Εξετάζεται απαλλαγή από το τέλος διανυκτέρευσης για ξενοδόχους που έχουν συναλλαγές με την Thomas Cook

Ευρεία δέσμη μέτρων, με σκοπό την ανακούφιση των ξενοδόχων από την ανυπολόγιστη ζημιά που φέρνει στις επιχειρήσεις το «κανόνι» της Thomas Cook, εξετάζει η κυβέρνηση, με πρώτη πρόβλεψη στο τραπέζι την απαλλαγή από το τέλος διανυκτέρευσης για όσες μονάδες είχαν συναλλαγές με τον ταξιδιωτικό γίγαντα.

Ήδη το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας στέλνει επιστολές στα 9.800 ξενοδοχεία-μέλη του, προκειμένου να ενημερωθεί

για την επίπτωση που έχει η κατάρρευση της Thomas Cook στα έσοδά τους.

Την ίδια ώρα, αντιδρώντας άμεσα στο τσουνάμι που φέρνει η πτώχευση της Thomas Cook στον κλάδο του τουρισμού -και όχι μόνο-, απόψε συνεκλήθη εκτάκτως διυπουργική σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, του υπουργού Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, των υφυπουργών Α. Σκέρτσου, Α. Βεσυρόπουλου, Θ. Σκυλακάκη και Γ. Κεφαλογιάννη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή.

Η σύσκεψη είχε σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων και των άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πτώχευσης της Thomas Cook και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στους τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (επιχειρηματίες κι εργαζόμενους).

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί δέσμη μέτρων που θα αφορά τις επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού.

Το τεράστιο θέμα του ανείσπρακτου ΦΠΑ

Πέραν του μέτρου της απαλλαγής από το τέλος διανυκτέρευσης για τους ξενοδόχους, υπάρχει και το τεράστιο θέμα του ανείσπρακτου ΦΠΑ, καθώς έχει ήδη υπολογιστεί το έσοδο από τα πακέτα που έχουν κλείσει, αλλά ο φόρος δεν έχει εισπραχθεί, αφού η Thomas Cook εξοφλούσε τα συμβόλαια με καθυστέρηση  από 60 έως 90 ημέρες.

Γεγονός που σημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν συμβόλαια απλήρωτα από τα μέσα Ιουνίου.

Τα δύο παραπάνω μέτρα περιλαμβάνονται και στις προτάσεις που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ο ΣΕΤΕ προτείνει ακόμη τα εξής:

Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.

The post Εξετάζεται απαλλαγή από το τέλος διανυκτέρευσης για ξενοδόχους που έχουν συναλλαγές με την Thomas Cook appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα