Ελλάκτωρ: «Νίκη» των Ολλανδών – Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου ύψους €120,5 εκατ.

Με νίκη της ολλανδικής Reggeborgh και της διοίκησης της Ελλάκτωρ έναντι της  Greenhill Investments των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά η μαραθώνια έκτακτη γενική συνέλευση του κατασκευαστικού Ομίλου, με υπερψήφιση του επίμαχου θέματος της αύξησης κεφαλαίου.

Ειδικότερα, η αύξηση κεφαλαίου στην Ελλάκτωρ, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε με ποσοστό 68,24% (επί των παρισταμένων μετόχων που εκπροσωπούν το 81,98% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου).

Η αύξηση θα γίνει με προτεινόμενη τιμή διάθεσης κάθε

νέας μετοχής 0,90 ευρώ και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, με σχέση ανταλλαγής 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές μετοχές.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, και καθώς η γενική συνέλευση του Ομίλου συνεδρίαζε ήδη 4 ολόκληρες ώρες ο διευθύνων σύμβουλος, Άρης Ξενόφος, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη ενίσχυσης της Άκτωρ λέγοντας ότι παρουσιάζει έλλειμμα ρευστότητας συνολικού ύψους 88 εκατ. ευρώ.

Αύξηση κεφαλαίου

Να σημειωθεί ότι από τα 120,5 εκατ. ευρώ τα 100 εκατ. θα διατεθούν για την αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής για τις κατασκευές. Ο κ. Ξενόφος έκλεισε με την προτροπή όλοι οι μέτοχοι να ψηφίσουν την αύξηση κεφαλαίου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι αποφάσεις που θα λάβουμε στη σημερινή συνεδρίαση θα καθορίσουν το μέλλον του Ομίλου».

Στη συνέχεια στην ίδια λογική ο νομικός Γιώργος Σωτηρόπουλος που εκπροσώπησε την ολλανδική Reggeborgh ανέφερε: «Η αύξηση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του Ομίλου. Το μέλλον του Άκτωρ είναι στα χέρια όλων.»

Ο εκπρόσωπος της Greenhill Investments των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη, Ιάκωβος Ρενιέρης, επανέλαβε ότι οι εντολοδόχοι του δεν εμπιστεύονται τη σημερινή διοίκηση, θεωρούν ότι δεν έχει σχέδιο για τον Όμιλο και δεν πείθει για την αναγκαιότητα των κεφαλαίων που ζητεί. Ωστόσο, στη συνέχεια πρόσθεσε ότι αν «η αύξηση αποφασιστεί νόμιμα οι εφοπλιστές θα είναι παρόντες, θα συμμετέχουν με το ποσοστό τους και σε τυχόν αδιάθετα».

Η Greenhill ελέγχει άμεσα 20,0589% της Ελλάκτωρ και 5,5235% μέσω option με την Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση – σύνολο 25,5822%.

Ολλανδοί

Από την πλευρά της η ολλανδική εταιρεία έχει ήδη ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη δέσμευσή της να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ εξασκώντας πλήρως τα δικαιώματα συμμετοχής της όπως απορρέουν από την υφιστάμενη μετοχική σύνθεση.

Η ολλανδική εταιρεία ελέγχει άμεσα 14,79% του κατασκευαστικού Ομίλου και έχει δικαίωμα προαίρεσης για 12,446% (η συμμετοχή του Λ. Μπόμπολα) σύνολο 27,2%.

Ταυτόχρονα και στην περίπτωση κατά την οποία μέτοχοι της Ελλάκτωρ δεν ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα τους, η Reggeborgh θα αιτηθεί στο Δ.Σ. αγορά επιπρόσθετων μετοχών που θα προκύψουν από τυχόν αδιάθετα δικαιώματα μετόχων σύμφωνα με διαδικασία που θα ορίζεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η συμμετοχή στην αύξηση με (α) εξάσκηση ίδιων δικαιωμάτων και (β) εξάσκηση τυχών αδιάθετων δικαιωμάτων θα γίνει μέχρι του συνολικού ποσού των 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα δεσμεύεται η Reggeborgh στην περίπτωση κατά την οποία εξασκηθούν πλήρως τα δικαιώματα ψήφου από τους υφιστάμενους μετόχους δεν θα αναλάβει  επιπρόσθετη συμμετοχή. Σημειώνεται ωστόσο ότι η παραπάνω πρόθεση – δέσμευση δεν εμποδίζει την Reggeborgh να αγοράσει επιπρόσθετες μετοχές και να συμμετέχει στην αγοραπωλησία δικαιωμάτων στο μέλλον, εφόσον κριθεί ότι οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην επενδυτική της φιλοσοφία.

Επίσης η ολλανδική εταιρεία προτίθεται να συμμετάσχει στο ομολογιακό δάνειο της Άκτωρ ως ομολογιούχος δανειστής με το σύνολο του ποσού 50 εκατ. ευρώ. Το ομολογιακό δάνειο με συντονιστή την Eurobank προηγείται για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες χρηματοδότησης της θυγατρικής και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου.

Διαβάστε ακόμα:

Ελλάκτωρ: Καταψηφίστηκε η πρόταση των εφοπλιστών για αλλαγή διοίκησης – Προς ψήφιση η αύξηση κεφαλαίου (upd)

Keywords
Τυχαία Θέματα