Δίκη Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου: Ο νέος Ποινικός Κώδικας «εξαφάνισε» 2 κακουργήματα

Ο νέος Ποινικός Κώδικας «εξαφάνισε» δύο κακουργηματικές πράξεις των κατηγορουμένων και στην πολύκροτη δίκη για τα φερόμενα ως επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Όπως στην πλειονότητα των υποθέσεων με δάνεια, ούτε εδώ ο φερόμενος ως παθών υπέβαλε έγκληση ή δήλωση ότι επιθυμεί τη συνέχιση της

ποινικής διαδικασίας, όπως ορίζει ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Έτσι, στη δίκη των 35 κατηγορουμένων για τα δάνεια του ΤΤ, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατά πλειοψηφία αποφάσισε ότι βάσει του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405) η δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων κηρύσσεται απαράδεκτη καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση εντός της νομίμου προθεσμίας.

Αποτέλεσμα είναι να παύσει η ποινική δίωξη των κατηγορουμένων για την κατηγορία της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η δίκη θα συνεχιστεί μόνο για το αδίκημα της απάτης.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου, ο Ειδικός Εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι την 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και ότι, εφόσον δεν το έπραξε, οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν.

Η άποψη της προέδρου του δικαστηρίου που μειοψήφησε ήταν ότι η παράσταση Πολιτικής Αγωγής της φερόμενης ως παθούσας ισοδυναμεί με δήλωση συνέχισης της δίωξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα