Η «Bentley του Εμπειρίκου» στο επετειακό «The Impossible Collection of Bentley»

Ήταν τον Οκτώβριο του 1919 όταν σε ένα μικρό συνεργείο σε έναν παράδρομο του Λονδίνου ένας κινητήρας EXP 1 άρχισε να βρυχάται για πρώτη φορά.

Αυτή ήταν και η αρχή της ιστορίας μιας εταιρείας που έμελλε να γίνει το απόλυτο βρετανικό luxury brand αυτοκινήτων, γνωστό στον κόσμο ως Bentley.

Τότε ούτε ο ίδιος ο Walter Owen Bentley ούτε και η μικρή ομάδα των μηχανικών της ομάδας του, αλλά ούτε και η νοσοκόμα από το διπλανό οίκο ευγηρίας, που φουριόζα εισέβαλε στο συνεργείο προκειμένου να παραπονεθεί για

τη φασαρία, γνώριζαν τι θα επακολουθούσε.

Από την πρώτη μηχανή EXP 1 του 1919 και τον 3λιτρο κινητήρα που έδωσε στην Bentley την πρώτη της νίκη στους φημισμένους αγώνες Λε Μαν, μέχρι τους Continental GT του 2003 και το EXP 100 GT, η Bentley γιορτάζει την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυσή της με την κυκλοφορία του πολυτελούς βιβλίου με τίτλο «The Impossible Collection of Bentley: The 100 At 100», στο οποίο χρονολογείται η ιστορία της.

Μέσα από τις σελίδες ενός coffee table βιβλίου, ανακαλύπτουμε ξανά 100 από τα σημαντικότερα αυτοκίνητα Bentley, συνοδευόμενα από μια ιστορία απίστευτου σθένους και κατάθεσης ψυχής, που αναδεικνύει το μεγαλείο και το μοναδικό όραμα του W.O. Bentley. Δηλαδή «την κατασκευή ενός γρήγορου αυτοκινήτου, ενός καλού αυτοκινήτου, του καλύτερου στην κλάση του», που υπερβαίνει το άτομο ως οντότητα, την εταιρεία, ακόμα και τον ίδιο τον χρόνο.

Η χειροποίητη, δερματόδετη, limited edition έκδοση του «The Impossible Collection of Bentley»

Όταν σε εκείνο το θρυλικό συνεργείο του Λονδίνου εμφανίστηκε η νοσοκόμα για να παραπονεθεί, εξήγησε ότι είχε υπό την φροντίδα της έναν ετοιμοθάνατο άνδρα.

Η απάντηση που της έδωσαν οι προπάτορες της Bentley σίγουρα αντηχεί αληθινά σε όποιον βρίσκεται περήφανα στο τιμόνι ενός οχήματος με φτερά στο καπό του: «Από ήχους τελευταίους που μπορεί να ακούσει κανείς πριν πεθάνει, δεν υπάρχει πιο γλυκός από αυτόν»!

Η Bentley του εφοπλιστή Ανδρέα Εμπειρίκου

Η Bentley του Έλληνα μεγιστάνα εφοπλιστή και οδηγό αγώνων Ανδρέα Εμπειρίκου (André Embiricos) υπήρξε μοναδική ως μοντέλο και ως αυτοκίνητο, αφού σχεδιάστηκε έτσι ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα μιας «χαμηλής», αγωνιστικής Bentley. Σχεδιάστηκε από τον σχεδιαστή Georges Paulin  στη Γαλλία, με ελαφρύ, αεροδυναμικό αμάξωμα αλουμινίου, και κατασκευάστηκε το 1938 από την εταιρεία Pourtout.

Η Bentley του… Εμπειρίκου κατασκευάστηκε για τον Έλληνα εφοπλιστή André Embiricos και σχεδιάστηκε από τον Georges Paulin στη Γαλλία.

Η Bentley του Εμπειρίκου.

Η Bentley του… Εμπειρίκου.

Το πρώτο SUV από την Bentley, διάσημο για την ταχύτητά του και την πολυτέλεια που προσφέρει.

Το Mulsanne Grand Limousine που θυμίζει ιδιωτικό jet.

Το περίφημο «Speed 8» έδωσε στην Bentley την πολυπόθητη έκτη κατά σειρά νίκη της στους αγώνες Λε Μαν, 73 ολόκληρα χρόνια μετά την πέμπτη!

Διπλό στόχο είχε η κρατική λιμουζίνα της Bentley που κατασκευάστηκε για την βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Πρώτον, να γίνει η επίσημη κρατική λιμουζίνα και δεύτερον να δείξει στον κόσμο ότι η εταιρεία μπορούσε όχι μόνο να σχεδιάσει οχήματα που κερδίζουν στους αγώνες του Λε Μαν, αλλά και άλλα που ταιριάζουν σε μια βασίλισσα. Μάλιστα, η εταιρεία κατασκεύασε δύο ίδιες λιμουζίνες ώστε όταν η μία ήταν για σέρβις, να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την δεύτερη.

Το μοναδικό σπορ αμάξι της Bentley που κατασκευάστηκε την δεκαετία του ’80.

Ως έργο τέχνης χαρακτηρίζεται η 8λιτρη που αποτελεί την τελευταία Bentley που σχεδίασε ο W.O. Bentley από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η 3λιτρη είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που έκανε την Bentley από μια start-up εταιρεία, με κάποια πολλά υποσχόμενα μηχανοκίνητα πρωτότυπα, επιτυχημένη αυτοκινητοβιομηχανία.

Το πρώτο μονοθέσιο αυτοκίνητο της Bentley, με το οποίο αγωνίστηκε ο Frank Clement στο Tourist Trophy στα τέλη του 1922.

The Bentley Boys το 1927 στους Αγώνες του Λε Μαν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Bentley, Εμπειρίκου, The Impossible Collection,Bentley, ebeirikou, The Impossible Collection