Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου: Όλο το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν οι ξένοι ηγέτες

Παρά την απουσία πολιτών και το λιτό πρόγραμμα εκδηλώσεων με κάθε επισημότητα θα εορτασθούν στην Πέμπτη τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Στην Αθήνα αναμένονται από την Τετάρτη, 24 Μαρτίου, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα, o πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, καθώς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επίσης με τη σύζυγό του.

Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι τελικά δεν θα παραστεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λόγω του αυστηρού

lockdown που επιβλήθηκε στο Παρίσι. Την Γαλλία θα εκπροσωπήσει η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Το πρόγραμμα

Η έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης (18.10) στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη.

Εκεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα θα υποδεχθούν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους ξένους προσκεκλημένους.

Έπειτα από ένα σύντομο καλωσόρισμα του πρωθυπουργού, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα κάνει παρουσίαση του ανακαινισμένου κτιρίου και των εκθεμάτων της Πινακοθήκης.

Με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821, η διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα θα κάνει την πρώτη ξενάγηση.

Φεύγοντας οι ξένοι ηγέτες θα παραλάβουν το δώρο του πρωθυπουργού: μια συλλεκτική, εξαιρετικά σπάνια δίτομη έκδοση στα αγγλικά από το «Λεύκωμα της ελληνικής Επανάστασης» του εκδοτικού οίκου Μέλισσα. Η παραγγελία έχει ήδη γίνει από το υπουργείο Πολιτισμού που εξασφάλισε τα τελευταία πενήντα αντίτυπα, αφού η έκδοση δεν υπάρχει πλέον στην αγορά.

Το καινούριο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης αναμένεται να εγκαινιαστεί κάποια στιγμή αργότερα, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι καλύτερα στην Αθήνα.

Στις 20.30, το βράδυ της 24ης Μαρτίου, είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου αναμένονται προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Ανήμερα της εθνικής επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, δηλαδή το πρωί της 25ης Μαρτίου, θα γίνει πανηγυρική Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και επιθεώρηση του Αγήματος της Προεδρικής Φρουράς.

Οι προσκεκλημένοι θα λάβουν εν συνεχεία τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση, τηρώντας κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο σε ό,τι αφορά τη διάταξη των καθισμάτων όσο και τον αριθμό των επισήμων οι οποίοι θα ανέβουν στις εξέδρες.

Τηλεοπτικό υπερθέαμα

Με εκφωνητές τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή Νίκο Αλιάγα και την αρχισμηνία Σοφία Κορμά, η ΕΡΤ θα καλύψει τηλεοπτικά την παρέλαση, εκπέμποντας από το Σύνταγμα εικόνα αντάξια της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Η μετάδοση της παρέλασης θα εμπλουτίζεται με πλάνα από drones και κάμερες της ΕΡΤ που θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία και θα αναδεικνύουν το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: από τον Πειραιά και το Φάληρο ως το Καλλιμάρμαρο, την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ορισμένοι ουλαμοί θα έχουν παραδοσιακές ενδυμασίες από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ενώ θα παρελαύνουν επίσης ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα.

Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, όλοι οι συμμετέχοντες στην παρέλαση από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων κ.λπ. θα έχουν κάνει προηγουμένως τεστ για κορονοϊό.

Από τις πλέον εντυπωσιακές στιγμές αναμένεται να είναι οι πτήσεις πάνω από την παρέλαση αεροσκαφών από συμμαχικές χώρες.

Προβλέπεται, ειδικότερα, ότι μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα πετάξουν στον αθηναϊκό ουρανό σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ένα ανακατασκευασμένο Spitfire, το θρυλικό καταδιωκτικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε ακόμη:

Ανακοινώθηκε η επίταξη γιατρών – Η δήλωση Κικίλια

Επαναλειτουργούν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, αρχαιολογικοί χώροι, πάρκα – Με τον κωδικό «6» η μετάβαση

Keywords
Τυχαία Θέματα