Γιάννης Κούστας: Η Danaos διανέμει και πάλι μέρισμα μετά από 13 χρόνια

Την καλύτερη της περίοδο διανύει η ναυτιλιακή  Danaos του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, καθώς η σημαντική ανάκαμψη του κλάδου των containerships εκτίναξε την κερδοφορία της στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν στα 297 εκατ. δολάρια, από 29 εκατ. δολάρια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα 248 εκατ. δολάρια που προέρχονται από την συμμετοχή της εταιρείας στην ισραηλινή ZΙΜ Integrated

Shipping. Η Danaos κατέχει ποσοστό 8,9% στην εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακή, που αποτιμάται σήμερα στα 400 εκατ. δολάρια.

«Η ισχυρή οικονομική μας κατάσταση και η αισιόδοξη εκτίμησης μας για το μέλλον, οδήγησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στην απόφαση διανομής σταθερού τριμηνιαίου μερίσματος ύψους 0,50 δολαρίων ανά μετοχή», επισήμανε ο κ. Κούστας.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2006 και διένειμε τελευταία φορά μέρισμα το 2008.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 58 εκατ. δολάρια, διπλάσια από τα 33 εκατ. δολάρια που εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο του 2020. Τα λειτουργικά έσοδα εκτινάχθηκαν στα 132 εκατ. δολάρια από 106,2 εκατ. δολ το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ο CEO της Danaos σχολίασε: «Η εντυπωσιακή ανάκαμψη και η ισχυρή αγορά που είδαμε από τις αρχές του έτους διατηρείται με την ίδια ισχύ, αν όχι και μεγαλύτερη.  Το μπλοκάρισμα του καναλιού του Σουέζ συνέβαλε περαιτέρω στη διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού και οι συνθήκες πιθανότατα δεν θα εξομαλυνθούν πριν από το τέλος του έτους. Οι εταιρείες τακτικών γραμμών (liners) καταγράφουν ρεκόρ κερδών και, το πιο σημαντικό, υπογράφουν πολυετή συμβόλαια σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα που θα διατηρήσουν αντίστοιχα την κερδοφορία τους σε υψηλά επίπεδα».

Τα ναύλα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, στα επίπεδα που είχαν να διαμορφωθούν για τουλάχιστον 10 χρόνια και αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι η διάρκεια τους έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα πλοία χωρητικότητας άνω των 4.000 teu να εξασφαλίζουν απασχόληση τεσσάρων και πλέον ετών, σε πολύ υγιή επίπεδα, εξήγησε.

Αυτή η ευφορία που επικρατεί λόγω της απότομης αύξησης των ναύλων και της πεποίθησης ότι η αγορά θα παραμείνει ισχυρή οδήγησε σε μια δραματική αύξηση των παραγγελιών νεότευκτων. Ως αποτέλεσμα, το βιβλίο παραγγελιών ανέρχεται πλέον στο 17% του υφιστάμενου στόλου, το οποίο είναι υψηλότερο σε σύγκριση με το 9% που είχε υποχωρήσει στα τέλη του 2020, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από το 50% που έφτασε το 2008, επισήμανε ο κ. Κούστας. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η αναμενόμενη ισχυρή αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία, θα απορροφήσει άνετα το υφιστάμενο βιβλίο παραγγελιών.

Όσον αφορά την Danaos, τόνισε ότι βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να αποκομίσει τα οφέλη της αγοράς.

«Στις 12 Απριλίου ολοκληρώσαμε την αναχρηματοδότησή μας με πολύ ανταγωνιστικούς όρους και επίσης τοποθετήσαμε την εταιρεία με επιτυχία στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, αποκτώντας πρόσβαση σε μία πολύ σημαντική πηγή κεφαλαίων. Το προφίλ απόσβεσης του χρέους μας έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη σημαντικής ελεύθερης ταμειακής ροής για την εκμετάλλευση ευκαιριών ανάπτυξης», ανέφερε.

Η Danaos έχει ανταμείψει τους μετόχους της μέσω της εντυπωσιακής αύξησης που έχει σημειώσει η τιμή της μετοχής της, που καταγράφει κέρδη άνω του 1.000 από την προσφορά μετοχών που πραγματοποίησε τον Νοέμβριο 2019.

Διαβάστε ακόμα:

Γ. Κούστας: Η ναυτιλιακή που βάζει πλώρη για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η σχέση της με την Danaos Corp

Γιατί κάνει ξέφρενο ράλι πάνω από 1.000% η μετοχή της Danaos του Ιωάννη Κούστα

Π. Λασκαρίδης, Θ. Μαρτίνος, Α. Παπαδημητρίου: Οι προοπτικές και οι προκλήσεις της ναυτιλίας στον 21ο αιώνα

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα