Έκοψαν ταχύτητα στις αγορές πλοίων οι Έλληνες εφοπλιστές

00:21 2/2/2021 - Πηγή: Mononews

Σε «ρηχά νερά» κινήθηκε η ελληνική ναυτιλία την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, τόσο σε ότι αφορά νέες παραγγελίες, όσο και στην s&p αγορά.

Μετά από ένα πολύ δυνατό finish, για το 2020, και μια εντυπωσιακά είσοδο στο νέο έτος, όπου καταγράφηκαν πολλές νέες παραγγελίες αλλά και αγορές πλοίων, η τελευταία εβδομάδα είχε μόλις δύο πρωταγωνιστές.

Από τη μια ο Νίκος Σάββας με τη Cosmoship που προχώρησε σε συμφωνία με τα κινεζικά ναυπηγεία CSSC Huangpu Wenchong Shipbuilding για την κατασκευή δύο containerships με option για άλλα δύο, και από την άλλη ο ναυτιλιακός όμιλος Μουνδρέα.

Σύμφωνα

με ναυλομεσιτικούς οίκους ο όμιλος αγόρασε δύο capesize bulkers, συνεχίζοντας το σερί αγορών του, που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Ειδικότερα η Cosmoship Management, συμφερόντων του εφοπλιστή Νίκου Σάββα, συμφώνησε με την κινέζικη γιάρδα για την κατασκευή δύο contaierships μεταφορικής ικανότητας 1.500 teu το καθένα, με option για δύο επιπλέον αδελφά πλοία. Τα πλοία, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα κατασκευαστούν σύμφωνα με τα τελευταία πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος (με προδιαγραφές Tier III του δείκτη Energy Efficiency Design Index – EEDI), και θα κοστίσουν περίπου 22 εκατ. δολάρια το ένα.

Το ναυπηγείο, με το οποίο έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν η Cosmoship εκτιμάται ότι θα παραδώσει τα πλοία από το 2022 και μετά.

Στις αγοραπωλησίες πλοίων, την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, αγορές από τον όμιλο Nicholas G Moundreas ο οποίος αγόρασε το 176.000 dwt Han Fu Star (ναυπήγησης 2012) έναντι περίπου 12 εκατ. δολάρίων.

Επιπλέον η εταιρεία φαίνεται ότι απόκτησε ακόμα ένα cape, το χωρητικότητας 175.800dwt Cape Mars. Η ελληνική εταιρεία φαίνεται ότι έχει εστιάσει στα capesize αφού από τον περασμένο Οκτώβριο έχει αγοράσει ακόμα τρία. Πρόκειται για τα χωρητικότητας 171,000dwt Aquacharm, 172.400 dwt Mineral Antwerpen και το 181.500 dwt Pacific Endurance.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί είναι αναγκαία η δημιουργία διαλυτηρίου πλοίων στην Ελλάδα

Γιάννης Φράγκος: Τίτλοι τέλους για τις δύο ναυτιλιακές του εφοπλιστή

Ποιότητα και δέσμη μέτρων ο συνδυασμός για την ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα