Επιτροπή Ανταγωνισμού: Μελέτη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς δεδομένων

20:49 7/5/2020 - Πηγή: Mononews

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ), ξεκίνησε τον Απρίλιο 2020 δύο κλαδικές μελέτες (στους κλάδους του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) και Fintech, αντίστοιχα) με σκοπό να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν αυτές το συντομότερο δυνατό, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Στο ευρύτερο πλαίσιο των κλαδικών αυτών, ιδίως όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ψηφιακής οικονομίας, και επειδή η συνδεσιμότητα αποτελεί βασικό παράγοντα αυτής, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσέγγισε την Rewheel – μια ανεξάρτητη ερευνητική και συμβουλευτική εταιρεία

της Φινλανδίας που ειδικεύεται στις διεθνείς συγκρίσεις συνδεσιμότητας κινητών επικοινωνιών, στον ανταγωνισμό και στην οικονομική ανάλυση του δικτύου – με αίτημα για ανεξάρτητη μελέτη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς δεδομένων κινητού δικτύου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μεταξύ άλλων, η μελέτη αναφέρει πως η  Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση από το τέλος στη συνολική ψηφιακή ανταγωνιστικότητα μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ, ενώ κατατάσσεται σταθερά ως μία από τις πιο ακριβές αγορές της ΕΕ στις τιμές συνδεσιμότητας κινητών δεδομένων, ενώ στη στη συνδεσιμότητα, η Ελλάδα, για κάθε ένα από τα τελευταία 5 χρόνια, είναι το λιγότερο ανταγωνιστικό κράτος-μέλος της ΕΕ.

H μελέτη είναι αποκαλυπτική για τις τιμές παροχής δεδομένων του κινητού δικτυόυ στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, κατά το Μάρτιο του 2020, οι τιμές παροχής δεδομένων κινητού δικτύου στην Ελλάδα ήταν αρκετές φορές υψηλότερες από αυτές της Γερμανίας. της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Φινλανδίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, παρόλο που οι επτά αυτές χώρες έχουν υψηλότερα συγκριτικά επίπεδα τιμών (δηλαδή οι εν γένει τιμές καταναλωτή είναι υψηλότερες στις χώρες αυτές).

Δείτε αναλυτικά την έκθεση ανταγωνιστικότητας εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα