Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας: Η εκκίνηση, η ατζέντα και η σφήνα Ράμα

Ο κύβος ερρίφθη και ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκινά στις 25 Ιανουαρίου με «οικοδεσπότη» την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη.

‘Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική και πρότεινε η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021.

Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση, επισημαίνουν.

Η… σφήνα του Εντι Ράμα

Είχε προηγηθεί πλούσιο παρασκήνιο και με την

εμπλοκή της Αλβανίας και του Έντι Ράμα, ο οποίος φαίνεται ότι ήταν κομιστής μηνύματος της Άγκυρας στην Αθήνα.

Όπως αποκαλύφθηκε από όσα δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκία ήθελε ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών να γίνει στα Τίρανα και  το μήνυμα μετέφερε προ ημερών στην Αθήνα ο Έντι Ράμα, προερχόμενος από επίσκεψη στην Άγκυρα.

Στις δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου καλούσε την Ελλάδα να συνεχίσουν τις διερευνητικές επαφές εντός Ιανουαρίου, κάνοντας λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

«Απευθύνουμε ως Τουρκία ανοιχτή πρόσκληση» είπε κατά τη διάρκεια από κοινού συνέντευξης τύπου με τον τουρκοκύπριο ομόλογό του, Tahsin Ertugruloglu, στην Άγκυρα.

«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και μετά από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» δήλωσε.

Η Τουρκία σε αυτή την φάση φαίνεται να αλλάζει στάση και να επιδιώκει μια επιτάχυνση της διαδικασίας διαλόγου με την Ελλάδα, πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ. Η νέα διοίκηση Μπάιντεν, δηλαδή, θα βρει Ελλάδα και Τουρκία να κάθονται ήδη στο τραπέζι του διαλόγου.

Εξάλλου, εδώ και μήνες η Τουρκία παίζει με την φωτιά στο ευρωπαϊκό «γήπεδο» αποφεύγοντας τις κυρώσεις με τις πλάτες του Βερολίνου και της Άνγκελα Μέρκελ. Η νέα ημερομηνία επανεξέτασης από την ΕΕ του θέματος των κυρώσεων είναι ο Μάρτιος και μέχρι τότε η Άγκυρα πρέπει να είναι «καλό παιδί».

Ως προς το τι θα συζητήσουν οι δύο χώρες και το αν η ατζέντα έχει συμφωνηθεί, υπάρχουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις των δύο πλευρών: εφ’ όλης της ύλης διάλογο θέλει η Άγκυρα, μία είναι η διαφωνία, η υφαλοκρηπίδα, και μόνο γι’ αυτό συζητάμε, απαντά η Ελλάδα.

Αυτό φάνηκε και στις χθεσινές δηλώσεις, πριν από το κλείσιμο του ραντεβού:

«Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές, η ατζέντα είναι γνωστή. Όσα συζητούσαμε στους προηγούμενους 60 γύρους. Συζητούσαμε όλα τα θέματα των διαφορών μας με την Ελλάδα κι από δω και πέρα θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα» υποστήριζε χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» απαντούσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαδόπουλος.

«Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες…»

Αργότερα ήρθε η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού από την Λισαβόνα: «H Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστεί ημερομηνία, με βάση και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μια ημερομηνία για να ξεκινήσουν οι επαφές».

Διαβάστε ακόμη:

Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές επαφές εντός Ιανουαρίου και χωρίς προϋποθέσεις

ΥΠΕΞ: Στις 25 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές με Τουρκία

Keywords
Τυχαία Θέματα