστική τεχνολογία και καλύτερη τιμολόγηση από τους εγχώριους έξη παίκτες που κυριαρχούν στη βρετανική αγορά, τις τράπεζες Lloyds, NatWest, Barclays, HSBC, Santander και τη Nationwide Building Society.

Δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα καθώς οι πελάτες τείνουν να είναι αρκετά δεμένοι με τις τράπεζες αυτές και η προσπάθεια θα απαιτήσει χρόνο.

Η Goldman λάνσαρε τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς Marcus στη Βρετανία το 2018 και έχει συγκεντρώσει αποταμιεύσεις πάνω από 30 δισ. δολάρια.

Σχεδιάζει να προσφέρει και αυτοματοποιημένες υπηρεσίες διαχείρισης επενδύσεων. Υπήρξαν και startups που το επιχείρησαν όπως η Metro και η Monzo αλλά δεν έχουν καταφέρει σημαντικό χτύπημα στις μεγάλες εγχώριες τράπεζες. Η γερμανική startup N26 το προσπάθησε αλλά αποχώρησε μετά από δύο χρόνια.

Ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι ο όμιλος θα τεστάρει τη Βρετανία για να δει αν μπορεί να επεκταθεί στην παγκόσμια αγορά του consumer finance. «Eίναι μόνο η αρχή, αν δουλέψει εκεί θα σκεφτούμε άλλα πράγματα που θα μπορούμε να κάνουμε».

Με το να προσφέρει προϊόντα ψηφιακά η JP Morgan θα είναι σε θέση να δει ποιες στρατηγικές λειτουργούν καλύτερα χωρίς τα κόστη δικτύου υποκαταστημάτων.

Η JP Morgan είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ με πάνω από $1 τρισ. σε καταθέσεις. Η δραστηριότητα λιανικής τραπεζικής έφερε το 42% των εσόδων της πέρυσι. Για τη Goldman η δραστηριότητα του consumer finance αντιπροσώπευε λιγότερο από το 5% των εσόδων της πέρυσι.

Διαβάστε επίσηςJPMorgan (Ν. Πανηγυρτζόγλου): Το ράλι των κρυπτονομισμάτων δεν φαίνεται βιώσιμο
Keywords
Τυχαία Θέματα