Πηγές της αγοράς για Χαλυβουργική: «Η Εθνική δεν θα πυροβολούσε τα πόδια της! Κάθε πρόταση τους ήταν εκτός τραπεζικών κριτηρίων»

18:05 8/3/2021 - Πηγή: Mononews

Η «κόκκινη» οφειλή των 344 εκατ. ευρώ της Χαλυβουργικής των Αγγελόπουλων είναι μακράν το μεγαλύτερο «κόκκινο» δάνειο που έχει η Εθνική Τράπεζα στα βιβλία της.

Αυτό αναφέρει στο mononews.gr πηγή της αγοράς  και συμπληρώνει: «Η Εθνική δεν θα πυροβολούσε τα πόδια της αν οι προτάσεις της εταιρείας για ρύθμιση και αναδιάρθρωση

του δανεισμού της ήταν εκτός τραπεζικών κριτηρίων.»

Και αυτός ήταν ο λόγος που η ΕΤΕ κατέθεσε προ ημερών αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για υπαγωγή της Χαλυβουργικής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αυτή η κίνηση της τράπεζας στάθηκε η αφορμή για να δεχθεί ο CEO της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς, προσωπική επίθεση, από τους Αγγελόπουλους της Χαλυβουργικής, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι εξυπηρετεί συμφέροντα ανταγωνιστών τους –και δη της Ελληνικής Χαλυβουργίας- και ότι πέταξε στο «καλάθι» πρόταση που δέχθηκε η Εθνική από fund για να αποκτήσει τα δάνεια της Χαλυβουργικής.

Μάλιστα πηγές της αγοράς  αναφέρουν στο mononews.gr πώς:

«Η Εθνική Τράπεζα δεν θα πυροβολούσε τα πόδια της. Τους Αγγελόπουλους τους πίστεψε και τους στήριξε. Όμως το δάνειο τους κατέληξε να είναι μακράν το μεγαλύτερο «κόκκινο» δάνειο της τράπεζας.

Το δάνειο έχει να εξυπηρετηθεί 6 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα έγινε κάθε προσπάθεια να βρεθεί μία κοινή λύση.

Ωστόσο οι προτάσεις που κατέθετε η πλευρά των Αγγελόπουλων για ρύθμιση και αναδιάρθρωση του δανεισμού προέβλεπαν τεράστια «κουρέματα» της οφειλής και ασύμμετρη συμμετοχή των ιδίων.» λένε οι ίδιες πηγές της τραπεζικής αγοράς.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα σημειώνει χαρακτηριστικά: «η τελική πρόταση που υποβλήθηκε από την Εταιρία ήταν τον Δεκέμβριο του 2017 και συνίστατο κυρίως στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του τραπεζικού δανεισμού -διατηρώντας το status quo της εταιρίας-, σε ποσοστό, το οποίο η Εθνική Τράπεζα δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό, λαμβάνοντας υπόψη τις εναλλακτικές οδούς ανάκτησης των δανειακών απαιτήσεών της».

Επιπλέον συνεχίζει η ίδια πηγή, «οι μέτοχοι, η οικογένεια, τσακώνονταν μεταξύ τους και βρισκόντουσαν σε μία διαρκή δικαστική διαμάχη.

»Κάναμε ότι πρέπει για να προστατέψουμε τα συμφέροντα της τράπεζας, των μετόχων και των καταθετών μας, χωρίς να μπούμε σε ενδοοικογενειακά ζητήματα…

Παρόλα ταύτα και «ενδεικτική της σημασίας που επέδειξε η Εθνική Τράπεζα για την υπόθεση της Χαλυβουργικής είναι η συμμετοχή του ίδιου του Διευθύνοντος Συμβούλου της σε σειρά συναντήσεων με τη διοίκηση της εταιρίας, και αυτό επί σειρά ετών».

Ακόμα η ίδια πηγή αναφέρει πως χρηματοδοτήσαμε την Χαλυβουργική και το 2013, ενώ είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα, για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Στο συγκεκριμένο δάνειο η ΕΤΕ είναι leader με το 53% της «κόκκινης» οφειλής να ανέρχεται στα 344 εκατ ευρώ.

Επί 4 χρόνια βρισκόμαστε σε μία αέναη συζήτηση μαζί τους χωρίς αποτελεσμα. Οι προτασεις τους δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτές με τραπεζικά κριτήρια.

Και στο ερώτημα γιατί η Εθνική δεν πούλησε το δάνειο των Αγγελόπουλων στο ενδιαφερόμενο fund «τεράστιου βεληνεκούς με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα», όπως έκανε με το δάνειο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, η ίδια πηγή απαντά πως: είναι τουλάχιστον περίεργο η ενημέρωση που εχει η Χαλυβουργική σχετικά με την πρόταση του fund και τον βαθμό αξιολόγησης της.

Και ακόμα υπογραμμίζει: «Βασική αρχή είναι το δάνειο που βγαίνει προς πώληση να μην πηγαίνει στον υφιστάμενο μέτοχο».

Ενώ για την διαδικασία πώλησης των δανείων της Χαλυβουργίας Μάνεση, η ίδια πηγή αναφέρει πως στη συγκεκριμένη απαίτηση η ΕΤΕ έχει χαμηλό ποσοστό κάτω από το 10% της συνολικής οφειλής, και καθώς οι διαδικασίες και σε αυτήν την περίπτωση αναδιάρθρωσης καθυστερούν χρόνια, αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού της.

Και διευκρινίζει «η ανάδειξη πλειοδότη μέσω της διαδικασίας ειδικής διαχείρισης λαμβάνει χώρα υπό όρους πλειοδοτικού διαγωνισμού με ενσφράγιστες προσφορές και ως εκ τούτου η διαδικασία είναι απόλυτα διαφανής και αντικειμενική, χωρίς να αφήνει περιθώρια για χειραγώγησή της ή για την επιλογή συγκεκριμένου πλειοδότη, όπως αναληθώς και ανακριβέστατα ισχυρίζεται η Χαλυβουργική στην ανακοίνωσή της».

Στην αίτηση της προς το Μονομελές Πρωτοδικείο για υπαγωγή της Χαλυβουργικής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης η Εθνική Τράπεζα αναφέρει πως « είναι αποδεδειγμένα σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών της από τα τέλη του 2015».

Σημειώνει πως οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας υπερβαίνουν τα 562 εκατ ευρώ και ότι η απαίτηση της ΕΤΕ στον τέλος Νοεμβρίου 2020 ανερχόταν στα 343,773 εκατ ευρώ, πλέον τόκων.

Η υπόθεση θα συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο στις 5 Απριλίου 2021.

Διαβάστε ακόμα:Εθνική Τράπεζα -Χαλυβουργική: Μαίνεται ο πόλεμος για το «κόκκινο» δάνειο των €344 εκατ.Πόλεμος Αγγελόπουλων (Χαλυβουργική) – Μυλωνά: Τι καταγγέλλουνΕθνική Τράπεζα: Αίτηση για υπαγωγή της Χαλυβουργικής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης
Keywords
Τυχαία Θέματα