Δίκη Νέζη-Μυτιληναίου: Αθώοι λόγω παραγραφής για δωροδοκία – Ένοχος ο πρώην Δ.Σ. της ΔΕΗ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Σε… παραγεγραμμένη μίζα κατέληξε η Δικαιοσύνη και απάλλαξε από την κατηγορία της δωροδοκίας τον επικεφαλής της εταιρείας ΜΕΤΚΑ, Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Στέργιο Νέζη.

Παρά την παραγραφή της δωροδοκίας, «ζωντανό» παρέμεινε το ξέπλυμα μαύρου χρήματος,

για το οποίο καταδικάστηκε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ. Χωρίς να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά, του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 5 ετών, με αναστολή μέχρι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Ως εγγύηση θα πρέπει να καταβάλει 100.000 ευρώ.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ότι ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος δωροδόκησε το 2003 τον Στέργιο Νέζη, με 250.000 ευρώ για να ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ η κατασκευή της μονάδας της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε  την ετυμηγορία του, χωρίς παράλληλα να γνωστοποιήσει ένα σύντομο σκεπτικό. «Θα το διαβάσετε με την καθαρογραφή της απόφασης», ειπώθηκε από έδρας στους συνηγόρους υπεράσπισης που ματαίως ζητούσαν να μάθουν πώς εφαρμόστηκαν οι νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για την έκδοση αυτής της απόφασης.

Για ποιες κατηγορίες δικάστηκαν Μυτιληναίος και Νέζης δικάστηκαν για τα κακουργήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 αλλά και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Όμως, με το νέο Ποινικό Κώδικα αφενός καταργήθηκε ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου (με ανώτατη ποινή τα ισόβια, κάτι που κρατούσε ως μη παραγεγραμμένη τη δωροδοκία, 16 χρόνια μετά τη φερόμενη τέλεση της), αφετέρου η ΔΕΗ δεν θεωρείται πλέον δημόσιος αλλά ιδιωτικός οργανισμός.

«Ο κ. Νέζης δεν θεωρείται πλέον δημόσιος υπάλληλος και το 2003 που φέρεται να τελέστηκε η δωροδοκία, τότε δεν ήταν αξιόποινη πράξη για τους υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα», υποστήριξαν οι δικηγόροι στις αγορεύσεις που προηγήθηκαν για τις νέες διατάξεις του Π.Κ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ποσό 250.000 ευρώ φέρεται να δόθηκε μέσω εμβάσματος- στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ.  Οι αρχές έφτασαν στο συγκεκριμένο έμβασμα τυχαία. Ερευνώντας άλλη υπόθεση, ανοίχθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί εταιρείας στην Ελβετία, μέσω δικαστικής συνδρομής.

Από την άρση του απορρήτου φέρεται να προέκυψε ότι το συγκεκριμένο έμβασμα έφυγε από αλλοδαπή εταιρεία συμφερόντων του  κ. Μυτηλιναίου και κατέληξε το Μάιο του 2003, σε εταιρία με πραγματικό δικαιούχο τον κ.Νέζη.

The post Δίκη Νέζη-Μυτιληναίου: Αθώοι λόγω παραγραφής για δωροδοκία – Ένοχος ο πρώην Δ.Σ. της ΔΕΗ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα