ΕΕΤΤ: Σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση του ΟΤΕ για εκπτώσεις στην οπτική ίνα

Σε δημόσια διαβούλευση για τη νέα πρόταση του ΟΤΕ που αφορά τις εκπτώσεις όγκου στις συνδέσεις οπτικών ινών προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Αυτή είναι η δεύτερη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιεί η ΕΕΤΤ για τις εκπτώσεις

σε οπτική ίνα, καθώς η πρώτη δεν είχε αποτέλεσμα.

Η πρόταση του ΟΤΕ που αναμένεται να υιοθετήσει η ΕΕΤΤ είναι για αμοιβαίες εκπτώσεις όγκου στις τιμές χονδρικής οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι έως και 28% προκειμένου να προχωρήσουν γρηγορότερα οι επενδύσεις σε FTTH.

Οι εκπτώσεις θα μπορούσαν να μετακυλήσουν και στον καταναλωτή, καθώς θα οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές στα πακέτα σταθερής και internet των ΟΤΕ-Nova-Vodafone.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Vodafone συμφωνεί με αυτή την πρόταση και η εισήγησή της είναι θετική ενώ και η Nova φαίνεται να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο πρέπει να περάσει ακόμα λίγος καιρός προκειμένου να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση από την ΕΕΤΤ και να βγει το επίσημο πόρισμα για το εάν ισχύσει η πρόταση του ΟΤΕ ή όχι.

Η νέα πρόταση του ΟΤΕ είναι… αναβαθμισμένη καθώς στην πρώτη η Κομισιόν είχε εκφράσει αντιρρήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατύπωσε ενστάσεις επί της προτάσεως επικαλούμενη το δίκαιο περί ανταγωνισμού.

Η βασικότερη διαφωνία της αφορά το πέναλτι που θα πληρώνει ο πάροχος αν υπαναχωρήσει από την προς υπογραφή συμφωνία. Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΤΕ αφαίρεσε από τη νέα του πρόταση.

Πηγές τονίζουν ότι αυτή η πρόταση είναι προς το συμφέρον όλων των παικτών της της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Ο μόνος που θα μπορούσε να βγει ζημιωμένος είναι ένας δεύτερος πάροχος χονδρικής με εκτεταμένο δίκτυο. Σήμερα δεν υπάρχει αλλά, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ για την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες, μελλοντικά αναμένεται να υπάρξει.

Τι αναφέρει η δημόσια πρόταση

Αντικείμενο της υπό διαβούλευση συμφωνίας προβλέπει ότι τα μέρη δεσμεύονται ώστε έκαστος πάροχος Υπηρεσίας να έχει στο δίκτυο του άλλου παρόχου υπηρεσίας (εξαιρουμένων τυχόν περιοχών όπου έχουν αναπτύξει δίκτυο και οι δυο πάροχοι Πρόσβασης) συγκεκριμένο πλήθος ενεργών συνδέσεων VPU/VLU FTTH στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους έναντι των συμφωνημένων μειωμένων χρεώσεων.

Στόχος της διαδικασίες από πλευράς της ΕΕΤΤ είναι να επιταχυνθεί η μετάβαση σε NGA υπηρεσίες ανοίγοντας παράλληλα η συζήτηση για την διαμόρφωση των τιμών λιανικής στις συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, καθώς μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να καταλήξει σε μείωση των τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής για τα συγκεκριμένα πακέτα που του προσφέρονται από τους παρόχους.

Ο ΟΤΕ ως Πάροχος Πρόσβασης δικτύου FTTH και προκειμένου να απολαμβάνουν περισσότεροι συνδρομητές τις βελτιωμένες υπηρεσίες του δικτύου FTTH, προσφέρει εκπτώσεις όγκου σε επίπεδο χονδρικής παροχής υπηρεσιών FTTH.

Η εκπτωτική πολιτική αφορά τα έτη 2024 έως 2028.

Εντός του 2028 ο ΟΤΕ διατηρεί το δικαίωμα να προτείνει νέα εκπτωτική πολιτική κατόπιν έγκρισης της ΕΕΤΤ, εφόσον απαιτείται.

Διαβάστε επίσης:

ΟΤΕ: Πρόταση μείωσης τιμών χονδρικής έως και 28%

Τι γίνεται με την απόφαση της ΕΕΤΤ για την οπτική ίνα και τη μείωση των τιμών σε σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ

Παπαστεργίου: Συνάντηση με εκπροσώπους ΟΤΕ, Vodafone, Nova και ΔΕΗ για τις οπτικές ίνες

Keywords
Αναζητήσεις
eett-se-dimosia-diavoulefsi-i-protasi-tou-ote-gia-ekptoseis-stin-optiki-ina.htm
Τυχαία Θέματα
ΕΕΤΤ, ΟΤΕ,eett, ote