Ευάγγελος Μυτιληναίος: Αλλάζει το DNA της Mytilineos και αυξάνει κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα

Μεγαλύτερη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα μαζί με την φροντίδα για το κλίμα εξασφαλίζουν οι δεσμεύσεις της Mytilineos για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ως το 2050, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώνει η εταιρεία.

Η στροφή στις ΑΠΕ επίσης θα συμβάλει στην αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας μειώνοντας το

κόστος, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, περιγράφοντας πώς το ESG και η αειφορία αποτελούν βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της εταιρείας που πλέον προχωρά συστηματικά στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος σε κάθε δραστηριότητά της.

Για την ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε στην εξαγορά ηλιακών έργων που ανακοινώθηκε πρόσφατα, με την οποία η εταιρεία σε 3 χρόνια να παράγει 2 GW από ΑΠΕ και 2GW από φυσικό αέριο και θα χρειαστεί 10-15 χρόνια για την πλήρη αντικατάσταση του φυσικού αερίου από ΑΠΕ. «Η παραγωγή από ΑΠΕ είναι χαμηλότερου κόστους, οπότε, επενδύοντας σε πράσινη ενέργεια, επενδύουμε και στη μείωση του κόστους μας», υπογράμμισε.

Τόνισε επίσης, ότι παγκοσμίως υπάρχει η τάση η παραγωγή του αλουμινίου να μετασχηματιστεί σε μια πράσινη βιομηχανία, δηλαδή το αλουμίνιο να παράγεται από πράσινη ενέργεια και η δέσμευση της εταιρείας είναι μέχρι το 2030 το σύνολο της παραγωγής αλουμινίου να είναι πράσινο αλουμίνιο.

Οι δεσμεύσεις

Μιλώντας για τις νέες δεσμεύσεις της εταιρείας, για μηδενικό αποτύπωμα ως το 2050 σημείωσε: «Οι δεσμεύσεις της εταιρείας είναι ηθικές δεσμεύσεις απέναντι στις κοινωνίες, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους μετόχους και πρέπει να διασφαλίσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να σχεδιάσουμε νέα καινοτόμα εργαλεία, διατηρώντας την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της δραστηριότητάς μας.

Η βιωσιμότητα είναι ένας ευρύτατος όρος και μαζί με την κλιματική αλλαγή πρέπει να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας και η οικονομική προσιτότητα.

Η Mytilineos πρωτοπορεί ανοίγοντας ένα δρόμο, που είναι απαραίτητος και για τη χώρα και για τον κλάδο. Μετά την κρίση χρέους και αφού τα πράγματα βελτιώνονται οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να εξετάζουν περισσότερο τα θέματα ESG, τα οποία για πολλές επιχειρήσεις είναι άγνωστα και θα πρέπει να εκπαιδευτούν».

Βιωσιμότητα και αύξηση της κερδοφορίας

Όπως εξήγησε δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο στόχο της κερδοφορίας και τη δέσμευση για βιωσιμότητα. Δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στις πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον και τα κέρδη της επιχείρησης. «Αξιοποιώντας καινοτόμες ιδέες, νέες τεχνολογίες και τα μυαλά των ανθρώπων μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα προϊόντα σε χαμηλότερο κόστος και να κάνουμε κάτι καλό για τον πλανήτη χωρίς να πλήττεται η κερδοφορία. Κάποιοι τομείς θα υποφέρουν περισσότερο. Όμως δεν υπάρχει δίλημμα μπορείς να πετύχεις και τα δύο», επεσήμανε.

Ισχυρότερη η εταιρεία στο μέλλον

Όπως εξήγησε αυτός είναι ο δρόμος που θα καταστήσει την επιχείρηση πιο ισχυρή στο μέλλον. «Θα επιβιώσουμε και θα γίνουμε δυνατότεροι, ήταν η δέσμευση που έκανα στους ανθρώπους της εταιρείας σε 31 χώρες στις 5 ηπείρους».

«Ο γενικός μας στόχος είναι να συμμορφωνόμαστε με το στόχο των Παρισίων και ως το 2030 να έχουμε μειώσει τις εκπομπές μας κατά 75% και ως το 2050 να έχουμε μηδενικό αποτύπωμα. Είμαστε υπόλογοι για αυτές τις δεσμεύσεις απέναντι στους μετόχους μας και κάθε φορά στη Γενική Συνέλευση θα ενημερώνουμε τους μετόχους μας για την πρόοδό μας».

Όμως  δεν χρειάζονται όλοι οι τομείς δραστηριότητας του ομίλου, τον ίδιο χρόνο για να μειωθεί το αποτύπωμα. Ο τομέας φυσικού αερίου και παραγωγής ενέργειας θα χρειαστεί 15 χρόνια ενώ για το αλουμίνιο η δέσμευση είναι μέχρι το 2030 να παράγουμε μόνο πράσινο αλουμίνιο.

Σχετικά με τη στιγμή που επέλεξε η εταιρεία να προχωρήσει σε αυτές τις δεσμεύσεις, σημείωσε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, γιατί και λόγω της πανδημίας, το ESG έρχεται σε προτεραιότητα.

«Η εταιρεία ακολουθεί σταθερά μια επιχειρηματική πρακτική να προετοιμάζεται εγκαίρως για αλλαγές που έρχονται. Κατά 60% έχουμε μειώσει τις εκπομπές της μεταλλουργίας τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχουμε πετύχει μια συναίνεση μέσα στον Οργανισμό πλέον, έχουμε ορίσει τις διαδικασίες και τώρα είναι η ώρα γιατί υπάρχει ένταση στην απαίτηση της κοινωνίας για ένα καλύτερο μέλλον και ένα καλύτερο κλίμα», εξήγησε επίσης.

Τέλος, σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση πιέζει στο θέμα της ενεργειακή μετάβασης και η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα θα ακολουθήσει τις αρχές της βιωσιμότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα