Φόρος τιμής στον «Τελευταίο Μοναχό των Στροφάδων» και έκκληση για το καστρομονάστηρο που καταρρέει-Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Την ιστορία ενός μοναστικού συγκροτήματος, που έχει τις ρίζες του στον 13ο αιώνα αφηγείται η έκθεση «Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων», που από την Τετάρτη 13 Μαΐου θα παρουσιάζεται διαδικτυακά στο Μουσείο Μπενάκη ενώ με το άνοιγμα των μουσείων θα είναι επισκέψιμη φυσικά, για το κοινό.

Πρόκειται για μία σειρά φωτογραφιών του Robert McCabe πλαισιωμένη από την έρευνα της δημοσιογράφου Κατερίνας Λυμπεροπούλου, ένας φόρος τιμής στη ζωή του τελευταίου μοναχού των δυσπρόσιτων Στροφάδων,

του μικρού συμπλέγματος νησιών του Ιονίου κοντά στην Ζάκυνθο.

Ο Ιστορικός Φάρος των Στροφάδων

Η έκθεση μάλιστα παρουσιάζεται πλαισιωμένη, μεταξύ άλλων, από την μακέτα του μοναστηριού από το 1910, εικόνες του μετά από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό του 2018, επίσης την μελέτη αποκατάστασης του μοναστικού συγκροτήματος, καθώς επίσης και από αντιπροσωπευτικά δείγματα της μοναδικής χλωρίδας και πανίδας των Στροφάδων. Να σημειωθεί εξάλλου, ότι οι φωτογραφίες – τεκμήρια του Robert McCabe είχαν γίνει πριν το μοναστήρι καταστεί μη επισκέψιμο.

Η Καμπάνα του Μοναστηριού

Το μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας συγκρότημα δεσπόζει συγκεκριμένα στο νησάκι Σταμφάνη, που είναι τόσο μικρό, όσο το ένα τρίτο μόλις, ενός αεροδιαδρόμου. Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για έναν τόπο μοναδικό, όχι μόνο για τη ιστορία του αλλά και για την πλούσια χλωρίδα και την πανίδα του, χάρη στη μοναδική γεωλογική του φυσιογνωμία.

Η Είσοδος του Μοναστηριού των Στροφάδων

Σύμφωνα με τα ιερά δίπτυχα του ναού, το καστρομονάστηρο ιδρύθηκε από έναν βυζαντινό αυτοκράτορα ενώ για αιώνες άκμαζε εκεί μια αυτάρκης μοναστική κοινότητα. Στον αμυντικό πύργο του συγκροτήματος βρίσκεται ένας οχυρωμένος ναός, σπανιότατη περίπτωση για τον ορθόδοξο κόσμο, που δημιουργήθηκε όμως για την προστασία από τους αδίστακτους τούρκους και αλγερινούς πειρατές. Τελευταίος «κάτοικός» του ήταν ένας μοναχός, που έζησε εκεί επί 38 χρόνια έχοντας επικοινωνία μόνον με τον τελευταίο επίσης, φαροφύλακα και τον βαρκάρη που έφερνε προμήθειες στο νησί.

Άποψη της Αυλής του Μοναστηριού. Αριστερά διακρίνεται η μία και μοναδικήΕίσοδος του Πύργου

Σήμερα ωστόσο αυτό το μοναδικό συγκρότημα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, καθώς μετά από τους δύο καταστροφικούς σεισμούς, του 1997 και του 2018 κινδυνεύει με κατάρρευση. Η ανάγκη αναστήλωσης έτσι, είναι τεράστια, γιατί μπορεί ο επόμενος σεισμός να το ισοπεδώσει. Η αγία έδρα του μοναστηριού πάντως καθώς και το λείψανο του Αγίου Διονυσίου που το καθαγίασε, βρίσκονται στη Ζάκυνθο από το 1717, μετά από μία επιδρομή και σφαγή των μοναχών.

Οι Φούρνοι του Καστρομονάστηρου

Σήμα κινδύνου εξάλλου στέλνει και το φυσικό περιβάλλον του νησιού και όλων των Στροφάδων φυσικά, γιατί αποτελούν σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό ορνιθοπανίδας, φιλοξενώντας ένα από τα σημαντικότερα δάση της δυτικής Ελλάδας.

Γι΄αυτό το λόγο η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη θα εξερευνήσει ταυτόχρονα τα εξαιρετικά φυσικά χαρακτηριστικά του νησιού αλλά και την ιστορία των ανθρώπων του. Είναι βασισμένη άλλωστε στο εξαιρετικό βιβλίο «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων των Robert A.McCabe και Κατερίνας Λυμπεροπούλου».

Δείτε την έκθεση στον ιστότοπο του Μουσείου Μπενάκη στη σελίδα benaki.org/Strofades

Info
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού: Κουμπάρη 1
΄Εκθεση: «Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων»
Διαδικτυακό άνοιγμα: Τετάρτη 13 Μαΐου
Διάρκεια έκθεσης: 13 Μαΐου -13 Σεπτεμβρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φόρος, Τελευταίο Μοναχό, Στροφάδων, -Έκθεση, Μουσείο Μπενάκη,foros, teleftaio monacho, strofadon, -ekthesi, mouseio benaki