Εμβολιασμός: Τι θα γίνει με τα άτομα υψηλού κινδύνου κάτω των 60 ετών

Εν αναμονή των ανακοινώσεων σχετικά με την προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό των ατόμων κάτω των 60 ετών με νοσήματα υψηλού κινδύνου βρίσκονται χρονίως πάσχοντες και ιατροί.

Σε αυτήν την ομάδα εντάσσονται δύο κατηγορίες, τα «πολύ υψηλού κινδύνου» και τα «υψηλού κινδύνου» νοσήματα, και τα άτομα φαίνεται ότι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ταξινομήσει τα «πολύ υψηλού κινδύνου» νοσήματα σε 7 κατηγορίες, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν από την πρόεδρο της Επιτροπής, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου και

τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριο Θεμιστοκλέους,  κατά την σημερινή ενημέρωση στις 18.00.

Τα άτομα υψηλού κινδύνου της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, αναμένεται να εμβολιαστούν μαζί με τους πολίτες ηλικίας 70-74 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι ηλικιακές ομάδες που προηγούνται (60-64 ετών και 75-79 ετών) και αντιστοιχούν σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο πολίτες, αναμένεται να καλυφθούν εντός του Μαρτίου.

Η προτεραιοποίηση των ατόμων 60-64 ετών σε σχέση με τα άτομα μικρότερης ηλικίας με υψηλού κινδύνου νοσήματα δημιούργησε προβληματισμό όχι μόνο στους πάσχοντες αλλά και σε επιστήμονες που υποστηρίζουν πως πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα, ανεξαρτήτως ηλικίας, στον εμβολιασμό πασχόντων από νοσήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο, αρρυθμίες, αναπνευστική ανεπάρκεια – ΧΑΠ, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, αιματολογικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη και νεοπλασματικά νοσήματα υπό θεραπεία.

«Το έργο της προτεραιοποίησης, μπορεί να φαίνεται ένας πίνακας αλλά έχει πάρα πολύ κόπο, πάρα πολλή προσπάθεια, πολλά περιθώρια λάθους και διορθώσεων. Δεν είναι ένα ανελαστικό πρόγραμμα» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης «Πανδημία Covid-19: Κραυγές και Ψίθυροι για τα εμβόλια».

H προτεραιοποίηση έγινε από την Επιτροπή, με βασικά κριτήρια την ηλικία, σε συνδυασμό με τα υποκείμενα νοσήματα. Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι 9 στους 10 θανάτους από Covid  και σχεδόν 8 στους 10 ασθενείς με Covid που εισάγονται σε Μ.Ε.Θ. ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω,  ενώ καθιστούν σαφές  ότι όσο υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων η ηλικία αποτελεί το βασικό κριτήριο προτεραιοποίησης.

«Αν υπάρχουν εμβόλια θα είναι τόσο γρήγορος ο ρυθμός -έχουν οργανωθεί μεγάλα κέντρα που μπορούν να γίνονται χιλιάδες εμβολιασμοί –  που η χρονική διαφορά από ομάδα σε ομάδα δεν θα είναι μεγάλη. Θα είναι λίγες εβδομάδες. Επομένως αν υπάρχουν εμβόλια, η προτεραιοποίηση ατονεί ως προς την αυστηρότητα της τήρησής της. Τονίζω ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια τροπόποιήσεων γιατί ο στόχος είναι να εμβολιαστούν όλοι.  Δεν θέλουμε κανένας να μείνει χωρίς εμβόλιο. Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα για όλους», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Νέα εμβολιαστικά κέντρα

Όπως έχει ανακοινωθεί, εντός του μήνα θα ενεργοποιηθούν 750 εμβολιαστικά κέντρα. Σήμερα ενεργοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τμήματα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σημείων, γεγονός που θα αυξήσει  και τον αριθμό των διαθέσιμων ραντεβού, ανάλογα βέβαια και με τις παραδόσεις των εμβολίων.

Το πρώτο μέγα εμβολιαστικό κέντρο βρίσκεται στον χώρο της Helexpo, στο κτήριο «Προμηθέας», στο Μαρούσι. Το δεύτερο, που φιλοξενείται στο χώρο της ΔΕΘ, στην πλήρη ανάπτυξή του θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και θα λειτουργήσει σταδιακά, ανάλογα με τον εφοδιασμό των εμβολίων. Σήμερα ξεκινούν 24 εμβολιαστικές γραμμές, με 48 γιατρούς

Τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, στο σύνολό τους θα είναι τέσσερα με δυνατότητα έως 20.000 εμβολιασμών την ημέρα.  Τα υπόλοιπα τρία, τα οποία θα βρίσκονται στην Αττική, θα αναπτυχθούν κατά τους επόμενους μήνες, όταν και θα επεκταθεί η δυνατότητα εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε την Κυριακή ότι εφόσον τηρηθεί ο προγραμματισμός παραδόσεων των εμβολίων, θα μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε εμβολιάσει το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο θα μας επιτρέψει να επανέλθουμε στην κανονικότητα, στον τομέα της οικονομίας.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου είχαν διενεργηθεί στη χώρα 526.369 εμβολιασμοί.  Οι 371.462 αφορούν στην πρώτη δόση και 154.907 στη δεύτερη.

«Είμαστε απολύτως συνεπείς στη δέσμευση την οποία  έχουμε αναλάβει να εμβολιάζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τους συμπολίτες μας που θέλουν να εμβολιαστούν ανάλογα με τη ροή εμβολίων που λαμβάνουμε κάθε εβδομάδα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το κέντρο εμβολιασμού στην HELEXPO.

«Θα πρέπει να πείσουμε και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας οι οποίοι ενδεχομένως να είναι ακόμη καχύποπτοι, ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά. Και όλος ο επαγγελματισμός ο οποίος εκπέμπεται και μέσα από τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων νομίζω ότι κατατείνει ακριβώς σε αυτό το μήνυμα», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης

ΕΟΔΥ: Διενεργήθηκαν 4.572 rapid tests το Σαββατοκύριακο και εντοπίστηκαν 53 κρούσματα

Ηλίας Μόσιαλος: Δεν έχει αποδειχθεί ο συσχετισμός των εμβολίων και του συνδρόμου Guillain-Barré

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Στο πλευρό ευάλωτων συνανθρώπων για την ασφαλή μεταφορά τους στα κέντρα εμβολιασμού

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα