Ευτύχης Βασιλάκης: «Κάνουμε τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα»

Mε λαμπρότητα ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του πρώτου νέου αεροσκάφους A320neo της Aegean παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 6 δισ. δολαρίων, με την οποία η εταιρεία επενδύει στο μέλλον, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμων και στοχεύοντας στη βελτίωση

της ανταγωνιστικότητάς της έναντι των υπόλοιπων αερομεταφορέων αλλά και στη μείωση εκπομπών ρύπων και αποτυπώματος θορύβου.

Τα νέα αεροσκάφη θα ξεκινήσουν άμεσα τις πτήσεις τους μέσα στις επόμενες ημέρες και θα χρησιμοποιηθούν στις πτήσεις εξωτερικού. Το επόμενο διάστημα αναμένονται ακόμη τρία A320neo που με την παραλαβή τους θα εντάσσονται άμεσα στον στόλο της Aegean επίσης στα δρομολόγια εξωτερικού.

Ευτύχης Βασιλάκης: Πετύχαμε πολλά ίσως και περισσότερα από αυτά που περίμενε ο ιδρυτής της εταιρείας Θόδωρος Βασιλάκη

O πρόεδρος του ομίλου κ. Ευτύχης Βασιλάκης αναφέρθηκε στην καθοριστική και διαχρονική συμβολή της αερομεταφοράς στην ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και το αποτύπωμα που δημιουργεί στη χώρα.

«Η ιστορία της Aegean σήμερα συναντά το μέλλον. Η υπόσχεση που δώσαμε προ εικοσαετίας για έναν ποιοτικό αερομεταφορέα εντυπώνεται σήμερα και συνεχίζει στη νέα εποχή της Aegean. Λειτουργήσαμε πάντα με πίστη στις δυνατότητες της Ελλάδας και τις προοπτικές της. Είμαι χαρούμενος που μόλις 18 μήνες  από την υπογραφή της συμφωνίας παραλαμβάνουμε τα πρώτα αεροπλάνα, τα οποία άμεσα τα βάζουμε σε πτήσεις. Από σήμερα, ξεκινά ένας διετής κύκλος, νέων υπηρεσιών για τους πελάτες μας. Και στο μέλλον, στην τρίτη μας δεκαετία θα συνεχίζουμε να επενδύουμε και να δίνουμε ευκαιρίες εξέλιξης στους ανθρώπους μας, στους οποίους θα πρέπει να δώσουμε κι ένα μεγάλο ευχαριστώ», ανέφερε.

«Πετύχαμε πολλά ίσως και περισσότερα από αυτά που περίμενε ο ιδρυτής της εταιρείας Θόδωρος Βασιλάκη» δήλωσε συγκινημένος ο πρόεδρος της Aegean.

«Στη διάρκεια της κρίσης η σταδιακή παραχώρηση των αεροδρομίων δημιούργησε το αναγκαίο πλαίσιο για τη βελτίωση των υποδομών των αεροδρομίων, αλλά οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου υποχώρησαν. Παρότι στο ίδιο διάστημα τα τέλη που καταβάλουν οι αεροπορικές και οι επιβάτες τους αυξήθηκαν. Η τάση αυτή πρέπει να αντιστραφεί και αυτό είναι θέμα βούλησης και όχι κονδυλίων», τόνισε ο κ. Βασιλάκης.

«Θα συνεχίσουμε και στην τρίτη μας δεκαετία να επενδύουμε και να εργαζόμαστε για να αξίζουμε την εμπιστοσύνη των επιβατών μας, να λειτουργούμε υπεύθυνα, με σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον, να προσφέρουμε ευκαιρίες εξέλιξης στους εργαζομένους μας. Θα συνεχίσουμε να συμπράττουμε σε συλλογικές προσπάθειες για να επιτυγχάνουμε κοινούς στόχους. Με νέα εικόνα, που αποπνέει αξίες όπως η ελληνικότητα, η φιλοξενία, η αξιοπιστία φιλοδοξούμε ο νέος μας στόλος να λειτουργήσει ως όχημα της κληρονομιάς μας αλλά και ως ένα ακόμα σύμβολο, μιας νέας δυναμικής, μιας νέας δημιουργικής αφετηρίας και για τη χώρα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση ενθαρρύνει ενεργά τις επιχειρήσεις που στρέφονται στις τεχνολογίες αιχμής»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στην ομιλία του τη σημασία που δίνει στις μεγάλες επενδύσεις όπως αυτή, καθώς δημιουργούν πρόσθετα δημόσια έσοδα και απηύθυνε πρόσκληση στους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην χώρα.

«Η παρουσία μου, όμως, σήμερα εδώ, είναι και πολιτική: Σηματοδοτεί την έμφαση που δίνει η κυβέρνησή μας στις επενδύσεις, καθώς σε αυτές υστερούμε ακόμη κατά 8 μονάδες του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Δηλώνει το ενδιαφέρον μας για νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Και υπογραμμίζει τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και την τόνωση των ασφαλιστικών ταμείων» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός εξήρε και ειδικά τη σημασία της Aegean που έχει μεταφέρει 140 εκατ. επιβάτες τα τελευταία 20 χρόνια και συνεχίζει να αναπτύσσεται.  Ο πρωθυπουργός  απηύθυνε πρόσκληση στους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα: «Θα απευθυνθώ για μία ακόμη φορά στους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και δεν θα βγουν χαμένοι».

«Η κυβέρνηση ενθαρρύνει ενεργά τις επιχειρήσεις που στρέφονται στις τεχνολογίες αιχμής, σέβονται το ανθρώπινο δυναμικό και ακολουθούν τις επιταγές της πράσινης ανάπτυξης. Ακριβώς γιατί τότε το δικό τους κέρδος λειτουργεί παράλληλα με το κέρδος ολόκληρης της κοινωνίας. Από αυτή την άποψη, η Aegean συνδυάζει το όραμα με τον ρεαλισμό. Και ενώ πετάει στους αιθέρες, αποδεικνύει ότι πατάει σταθερά και στη γη. Είναι κάτι που χρειάζεται η χώρα, ειδικά από τις ελληνικές επιχειρήσεις» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα όμως, γιορτάζουμε εδώ μια αμιγώς ιδιωτική και 100% ελληνική επένδυση. Που ανανεώνει το σήμα της και τους υψηλούς της στόχους. Και ο συμβολισμός αυτός αποτυπώνεται καθαρά την αντίληψη της κυβέρνησης για την ανάπτυξη. Θα στηρίξουμε κάθε τολμηρή πρωτοβουλία, απελευθερώνοντάς την από γραφειοκρατικά δεσμά και την πνιγερή φορολογία. Και θα προικοδοτήσουμε τη χώρα με υποδομές και δίκτυα αιχμής, που θα διευκολύνουν παρόμοια εγχειρήματα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των αερομεταφορών- με τη θεμελίωση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, την επένδυση της Fraport στα περιφερειακά αεροδρόμια που ολοκληρώνεται τους επόμενους 18 μήνες, την ιδιωτικοποίηση του Ελ. Βενιζέλος που βρίσκεται σε εξέλιξη- επισημαίνοντας ωστόσο και τα προβλήματα στο χώρο: «Γνωρίζω ότι πρέπει να γίνουν βήματα στην εξυπηρέτηση της αεροπορίας και πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως οι καθυστερήσεις των πτήσεων και ο υψηλός ΦΠΑ στις μεταφορές. Εφόσον υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος θα έρθει και η μείωση».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΓερογιάννης: Κάθε νέο αεροσκάφος που προστίθεται στον στόλο μας σημαίνει 70 άμεσες θέσεις εργασίας

«Κάθε νέο αεροσκάφος που προστίθεται στον στόλο μας σημαίνει 70 άμεσες θέσεις εργασίας, επιπλέον 100 .000 επισκέπτες ετησίως κι άλλα 80 εκατ. άμεσα, ετήσια έσοδα στον ελληνικό τουρισμό» επεσήμανε ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Aegean. Όπως επεσήμανε η διοίκηση του ομίλου, μέσα στα χρόνια της κρίσης, ο όμιλος συνέβαλε στην ελληνική οικονομία με 2,7 δισ. ευρώ από το 2010- 2019 σε τέλη, φόρους και εισφορές.

Όπως ανέφερε ο κ. Γερογιάννης, η αρχική παραγγελία του 2018 επεκτάθηκε ήδη με 16 αεροσκάφη, με την εταιρεία να έχει διασφαλίσει παραγωγή για 12 ακόμη αεροσκάφη, εφόσον υπάρξει ανάγκη. Τόνισε ότι η εταιρεία επενδύει στην εξωστρέφεια, ενώ μετέφερε 15 εκατ. επιβάτες μόνο τη χρονιά που μας πέρασε, διπλασιάζοντας τους επιβάτες της σε μόλις 6 χρόνια.

Δημήτρης ΓερογιάννηςH νέα εποχή για την Aegean

Η Aegean προσηλωμένη στη διαρκή ανανέωση του στόλου της και την τήρηση ενός εξαιρετικά χαμηλού μέσου όρου ηλικίας στόλου αεροσκαφών, στοχεύει στην εξασφάλιση ενός ποιοτικού πλεονεκτήματος απέναντι στον ανταγωνισμό. Με τα A320neo στις πτήσεις εξωτερικού, η εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει τα μερίδιά της και να προσθέσει προορισμούς καθώς αυξάνεται η εμβέλεια των πτήσεών της. Κι αυτό γιατί τα καινούργια αεροσκάφη θα επιτρέψουν στην εταιρεία να πετά σε πιο μακρινούς προορισμούς, δεδομένου ότι τα A320neo έχουν δυνατότητα μεγαλύτερης εμβέλειας πτήσης και ανάλογα με τον ακριβή τύπο και προδιαγραφές, παρέχουν πρόσθετη εμβέλεια από 600 έως και 1.500 χλμ. (δηλαδή από 1-2 ώρες επιπλέον πτήσης).

H λέξη «neo» είναι τα αρχικά των λέξεων New Engine Option (n.e.o.) δηλαδή αεροπλάνα με νέους, οικονομικότερους, αλλά και αποδοτικότερους κινητήρες, γεγονός που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση πόρων και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η νέα τεχνολογία ταυτόχρονα καθιστά τα αεροσκάφη περισσότερο ασφαλή, ενώ αναβαθμίζει και την εμπειρία πτήσης για τους επιβάτες, με μεγαλύτερες αποστάσεις ανάμεσα στα καθίσματα.

Τα νέα αεροσκάφη Α320neo, εξοπλισμένα με τη νέα γενιά κινητήρων GTFTM της Pratt & Whitney, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών ρύπων, ανά πτήση και ανά επιβάτη, ενώ περιορίζουν αισθητά και το αποτύπωμα θορύβου.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Airbus, κατά μέσο όρο η εξοικονόμηση καυσίμου ανέρχεται σε 15%, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται σε 17% για πιο μακρινές διαδρομές. Επιτρέπει ακόμη, διψήφια μείωση των εκπομπών του οξειδίου του αζώτου, μειωμένο θόρυβο μηχανής, χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και μεγαλύτερη εμβέλεια πτήσεων, από 600 έως 1.500 χιλιόμετρα ή δύο επιπρόσθετους τόνους φορτίου.

Τέλος, θα αποτελέσουν επίσης μια εξαιρετική πλατφόρμα για τη σταδιακή ανάπτυξη νέων, κυρίως ψηφιακών υπηρεσιών προς τους επιβάτες της εταιρείας.

Συνολικά, η εταιρεία θα παραλάβει κατ’ ελάχιστον 46 νέα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo και Α321neo, συνολικής αξίας 6 δισ. δολαρίων σε τιμές καταλόγου, έως το 2024, καθώς η αρχική παραγγελία του Ιουνίου του προηγούμενου έτους για 30 αεροσκάφη του τύπου προς την Airbus έχει επεκταθεί με 16 επιπρόσθετα.

Ειδικότερα, μέχρι τον Ιούλιο του 2020, θα παραλάβει συνολικά 6 αεροσκάφη του νέου τύπου για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του δικτύου της σε συνολικά 155 προορισμούς, 19,2 εκατ. θέσεις και 65 αεροσκάφη για το 2020. Η ανανέωση και η αύξηση του στόλου της Aegean με τα Α320neo εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, διεθνώς, μειώνοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παραγγελία να είναι η τρίτη, κατά σειρά, στη δεκαεννιάχρονη ιστορία της αεροπορικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα