Έπιπλα, βαλίτσες και παιδικά παιχνίδια μαζί με τις άμαξες στο Τατόι

Έπιπλα,  φωτιστικά, χαλιά, κάποια έργα τέχνης, μία βαλίτσα, παιδικά παιχνίδια και άλλα ακόμη αντικείμενα, αποθηκευμένα στον στάβλο του Γεωργίου του Α΄ στο Τατόι, είτε σε κιβώτια είτε ελεύθερα στο χώρο βρίσκονται στα χέρια των συντηρητών, που έχουν αναλάβει την αποκατάστασή τους.

Ο αριθμός τους είναι τεράστιος, αλλά χωρίς κάποια ιδιαίτερη αξία -απλώς για  μία οικοσκευή πρόκειται-  εκτός ίσως από το χάρτινο υλικό, που πάντα έχει κάτι περισσότερο να αποκαλύψει και εκτός βέβαια από τις άμαξες, που έχουν εντοπισθεί, ως γνωστόν, πίσω από τον όγκο των  κιβωτίων,  που έφθαναν

ως την οροφή.

Ο συνολικός αριθμός των αμαξών τώρα είναι οκτώ, ενώ επίσης υπάρχουν και τέσσερα παϊτόνια, που είναι ένα είδος ελαφριάς άμαξας. ΄Ολες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και μετά τον καθαρισμό τους θα μεταφερθούν σε ασφαλές toll, το οποίο τοποθετείται δίπλα σε εκείνο, όπου  βρίσκονται ήδη τα αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας.

Όλα αυτά είδε η υπουργός Πολιτισμού που πραγματοποίησε αυτοψία στο Τατόι, προκειμένου να εξετάσει την πορεία των έργων, τα οποία εκτελούνται την τρέχουσα περίοδο. Tα σωστικά μέτρα στο κτήριο του ανακτόρου, δηλαδή η στεγάνωση της στέγης και η κάλυψη για την προστασία των ξύλινων δαπέδων στο εσωτερικό ολοκληρώνονται μέσα στο μήνα και παράλληλα, τελειώνει και ο καθαρισμός όλου του ανακτόρου καθώς και του καταφυγίου. Όσον για τη μελέτη εφαρμογής του έργου της πλήρους αποκατάστασης του ανακτόρου θα παραδοθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τον Μάϊο ΄21, οπότε και θα γίνει η δημοπράτηση.

Βαλίτσα από τα ανάκτορα του Τατοΐου

Η εκκένωση του στάβλου εξάλλου υπολογίζεται να ολοκληρωθεί ως τις 20 Δεκεμβρίου, οπότε θα αρχίσει και η αποτύπωση του κτηρίου προκειμένου να εκπονηθούν οι μελέτες αποκατάστασής του. Σε χώρο πλησίον του στάβλου θα εγκατασταθεί άμεσα ένα ακόμη toll, προκειμένου να φιλοξενήσει τα αντικείμενα που έχουν δεχθεί την πρώτη φάση του καθαρισμού και της συντήρησής τους, ενώ παράλληλα θα στεγάσει τα διαφορετικά εργαστήρια συντήρησης  επίπλων, μικροτεχνίας, υφασμάτων και χαρτώου υλικού. Να σημειωθεί ότι τα δύο tolls της φύλαξης των αμαξών και της οικοσκευής, όπως και τα δύο που ήδη έχουν εγκατασταθεί στο κτήμα για την φύλαξη των αυτοκινήτων και των προς συντήρηση αντικειμένων, αποτελούν χορηγία της ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ.

Οι άμαξες στον στάβλο του Τατοΐου

Ειδικά, σε ό,τι αφορά το χαρτώο υλικό, έχει αρχίσει ήδη το έργο της ψηφιοποίησης μέρους του αρχείου του κτήματος, έργο το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο τρέχον ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα, προχωρεί και η εκκένωση του βουστασίου, όπου μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν και τα αυτοκίνητα, ώστε να ξεκινήσουν οι σωστικές εργασίες και να εκπονηθούν οι μελέτες αποκατάστασης του κτηρίου, το οποίο παρουσιάζει σοβαρά στατικά προβλήματα.

Επιγραφή σε έπιπλο που δωρίθηκε από ομογενείς της Βιέννης

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου εξάλλου κατατίθενται τα τεχνικά δελτία για ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, αφ’ ενός για το έργο της αποκατάστασης των μαγειρείων, η μελέτη των οποίων εγκρίθηκε προ 15 ημερών από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αφετέρου για την εκπόνηση των μελετών για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ασφάλειας, διαχείρισης απορριμμάτων και διαμόρφωσης μονοπατιών. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη σύνδεση του κτήματος με τα δίκτυα κοινής ωφελείας.

Η εκκένωση του στάβλου

Χθες εξάλλου, ξεκίνησε, έπειτα από συνεργασία  με το Δασαρχείο, η κοπή των επικίνδυνων, για τα κτήρια, δέντρων δεδομένων του επερχόμενου χειμώνα, καθώς στο παρελθόν έχουν προκληθεί σοβαρές βλάβες σε κτήρια από πτώση δέντρων, συνεπεία ισχυρών ανέμων και βροχοπτώσεων.

Ο χώρος του βουστασίου γεμάτος έπιπλα και άλλα αντικείμεναΕνα από τα χάρτινα αντικείμεναΠαιδικό παιχνίδι που βρέθηκε στα κιβώτιαΑποθηκευμένα αντικείμεναΟι άμαξες στον στάβλο του Τατοΐου
Keywords
Τυχαία Θέματα