Γιάννος Κοντόπουλος: Θα εξελίξουμε το Δείκτη ESG και θα προσθέσουμε και επιμέρους Δείκτες

Στο μέλλον η ανάγκη για ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG θα γίνεται όλο και πιο επιτακτική και πιο σύνθετη καθώς όλο και περισσότερο θα τα απαιτούν οι επενδυτές, είπε χθες ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών μιλώντας  στο Διεθνές συνέδριο με τίτλο “The Future of Sustainable Finance“  της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Γι αυτό και το Χρηματιστήριο Αθηνών,

τόνισε ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος,  προσανατολίζεται να μετεξελίξει τον Δείκτη ESG που δημιούργησε πριν ένα χρόνο προκειμένου να αξιολογεί και ποιοτικά στοιχεία παράλληλα με τη δημοσιοποίηση πληροφοριών. Επίσης, εξετάζει τη δημιουργία επιμέρους δεικτών στο μέλλον σε συνεργασία με άλλον φορέα, που θα απεικονίζουν τις επιδόσεις των εταιρειών σε κάθε ένα από τα κριτήρια Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση.

“Αντικείμενο το Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι να παρέχει πληροφορία στους επενδυτές και όσο πιο ποιοτική και αξιόπιστη είναι η πληροφόρηση τόσο περισσότερο βοηθάμε το οικοσύστημα” σημείωσε ο κ. Κοντόπουλος.

Ο κ. Κοντόπουλος έκανε αναφορά στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στις ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, και όπως είπε για το 2020 δημοσιεύτηκαν 45 εκθέσεις βιωσιμότητας από 31 το 2019, ενώ 42 εταιρείες έκαναν αναφορά στον Οδηγό Δημοσιότητας του Χρηματιστηρίου Αθηνών από 9 το 2019 και 48 έχουν παρουσία στο Δείκτη.

Σχετικά με τη συνεισφορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη διάδοση των ESG είπε, ότι από το 2018 συμμετείχε στο Sustainable Stock Exchange Initiative που είχε στόχο τη διοχέτευση των επενδυτικών κεφαλαίων προς τις αειφόρες δραστηριότητες μέσα από βιώσιμα επενδυτικά προϊόντα.

Η πρώτη ενέργεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν η έκδοση του Οδηγού Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG το 2019 για την καθοδήγηση των εισηγμένων, ακολούθησε το 2021 η δημιουργία του Δείκτη ESG που παρακολουθεί τις επιδόσεις των εταιρειών που εναρμονίζονται με τα κριτήρια, και η οργάνωση του ESG Executive Course που διαδίδει την κουλτούρα των ESG σε στελέχη και μέλη ΔΣ των εισηγμένων.

Φέτος δημιούργησε το Athex Bonds Greenet μια πληροφοριακή ενότητα που ενισχύει την προβολή των εκδοτών ομολόγων με χαρακτηριστικά ESG.

Όπως είπε, βλέπουμε ήδη αποτελέσματα καθώς υπάρχει σημαντική ενίσχυση της κουλτούρας της βιώσιμης ανάπτυξης στις ελληνικές εισηγμένες. Είναι συνεχής, σημείωσε, η βελτίωση στην τήρηση των κριτηρίων ESG από έτος σε έτος, σε όλους τους κλάδους και στις 3 διαστάσεις των ESG, καθώς η ελληνική αγορά υιοθετεί τις διεθνείς τάσεις και οι εταιρείες ενσωματώνουν τα κριτήρια στη λειτουργία τους.

Τα ESG δεν είναι στατικά

Τα ESG δεν είναι στατικά, τόνισε, αλλά μια δυναμική κατάσταση, και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε σαν ένα πλαίσιο που από την ίδια του την αρχιτεκτονική συνεχώς αλλάζει.

Διεθνώς η στροφή των επενδυτών σε βιώσιμες επενδύσεις είναι ξεκάθαρη και υπολογίζεται ότι το 2025 θα έχουν φτάσει τα 50 τρις τα κεφάλαια που τοποθετούνται σε επενδύσεις εναρμονισμένες με τα κριτήρια ESG, από 25 τρις σήμερα. Υπολογίζεται ότι το 60% των λειτουργικών κερδών επηρεάζεται από τα κριτήρια, ότι το 76% των καταναλωτών λαμβάνουν υπόψιν τις η στάση των εταιρειών στο περιβάλλον, την κοινωνία και τους εργαζόμενους κατά την επιλογή των προϊόντων ενώ για το 85% των asset managers τα ESG είναι προτεραιότητα.

Σε τι όμως τελικά βοηθάνε τα ESG τις επιχειρήσεις;

Όπως είπε ο κ. Κοντόπουλος τα ESG  βοηθούν τις εταιρείες με 5 τρόπους:

να ανταποκρίνονται στην προσδοκία των επενδυτώννα ανταποκρίνονται στις ρυθμιστικές και κανονιστικές αλλαγέςνα αποκτήσουν τη βέλτιστη χρηματοδοτική πρόσβασηνα βελτιώνουν τα τελικά τους αποτελέσματανα προβάλουν τις δράσεις που σχετίζονται με την εναρμόνισή τους με τα κριτήρια βελτιώνοντας την εικόνα και τη φήμη τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα