ΕΥΔΑΠ: Εκτός από μέρισμα και επιστροφή μετρητών στους μετόχους επιφυλάσσει ο Χάρης Σαχίνης

00:06 9/4/2021 - Πηγή: Mononews

Και επιστροφή μετρητών, εκτός από τα ανακοινωθέντα για διανομή μερίσματος από την ΕΥΔΑΠ, υπονόησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης.

Ενόψει της επικείμενης συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο για την τιμή του αδιύλιστου ύδατος, η οποία επιβαρύνει με 157 εκατ. ευρώ τον ισολογισμό χρήσης 2020, η διοίκηση της εταιρείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο

επιστροφής μετρητών από τα κεφάλαια που θα μείνουν στο ταμείο.

Η διοίκηση της εταιρείας φάνηκε να πείθει χθες το απόγευμα τους αναλυτές. Στα αποτελέσματα της απελθούσας χρήσης σχημάτισε πρόβλεψη «μια κι έξω», όπως λέγεται στη χρηματιστηριακή αργκό, για την οριστική τακτοποίηση του τιμήματος του αποληφθέντος μη επεξεργασμένου ύδατος για την περίοδο 2013 έως 2020, συνολικού ύψους 157,5. Πρόβλεψη που είχε σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του τελικού αποτελέσματος που ήταν ζημιά 66,1 εκατ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή τους, χωρίς να αποκλείεται μέρος του οφειλόμενου ποσού να συμψηφιστεί με τις οφειλές του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, στο ίδιο πλαίσιο γίνεται συζήτηση για να κλείσει η συμφωνία για το μη διυλισμένο νερό που θα χρησιμοποιεί η ΕΥΔΑΠ για την επόμενη 20ετία.

Η διοίκηση, το γράφει και στην οικονομική έκθεση των αποτελεσμάτων, αλλά το ξεκαθάρισε και στην ενημέρωση των αναλυτών, εφόσον κλείσει η συμφωνία με το Δημόσιο, θα έχει καθαρά διαθέσιμα περισσότερα από τα 300 εκατ. ευρώ (πάνω από 460 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2020) και σημειωτέον, μηδενικό δανεισμό, πράγμα σπάνιο για εισηγμένη εταιρεία στο Χ.Α.!

Μάλιστα, όπως τονίζεται στην οικονομική έκθεση, πρόθεση της Διοίκησης της Εταιρίας για το έτος 2020 είναι η διανομή μερίσματος στους μετόχους από τα κέρδη εις νέον ή/και επιστροφή κεφαλαίου από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, ύψους συνολικά 50 εκατ. Ευρώ. Διευκρινίστηκε ότι η κατανομή θα διαμορφωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από το Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Καλοπληρωτής το Δημόσιο!

Κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι οφειλές του Δημοσίου και των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ, ενώ έχουν διακανονιστεί από τους δήμους 594 χιλιάδες ευρώ. Από 54,377 εκατ. ευρώ που ήταν οι συνολικές υποχρεώσεις των Δήμων και του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ, μειώθηκαν στη χρήση του 2020, στα 49,840 εκατ. ευρώ, επιτυχία που πιστώνεται στον  διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης εταιρείας ύδρευσης της χώρας κ. Χάρη Σαχίνη.

Η μετοχή, σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 19 μήνες, κλείνοντας στα επίπεδα των 8 ευρώ και με όγκο που ξεπερνούσε τις 360 χιλιάδες κομμάτια.

Διαβάστε επίσης

Χάρης Σαχίνης: Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ ύψους 1,1 δισ. – Κέρδη €50 εκατ. θα διανεμηθούν στους μετόχους για το 2020
Keywords
Τυχαία Θέματα