Τέταρτη μέρα απωλειών στο Χρηματιστήριο

18:05 6/8/2019 - Πηγή: Mononews

Τέταρτη μέρα απωλειών, δεύτερη από την έναρξη της εβδομάδας, για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά το γεγονός ότι σε όλες τις μεγάλες διεθνείς αγορές, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανακάμπτουν. Και όχι απλώς ανακάμπτουν, αλλά το κάνουν σθεναρά , με την Wall Street να ανεβαίνει μέχρι 1,4% (ο Nasdaq).

Στην Αθήνα,

ο γενικός δείκτης υποχώρησε 0,79%, κοντά στην στήριξη των 845, για την ακρίβεια, στις 844,47 μονάδες και με τον τζίρο στα 70,3 εκατ. ευρώ (η αξία των πακέτων ήταν μόλις 1,79 εκατ. ευρώ σε Jumbo, Alpha και ΟΠΑΠ). Προφανώς, τα funds έχουν… αναβάλει τις διακοπές τους για λίγες μέρες ενόψει των αλλαγών στους δείκτες της Morgan Stanley.

Οι τράπεζες, με εξαίρεση την Πειραιώς, ήταν το βαρίδι της αγοράς την Τρίτη, καθώς οι συναλλασσόμενοι τελούν εν αναμονή της αξιολόγησης της Fitch για τον κλάδο, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί αναδιάρθρωση κεφαλαίων ενόψει των αλλαγών στην MSCI.

Πλην όμως, πρώτο το mononews, επεσήμανε ότι τα funds, όπως η Blackrock και η Lansdowne έχουν ανοίξει θέσεις short στο σύνολο των συστημικών τραπεζικών μετοχών. Προσέχουν για να έχουν; Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, δεν γίνεται να μην δεν έχουν αντίκτυπο σε μία ρηχή αγορά, όπως η ελληνική, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ σε δύο μέτωπα, Κίνα και Ευρώπη, έχει… τρελάνει τα νομίσματα. Η αρχή έγινε με την υποτίμηση του γιουάν, καθιστώντας τα κινεζικά προϊόντα ακόμα πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Αυτά, σε συνδυασμό με την στάση αναμονής εν όψει των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους δανειστές για την αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, δημιουργούν επιφυλακτικότητα.

Η μεγάλη μεταβλητότητα λοιπόν, που χαρακτηρίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ως αναδυόμενη αγορά γαρ, οδήγησε σε κλείσιμο σχεδόν χαμηλών ημέρας την Alpha, στο 1,50 και απώλειες 2,6%. Μεγάλη πτώση 3,21% για την Εθνική στα 2,29 ευρώ (χαμηλό 2,27), 2,55% για την Eurobank στα 0,74 ευρώ και κέρδη 1,74% για την Πειραιώς. Πιέσεις ακόμα στον Μυτιληναίο, (θα φανεί αν σχετίζονται με τον MSCI), την Motor Oil, τον ΟΠΑΠ και την Jumbo. «Συμμαχία» ανόδου για την ΔΕΗ, 1,62%, στα 2,63 ευρώ, την MIG, αλλά και τον ΟΤΕ, εν αναμονή οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η Αλουμύλ που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ενόψει της αναδιάρθρωσης των δανείων και της ίδιας της επιχείρησης, υποχώρησε την Τρίτη 11,22%, στο 1,74 ευρώ. Θυμίζουμε τα υψηλά έτους στα 2,17 ευρώ.

Κέρδη 20% για τον Μπήτρο με την αγορά να προεξοφλεί θετικά το deal με την ΣΙΔΜΑ, αν και νεότερα θα πρέπει να αναμένονται από Σεπτέμβριο, αλλά και για την Βιοκαρπέτ που ενισχύθηκε συγκριτικά με την Αλουμύλ, λόγω του χαμηλού δανεισμού της και των ποιοτικών στοιχείων του ισολογισμού της.

The post Τέταρτη μέρα απωλειών στο Χρηματιστήριο appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα