Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός, Χάρη…

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού, το απόγευμα της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου ήρθε ομολογουμένως σε πολύ δύσκολη θέση.

Το πρωί της ίδιας μέρας, ο ταξιδιωτικός γίγαντας της Thomas Cook είχε «σκάσει». Και σαν κομφετί από παιδική πινιάτα βρέθηκαν στον «αέρα» 600.000 και πλέον τουρίστες που είχαν ταξιδέψει με την εν λόγω εταιρεία σε δημοφιλείς προορισμούς

ανά τον κόσμο.

Σχεδόν 50.000 τουρίστες με πακέτα της Thomas Cook, τους βρήκε το «κανόνι» να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

Ο κ. Θεοχάρης, από το πρωί ήταν στα τηλέφωνα, στις συσκέψεις και τις τηλεδιασκέψεις με φορείς του τουρισμού ανά την Ελλάδα.

Διάχυτος ο φόβος ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας είχε δεχθεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

Από τη μια ήταν τα συμβόλαια που αφορούσαν τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και δεν είχαν εξοφληθεί, από την άλλη τα συμβόλαια που είχαν κλειστεί για το 2020.

Διότι κοντά στα 3 εκατομμύρια τουρίστες φέρνει η Thomas Cook στην χώρα μας κάθε χρόνο.

Το απόγευμα της Δευτέρας λοιπόν, υπήρξε μεγάλη κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα. Παρόντος και του κ. Χάρη Θεοχάρη.

Ο οποίος ζήτησε μέτρα για τους ξενοδόχους που πλήττονται.

Όμως, η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική και η αιτιολογία απλή: «τι να κάνουμε έτσι είναι ο καπιταλισμός».

Ένα από τα μέτρα που ζήτησε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας των δημοσίων εσόδων ήταν να μην αποδώσουν ΦΠΑ οι επιχειρηματίες που πλήττονται από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού…

Όμως, Χάρη, έτσι μπορεί να τιναχθεί ο προϋπολογισμός στον αέρα….

Και αυτό το ξέρει καλύτερα από τον καθένα ο κ. Θεοχάρης, που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, και αφού μεσολάβησαν στάσεις σε άλλα πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το δικό του, από το οποίο κατάφερε να εξοβελιστεί, κατέληξε στη Νέα Δημοκρατία και υπουργός Τουρισμού. Από σπόντα, μετά την άρνηση της Όλγας Κεφαλογιάννη.

Βέβαια, ούτε που το φανταζόταν στις 27 του περασμένου Ιουλίου, όταν έβγαζε δελτίο Τύπου το υπουργείο για τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Thomas Cook, τον Ελβετό CEO της εταιρείας κ. Πέτερ Φανκχάουζερ, την «καυτή» πατάτα που θα έπρεπε να διαχειριστεί 68 μέρες αργότερα.

Τότε είχαμε χειραψίες, χαμόγελα, υποσχέσεις για επενδύσεις, για ακόμα περισσότερους τουρίστες… Προφανώς, ο υπουργός δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί από το διεθνή Τύπο ότι η Thomas Cook βρισκόταν σε τροχιά κατάρρευσης….

Αλλά και να το είχε διαβάσει, μπορεί να πίστευε στο θαύμα της διάσωσης.

Και έτσι φτάσαμε στο σήμερα…

Ο κ. Θεοχάρης που γνωρίζει από προϋπολογισμούς και δημόσια έσοδα, ξέρει ότι ο πολλαπλασιαστής για κάθε 1 ευρώ που έρχεται από τον τουρισμό είναι 2,5, και αυτό σημαίνει ότι η επίπτωση από το «κανόνι» μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

The post Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός, Χάρη… appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα