Δένδιας: Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας η μόνη οδός για την επίλυση των διαφορών
Την ανάγκη το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας να είναι η μόνη οδός για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών και όχι η επίδειξη δύναμης υπογράμμσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γκαμπόν Michael Moussa Adamo, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, την πρώτη υπουργού Εξωτερικών της χώρας του.
Όπως ανέφερε ο κ.
«Η Γκαμπόν είναι ένα παράδειγμα γιατί με την Ισημερινή Γουινέα έχει συμφωνήσει να παραπέμψει το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Θα θέλαμε να εκφράζουμε την ευχή όλες οι χώρες να ακολουθήσουν το δικό σας παράδειγμα, να ασπάζονται αυτές τις θεμελιώδεις αξίες και να μην επιδιώκουν να επιβάλουν τη βούληση τους σε άλλες χώρες με μοναδικό γνώμονα την επίδειξη δυνάμεως. Πολλές φορές μάλιστα αυτή η επίδειξη δυνάμεως δεν είναι και πραγματική δύναμη», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, η επίσκεψη του ομολόγου του έρχεται λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του ίδιου στη Λιμπρβίλ, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ali Bongο και η τρίτη μεταξύ υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Υπογράμμισε δε πως σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών με την υπογραφή δύο Μνημονίων Κατανόησης στους τομείς του περιβάλλοντος και του τουρισμού κατ’ εφαρμογήν του μνημονίου πολιτικών διαβουλεύσεων που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Επισήμανε πως οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας Ελλάδας- Γκαμπόν είναι σημαντικές, πρώτον στο ναυτιλιακό τομέα.
Ο ελληνόκτητος στόλος είναι ο μεγαλύτερος στόλος στον πλανήτη και την Ελλάδα την ενδιαφέρει πολύ η θαλάσσια ασφάλεια, η καταπολέμηση της πειρατείας, σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Αναφέρθηκε στην εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην Κρήτη που παρακολούθησε πριν λίγες μέρες και τόνισε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να φιλοξενήσει αξιωματικούς από τη Γκαμπόν στο κέντρο εκπαίδευσης και γενικά να υπάρξει συνεργασία στα θέματα οικονομίας που έχουν να κάνουν με τη ναυτιλία.
«Το ενδιαφέρον σας για την εγκατάσταση γραφείου στον Πειραιά είναι κάτι το οποίο δείχνει το πώς αντιλαμβάνεστε αυτή τη συνεργασία», ανέφερε απευθυνόμενος προς τον ομόλογο του , της Γκαμπόν.
Ακόμη οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στενά στην προστασία του περιβάλλοντος.
«Η Γκαμπόν πρωτοστατεί στη διατήρηση και προστασία των τροπικών δασών και της βιοποικιλότητας και αποδίδει πρωταρχική σημασία στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, έτσι προκύπτει αβίαστα η δυνατότητα συνεργασίας με την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Εξέφρασε δε τη χαρά του θα συμμετάσχει στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς (“Our Ocean”).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών στους Διεθνείς Οργανισμούς.
Η Γκαμπόν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ο κ. Δένδιας και ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-26.
Επίσης οι δύο χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο της Γαλλοφωνίας, ενώ η Ελλάδα προσβλέπει στον εποικοδομητικό και μετριοπαθή ρόλο της Γκαμπόν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.
Τέλος, συζητήθηκαν οι ευρύτερες εξελίξεις στην Αφρική, οι οικονομικές προοπτικές διαφόρων χωρών της Αφρικής και οι δυνατότητες που ανοίγονται και μπορούν να εκμεταλλευτούν από κοινού. Ο κ. Δένδιας επισήμανε πως μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη θα προσπαθήσει να εξατομικεύσει τομείς συγκεκριμένους που θα μπορούσε αυτή η συνεργασία να αναπτυχθεί.
Διαβάστε επίσης:
Δένδιας: Ο τουρκικός αναθεωρητισμός εφευρίσκει συνεχώς νέες θεωρίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αιχμές Ν. Φίλη για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
- «Χρησμός Πυθίας» από τη Μόσχα για το μέλλον του Nord Stream 1
- Θεοδωρικάκος: Ενδείξεις εμπρησμού στην πυρκαγιά στην Κρέστενα
- Χαμηλότερο του αναμενόμενου το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού στο εξάμηνο
- Αυξημένα κατά 2,8 δισ. ευρώ έναντι του στόχου τα έσοδα στο 6μηνο - Ποιοι φόροι γέμισαν τα ταμεία
- Καπραβέλος: «Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων covid-19»
- Ουκρανία: Έχουμε καταστρέψει 50 αποθήκες πυρομαχικών των Ρώσων με τη χρήση HIMARS
- Τράπεζα Πειραιώς: Νέα υπηρεσία Online Appointment μέσω της winbank
- Σιτάρι: Νέο «άλμα» στην τιμή - Η αισιοδοξία της Κωνσταντινούπολης «διαλύθηκε» από τον πύραυλο στην Οδησσό
- Ελληνική Ένωση Τράπεζων: Ομόφωνα οι τροποποιήσεις του Καταστατικού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Τράπεζα Πειραιώς: Νέα υπηρεσία Online Appointment μέσω της winbank
- Ρέθυμνο: Φωτιά στην Αγία Γαλήνη – Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα
- Τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μαγειρεύετε στη φριτέζα αέρος
- Fuel Pass 2: Ανοίγει έως το τέλος της εβδομάδας – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
- ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος δίνουν δημοσιονομικές ανάσες στον προϋπολογισμό
- Πώς να χάσετε λίπος στο κάτω μέρος της πλάτης – Γιατί και οι αδύνατοι έχουν “σωσίβιο”
- Eπίσημα στη Βρετανία η Eurovision 2023
- Δένδιας: Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας η μόνη οδός για την επίλυση των διαφορών
- Οικονόμου: Η ώρα των απολογισμών και των συγκρίσεων θα έρθει αργότερα
- Μητσοτάκης: Συνάντηση με τους Desmond Child και Φοίβο

- Τελευταία Νέα Mononews
- Δένδιας: Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας η μόνη οδός για την επίλυση των διαφορών
- Πώς να χάσετε λίπος στο κάτω μέρος της πλάτης – Γιατί και οι αδύνατοι έχουν “σωσίβιο”
- Τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μαγειρεύετε στη φριτέζα αέρος
- Θεοδωρικάκος: Ενδείξεις εμπρησμού στα Κρέστενα – Έχει γίνει ήδη μία σύλληψη
- Eπίσημα στη Βρετανία η Eurovision 2023
- Ρέθυμνο: Φωτιά στην Αγία Γαλήνη – Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα
- Fuel Pass 2: Ανοίγει έως το τέλος της εβδομάδας – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
- ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος δίνουν δημοσιονομικές ανάσες στον προϋπολογισμό
- Intracom Defense: Επέκταση συνεργασίας με την Diehl Defence για τους γερμανικούς πυραύλους IRIS-T
- Τράπεζα Πειραιώς: Νέα υπηρεσία Online Appointment μέσω της winbank
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Εντυπωσιακό ράλι ελληνικών ομολόγων -Στο 3,07% έπεσε η απόδοση του 10ετούς!
- Ν. Ηλιόπουλος: «Κλιματικό έγκλημα ο νόμος της ΝΔ για τις περιοχές Natura»
- Εποπτεία Υπερταμείου με εγκρίσεις του ελληνικού Δημοσίου
- Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων
- Νέα υπηρεσία «Online Appointment» μέσω της Winbank από την Πειραιώς
- Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στον Σκαραμαγκά
- ΕΟΔΥ: Που θα πραγματοποιηθούν δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό την Τρίτη 26/7
- ΗΠΑ: Πυρκαγιά εξαπλώνεται εκτός ελέγχου προς την κατεύθυνση του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι
- Neptune Lines: Ενισχύει τον στόλο της με ακόμη ένα πλοίο