Φώτης Κοκοτός (Elounda Peninsula): «Είμαστε πολύ συνετοί στις επενδύσεις μας και δεν απλώνουμε το χέρι πιο μακριά απ’ όσο φτάνουμε»

Κρατάει την μπαγκέτα της ανάπτυξης στα ξενοδοχεία πολυτελείας της οικογένειάς του στην Ελούντα της Κρήτης. Είναι ο Φώτης Κοκοτός, που εδώ και 20 χρόνια ζει μόνιμα στην Ελούντα και «τρέχει» τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται διαρκώς στα ξενοδοχεία της οικογένειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία 10ετία η οικογένεια Κοκοτού πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών στα ξενοδοχεία της. Και όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «η αγορά είναι σαν το ποδήλατο,  αν σταματήσεις να κάνεις πετάλι,

τότε θα πέσεις».

Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επένδυση 7 εκατ. ευρώ στο Elounda Peninsula, ξενοδοχείο πολυτελείας, που είναι το παραθαλάσσιο σκέλος ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος, το οποίο περιλαμβάνει επίσης το Porto Elounda, το Six Senses Spa και το γήπεδο γκολφ (δείτε εδώ το video). Το άλλο ξενοδοχείο είναι το Elounda Mare.

Μιλώντας στο mononews.gr, ο κ. Φώτης Κοκοτός λέει ότι αυτή η επένδυση «που θα ολοκληρωθεί το 2021, αφορά στις σουίτες και τις βίλες του Elounda Peninsula, στην κοινόχρηστη παραλία και τις πισίνες τους συγκροτήματος, δύο κοινόχρηστα εστιατόρια, καθώς και διάφορες ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές, έργα προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, έργα υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, κυρίως σε νέο λογισμικό και δευτερευόντως κάποιες αναβαθμίσεις δικτύων.

Οι προδιαγραφές που εφαρμόζουμε έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις Ελληνικές, και βασίζονται πλέον στις προδιαγραφές των μεγαλύτερων διεθνών οίκων».

Μάλιστα όπως λέει ο ίδιος, παρά την υλοποίηση της επένδυσης το Elounda Peninsula, «θα λειτουργήσει κανονικά για κάθε σεζόν, καθώς τα έργα λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το μισό έργο, περίπου, θα έχει ολοκληρωθεί για τη σεζόν του 2020 και το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει κανονικά».

Επενδύσεις όμως πραγματοποιούνται και στα άλλα ξενοδοχεία της εταιρείας.

«Πάντα κάνουμε κάποια έργα σε όλα τα ξενοδοχεία, και ήδη γίνεται μια ανακαίνιση των κοινόχρηστων χώρων του Porto Elounda, ενώ στο Elounda Mare γίνονται έργα υποδομής. Υπάρχει ένα πλάνο για το Elounda Mare που θα μπορέσει ενδεχομένως να υλοποιηθεί όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες», σημειώνει.

Όμως ποιοι είναι οι πελάτες που επιλέγουν τα τρία ξενοδοχεία, το Peninsula, το Elounda Mare,  το Porto Elounda;

Ο κ. Κοκοτός απαντά πως «κάθε ξενοδοχείο έχει διαφορετική πελατεία, αν και τα τρία είναι πολυτελείας. Δηλαδή, το Elounda Mare που ανήκει στη Γαλλική Relais & Chateaux έχει περισσότερους Γάλλους πελάτες, ενώ το Elounda Peninsula περισσότερους Ρώσους και το Porto Elounda περισσότερους Βρετανούς. Και τα τρία έχουν σχετικά μεγάλη μέση διάρκεια διαμονής, πάνω από 7 ημέρες, ενώ και τα τρία δεν έχουν ιδιαίτερη επισκεψιμότητα από τη γερμανική αγορά, αν και η αγορά αυτή είναι η «No 1″ στην Κρήτη γενικότερα».

Η Ελούντα, το μικρό χωριό στο νομό Λασιθίου που κατάφερε να ξεχωρίσει και να πλασαριστεί στις προτιμήσεις του διεθνούς τζετ σετ, είναι κτισμένη στην ίδια περιοχή που δέσποζε η Μινωική Ολούς –βυθισμένη σήμερα- και η οποία ήταν ανάμεσα στις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Κρήτης.

Η Ελούντα που την προτιμούσε για τις διακοπές του ο  αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου. Στην Ελούντα εξάλλου υπογράφηκε και η συμφωνία μεταξύ Μιτεράν και Καντάφι το 1984, γνωστή και ως «Συμφωνία της Ελούντας». Ο Α. Παπανδρέου τους έφερε και τους δυο στην Ελούντα –χωρίς να γνωρίζει ο ένας ότι επρόκειτο να συναντηθεί με τον άλλο- και τερματίστηκε η κρίση στις σχέσεις Γαλλίας και Λιβύης με αφορμή το Τσαντ…

Η οικογένεια σας ήταν εκείνη που ανέδειξε την Ελούντα σε δημοφιλή προορισμό, περιοχή που στη συνέχεια συγκέντρωσε από τα ακριβότερα ξενοδοχεία του νησιού και, ίσως, όλης της χώρας. Συνεχίζετε αυτήν την «ιστορία;», ρωτάω τον κ. Φώτη Κοκοτό και μου απαντά:

«Η οικογένεια Κοκοτού-Σωτήρχου έχει, από το 1963, κατασκευάσει 8 ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην περιοχή της Ελούντας και του Αγίου Νικολάου, εκ των οποίων μόνο τα 3 έχουν παραμείνει σε εμάς, ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν σε τρίτους που έχουν με τη σειρά τους και εκείνοι επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε βελτιώσεις τους, ενώ επιπλέον έχουν κατασκευαστεί και νέα ποιοτικά συγκροτήματα στην περιοχή. Όταν λειτούργησε το πρώτο ξενοδοχείο της οικογένειας, το 1964 (Minos Beach), είχε άμεση και μεγάλη επιτυχία στη διεθνή αγορά, αλλά παρέμεινε για δεκαετίες άγνωστο στην Ελλάδα.

Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια, κι άλλα τέσσερα συγκροτήματα (Minos Palace, Elounda Beach, Elounda Bay, Elounda Mare) για να μαθευτεί στην Ελλάδα πως υπάρχει αυτός ο προορισμός πολυτελείας στην Κρήτη. Τώρα έχουν περάσει κι άλλα 35 χρόνια, η περιοχή έχει καθιερωθεί, ένα νέο μεγάλο συγκρότημα είναι στα σκαριά, το Elounda Hills, κι εμείς συνεχίζουμε να κρατάμε τα ξενοδοχεία ανταγωνιστικά, κάνοντας συνεχώς επενδύσεις. Η αγορά είναι σαν το ποδήλατο: αν σταματήσεις να κάνεις πετάλι, τότε θα πέσεις.

Στο εύλογο ερώτημα: Ποια είναι τα νέα σας επενδυτικά σχέδια, ο κ. Κοκοτός απαντά:

«Όπως προείπα, υπάρχει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο στα σκαριά (Elounda Mare), αλλά δεν είναι ώριμη ακόμη η αγορά για να το υλοποιήσουμε. Θα χρειαστεί να απελευθερωθεί ο τραπεζικός τομέας από σημαντικά βάρη, ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει με ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού τέτοια μεγάλα σχέδια. Ακόμη και τα επιτόκια που παίρνουν κολοσσοί, όπως η Lamda, είναι ακριβά, και βάζοντας αυτά τα δεδομένα  στα επενδυτικά σχέδιά μας, δεν βγαίνουν ακόμη τα νούμερα.

»Εμείς, να ξέρετε, είμαστε πολύ συνετοί στις επενδύσεις μας και δεν απλώνουμε το χέρι πιο μακριά απ’ όσο φτάνουμε».

Και θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο τζίρος των ξενοδοχείων έχει  σταθεροποιηθεί πλέον στα περίπου 17,5 εκατ. ευρώ, «μία επίδοση που δεν αποτελεί ρεκόρ, καθώς λειτουργούσαμε έως το 2010 για 12 μήνες και πετυχαίναμε μεγαλύτερα έσοδα», όπως αναφέρει ο κ. Κοκοτός.

Στο ερώτημα που πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα για να πλασαριστεί στο top-10 των δημοφιλών τουριστικών προορισμών παγκόσμια, απαντά ότι:

«Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρωτίστως οι επενδύσεις στις υποδομές και όχι τόσο οι επενδύσεις στις επιχειρήσεις. Έχουμε μείνει πολύ πίσω σε δρόμους αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες διαχείριση αποβλήτων και γενικά στην ποιότητα του δημόσιου χώρου. Ακόμη και στην Ελούντα, που έχει τόσο ποιοτικά καταλύματα, ο δημόσιος χώρος είναι σε πολύ κακή κατάσταση».

Όσο για το ποια είναι τα μεγαλύτερα «προβλήματα» της Κρήτης σήμερα, ο κ. Κοκοτός λέει πως «είναι χονδρικά τα ίδια που έχει και κάθε άλλος τουριστικός προορισμός της χώρας: οδικό δίκτυο, πύλες εισόδου, διαχείριση αποβλήτων, έλλειψη σε μαρίνες, γήπεδα γκολφ, καζίνο, κλπ. Τόσα χρόνια δουλεύουμε με ένα τριτοκοσμικό αεροδρόμιο στο Ηράκλειο, ένα οδικό δίκτυο που σκοτώνει δεκάδες κάθε χρόνο, σχεδόν ανύπαρκτο θαλάσσιο τουρισμό παρά το τέλειο φυσικό περιβάλλον, σχεδόν ανύπαρκτο τουρισμό γκολφ παρά τις προσπάθειές μας εδώ και δεκαετίες να αναπτύξουμε γήπεδα, και με μία εικόνα του δημόσιου χώρου και της καθαριότητας αποκαρδιωτική».

Ο Φώτης Κοκοτός είναι παντρεμένος και πατέρας τριών κοριτσιών.

Του ζήτησα να μου μιλήσει για τις καθημερινές του συνήθειες, για τη μουσική που ακούει, την κουζίνα που προτιμά.

Όπως λέει του αρέσει η κρητική κουζίνα και η τσικουδιά με το μεζέ της. Και μάλιστα δεν παραλείπει με χαμόγελο να σημειώσει πως έχει στο όνομα του άδεια για ρακοκάζανο…

Από 14 χρονών ανακάλυψε τη γοητεία της κλασικής μουσικής. Αγαπημένος του συνθέτης ο Μπετόβεν και όπως λέει: «Από μικρός, νομίζω ήμουν 14,  λάτρεψα τα «Ερείπια των Αθηνών» (op.113) του Μπετόβεν, ενώ τα τελευταία χρόνια με συγκινεί περισσότερο η 9η Συμφωνία και, ιδιαιτέρως, το χορωδιακό της, ο Ύμνος στη Χαρά, που αποτελεί και τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Όμως, όταν βγαίνω με τους φίλους μου εδώ στην Κρήτη, πάω στο κλασικό μας Ροκ μπαρ κι ακούω από Μετάλικα ως το αγαπημένο μου We Are Not Gonna Take It των Twisted Sister».

Ο Φώτης Κοκοτός μιλά για τον εαυτό του:

«Ξεκίνησα από 14 χρονών να εργάζομαι  στην οικογενειακή επιχείρηση, περνώντας από διάφορα πόστα: υποδοχή, εστίαση, και τεχνικά.

»Διατηρώ εξαιρετικές αναμνήσεις, κυρίως από τότε που με έπαιρναν μαζί τους οι συνάδελφοί μου στις βραδινές εξόδους τους, όντας έφηβος εγώ. Ήταν η φυσική συνέχεια μετά τα ανέμελα παιδικά χρόνια, που βρισκόμασταν κάθε καλοκαίρι με τις ίδιες παρέες, τα παιδιά των πελατών μας που έρχονταν και ξανάρχονταν. Αλλά τα καλοκαίρια που δούλευα ήταν ακόμα πιο ωραία και από τα ανέμελα».

Γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Τελείωσε το Κολλέγιο. Όπως λέει ο ίδιος: «Το 1993 έφυγα για το πρώτο πτυχίο (φυσικές επιστήμες στο Cambridge), γύρισα το 1996 και ξαναδούλεψα στα τεχνικά, μετά πήγα φαντάρος (στις ειδικές δυνάμεις), και μεταξύ 1999-2001 έκανα μεταπτυχιακό Μηχανικού Περιβάλλοντος στο UCLA.

Έκτοτε ασχολούμαι με τα αναπτυξιακά και τα περιβαλλοντικά, έχω διευθύνει πολλά έργα στις επιχειρήσεις μας, μικρά και μεγάλα (κινηματογράφο, σπα, συνεδριακό, κ.α.), ενώ έχω κάνει και αρκετά έργα εκτός οικογενειακής επιχείρησης: κατοικίες, ξενοδοχεία, και τουλάχιστον 10 σπα».

Του αρέσει να αθλείται. «Τα αγαπημένα μου σπορ είναι το water polo, η ελεύθερη πτώση, και το γκολφ, λέει και συμπληρώνει:  Αν έχει καλή θάλασσα, κάνω ακόμη barefoot σκι».

«Η καλύτερη διασκέδαση», συνεχίζει, «είναι τα ταξίδια, αλλά να είναι σύντομα, διότι μου αρέσει πολύ και η δουλειά…».

Αρθρογραφεί από χόμπι σε  διάφορα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, και συνεχίζει να μελετά ξένες γλώσσες. Σημείωση: μιλάει πέντε και μαθαίνει άλλες τρεις.

Και όταν η σεζόν βρίσκεται στο peak «μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου στην περίοδο λειτουργίας είναι τα περιβαλλοντικά και οι πωλήσεις ακινήτων. Αφενός, δηλαδή, τρέχω γύρω-γύρω και να παρακολουθώ τη διαχείριση αποβλήτων (ανακυκλώνουμε πάνω από 15 διαφορετικά είδη, και όλα με συνεργάτες ιδιωτικές εταιρείες), ελέγχω τη λειτουργία του μεγάλου κομποστοποιητή και κάνω διάφορα σεμινάρια στο προσωπικό, ενώ αφετέρου ξεναγώ επίδοξους αγοραστές στα διαθέσιμα εντός κι εκτός ξενοδοχείου ακίνητα που διαθέτουμε, απαντώντας τις ερωτήσεις τους, παράγοντας σχέδια και προδιαγραφές, και κλείνοντας τις αγοραπωλησίες»…

Elounda Peninsula All Suite HotelElounda Peninsula All Suite Hotel

Elounda Peninsula All Suite HotelElounda Peninsula All Suite HotelElounda Peninsula All Suite Hotel
Keywords
elounda, επενδυσεις, μακρια, χερι, twisted sister, κρητη, porto, spa, γκολφ, video, σετ, παπανδρεου, κανταφι, γαλλια, λιβυη, νέα, beach, ελλαδα, bay, hills, ηρακλειο, αθηνα, ροκ, καλοκαιρι, cambridge, ucla, water, polo, μμε, hotel, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, σχεδιο αθηνα, ucla, μιλα, βγαινουν, ποδηλατο, αδεια, ακινητα, γηπεδα, θαλασσα, μμε, μουσικη, ξενοδοχεια, τα νεα, φυσικη, αγορα, αεροδρομιο, ανδρεας παπανδρεου, αναμνησεις, αφορμη, βιλες, βρισκεται, γινεται, γινονται, γηπεδο, γοητεια, δικτυο, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, ελουντα, εργα, εντυπα, εξελιξη, επιτυχια, εστιατορια, εστιαση, ιδια, εικονα, γκολφ, κουζινα, λειτουργια, μηνες, μικρο, μπετοβεν, ξενοδοχειο, ξερετε, οικογενεια, ονομα, οντας, παιδικα, παιδια, περιβαλλον, ποιοτητα, πισινες, πτυχιο, πυλες, πωλησεις, ρεκορ, ροκ, σεζον, σεμιναρια, σετ, συνεχεια, συντομα, σειρα, σχεδια, σχεδιο, ταξιδια, τζιρος, τρια, υλοποιηση, φυσικο, χαμογελο, χαρα, αγνωστο, ανηκει, beach, bay, water, ειδη, elounda, ερωτησεις, γλωσσες, hills, hotel, χωρα, ηλεκτρονικα, υμνος, μεινει, polo, porto, σκοτωνει, spa, top
Τυχαία Θέματα