ΔΕΗ: Στα 240 εκατ. οι διακανονισμοί-Έτσι θα γίνει η τιτλοποίηση

Στα 240 εκατ. ευρώ ανέρχονται σήμερα οι διακανονισμένες οφειλές πελατών της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες και αντιστοιχούν σε 140.000 διακανονισμούς, παρουσιάζοντας αύξηση από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν είχαν ρυθμιστεί 155 εκατ. ευρώ από 110.000 πελάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο αυξημένο ποσό των διακανονισμένων οφειλών περιλαμβάνονται, παλιές και νέες οφειλές αλλά και διακανονισμοί που δεν τηρούνται, ενώ, πλέον αντικαθιστούν και πληρωμές, όχι μόνο οφειλές. Ωστόσο, λογιστικά λειτουργούν

θετικά για τη ΔΕΗ γιατί όσο μεγαλύτερα ποσά είναι ρυθμισμένα τόσο μειώνεται ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ταυτόχρονα θετικά για τους πελάτες της ΔΕΗ αφού τους δίνει τη δυνατότητα να είναι πάντα οι οφειλές τους ρυθμισμένες.

Το νέο σύστημα διακανονισμού οφειλών, τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, κάνοντας πιο προσιτούς τους διακανονισμούς στους οφειλέτες (αφού μείωσε την προκαταβολή στο 10%)  ενώ δίνει τη δυνατότητα και για νέους διακανονισμούς, όταν οι προηγούμενοι δεν τηρούνται, (κάτι που συμβαίνει αφού αυξήθηκε  το ποσό κάθε δόσεις και μειώθηκε ο συνολικός αριθμός τους) με αποτέλεσμα, όλο και μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών της ΔΕΗ να γίνονται μέσω διακανονισμών. Την ίδια στιγμή η Qualco συνεχίζει το κυνήγι των κακοπληρωτών, διαχειρίζεται 500.000 πελάτες το μήνα αποδίδοντας κάθε μήνα στη ΔΕΗ 40-50 εκατ. ευρώ από οφειλές που δεν είχαν εισπραχθεί.

Η Qualco, από το Μάρτιο του 2018, έχει αναλάβει τη διαχείριση των οφειλών της ΔΕΗ και μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί πάνω από 1,5 εκατ. πελάτες αυξάνοντας σημαντικά την εισπραξιμότητα της ΔΕΗ. Η πορεία αυτή δημιουργεί ερωτηματικά γιατί η  ΔΕΗ δεν είχε προχωρήσει διαχείριση οφειλών, εδώ και χρόνια και να μην αφήσει τις οφειλές να φτάσουν στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα, στα 2,7 δισ. ευρώ.

Προετοιμάζονται οι όροι της τιτλοποίησης

Μέσα στο Μάριο, εν τω μεταξύ αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την τιτλοποίηση 1,5 δισ. οφειλών της χαμηλής τάσης (οικιακοί καταναλωτές) διαδικασία από την οποία η ΔΕΗ αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 20% του ποσού που τιτλοποιείται. Σημειώνεται ότι πρόκειται για οφειλές που είναι πολύ δύσκολο να εισπραχθούν, καθώς το 70% αυτών αφορά πελάτες της ΔΕΗ που έχουν αλλάξει πάροχο, αφήνοντας οφειλές στη ΔΕΗ και πλέον είναι πολύ πιο δύσκολο να εισπραχθούν. Η τιτλοποίηση λειτουργεί ως εξής:  Η ΔΕΗ χρηματοδοτείται από επενδυτές, και δίνει σαν εγγύηση της χρηματοδότησης,τις εισπράξεις που θα εισπραχθούν στο μέλλον από τις οφειλές των πελατών της, και από αυτές τις εισπράξεις θα αποπληρώσει το ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται. Το επιτόκιο και οι επιμέρους όροι, όπως ο χρόνος αποπληρωμής, είναι υπό διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να τιτλοποιηθούν οφειλές 90 ημερών και πάνω τις οποίες η ΔΕΗ αποτιμά λογιστικά 60 εκατ. ευρώ, και για τις οποίες έχει πάρει προβλέψεις.

Οπότε με την τιτλοποίηση η ΔΕΗ έχει άμεσο όφελος τη χρηματοδότηση που ενισχύει τη ρευστότητά της, με εγγύηση κάτι που έχει πολύ μικρή αξία για τη ΔΕΗ, αφού έχει πάρει τις σχέτικες προβλέψεις. Ταυτόχρονα έχει και μακροπρόθεσμο όφελος αφού ό,τι εισπράττει από αυτές τις οφειλές, ενισχύει τον ισολογισμό της, διαγράφοντας προβλέψεις.

Αυτή την περίοδο καταρτίζονται οι εμπορικοί όροι της συναλλαγής  (επιτόκιο, ποσό, ρήτρες, χρόνος) στην οποία arranger είναι η Deutsche Bank και μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών, επενδυτικές τράπεζες και η Pimco. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ως τα μέσα Μαρτίου, οι όροι της τιτλοποίησης θα περάσουν από το ΔΣ της ΔΕΗ και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί άμεσα, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν το Ιnvestors Day που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου.

Τα οφέλη για τη ΔΕΗ από την πρώτη αυτή τιτλοποίηση είναι σημαντικά, καθώς θα ενισχύσει την ρευστότητά της, και ταυτόχρονα, πιέζοντας μέσω της Qualco στην αποπληρωμή των οφειλών, όσο θα το πετυχαίνει θα μειώνει τις προβλέψεις της.

Συζητήσεις και για δεύτερη τιτλοποίηση

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται και μια δεύτερη, η «μικρή τιτλοποίηση» των οφειλών μέχρι 60 ημέρες, που ουσιαστικά θεωρείται ενήμερο χαρτοφυλάκιο οφειλών και επομένως ασφαλές. Η μικρή αυτή τιτλοποίηση,  μπορεί  να δώσει χρηματοτοδότηση στη ΔΕΗ μέχρι και 75% του συνολικού ποσού με χαμηλότερο επιτόκιο, αφού πρόκειται για οφειλές πολύ πιο «εύκολο» να αποπληρωθούν, για τις οποίες ωστόσο δεν υπάρχουν προβλέψεις. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί το ύψος των οφειλών αυτής της κατηγορίας, και τα επιτελεία της ΔΕΗ προετοιμάζουν και αυτό το πακέτο.

Όσον αφορά τις οφειλές της μέσης τάσης, που έχουν ενεχυριαστεί από τις τράπεζες, θεωρείται πιο σύνθετη διαδικασία η τιτλοποίησή τους, χωρίς όμως να αποκλείεται, αφού οι τράπεζες θεωρείται ότι θα έδιναν waiver έναντι εσόδων από μια τιτλοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα