Δένδιας: Σύντομα η κυβερνητική θέση για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια – Τι είπε για την συμφωνία με την Αίγυπτο

Δίκαιο αποτέλεσμα που κατοχυρώνει νομικά τις πάγιες θέσεις της χώρας και ενισχύσει το εθνικό οπλοστάσιο, χαρακτήρισε τις συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην τοποθέτησή του στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξει κυβερνητική τοποθέτηση για το δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων της

χώρας σε 12 ναυτικά μίλια.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Δένδιας είπε πως: «θα είμαι ολιγόλογος και προσεκτικός γιατί ότι πω συνιστά αυθεντική δήλωση νομοθέτη και θα συνεκτιμηθεί στο μέλλον για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων αν υπάρξει κρίση».

Ειδικότερα για την Συμφωνία με την Αίγυπτο είπε ότι πρόκειται για λύση αμοιβαία επωφελή και πολύ κοντά στους στόχους του καθενός ενώ επισήμανε και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δύο πλευρές μέχρι να «δώσουν τα χέρια». «Οι δύο χώρες – συμβαλλόμενα μέρη στο Δίκαιο Θάλασσας – δεν συμφωνούσαν στην μέθοδο οριοθέτησης. Η Αίγυπτος ήταν δέκτης πιέσεων από την Τουρκία που της πρόσφερε περισσότερα από την Ελλάδα. Στο παρελθόν αυτές οι δύο χώρες είχαν φθάσει σχεδόν έως τελικού σημείου και ήταν κάτι που θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον. Μετά από διαπραγματεύσεις 14ων γύρων και ενώ είχε υπογραφεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο οι δύο χώρες – Ελλάδα και Αίγυπτος – επέλεξαν λύση αμοιβαία επωφελή και πολύ κοντά στους αρχικούς στόχους των δύο χωρών. Ορθά παρατηρήθηκε ότι δεν γίνεται αναφορά στην μεθοδολογία και αυτό γίνεται επι τούτου. Η συμφωνία αποτελεί δήλωση βουλήσεως δύο κυρίαρχων κρατών».

Ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια τόνισε πως «Η συμφωνία προβλέπει ότι τα δύο μέρη προχωρούν σε μερική οριοθέτηση με ρητή δήλωση ότι θα ολοκληρωθεί μελλοντικά με νέα συμφωνία. Οι συνέπειες που επιφέρει η συμφωνία στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στην τουρκική θεώρηση εξηγούν και το μέγεθος της τουρκικής αντίδρασης».

Αναφορικά με την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι η Συμφωνία με την Ιταλία δεν περιλαμβάνει αναφορές για δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων σε 12 μίλια είπε ότι «θα έχετε σύντομα σαφή κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα