ΔΕH: Εν αναμονή της ΡΑΕ και του market test για την πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕ για το ρυθμιστικό πλαίσιο του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ, της οποίας η πώληση θα δρομολογηθεί από τις αρχές του 2021.

Η μεθοδολογία θα προσδιορίζει  τον υπολογισμό του WACC και άλλων παραμέτρων για τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του Διαχειριστή, καθορίζοντας τον τρόπο υπολογισμού των εσόδων του και την αξία του.

Σημειώνεται

ότι μέχρι σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ετήσια ρυθμιστική περίοδο, και η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ζητήσει τη δυνατότητα εκπόνησης πλαισίου με πέντε χρόνια διάρκεια και την πρόβλεψη για επέκταση, πριν τη λήξη της προαναφερόμενης περιόδου, για άλλα πέντε έτη, ώστε να δίνει τη δυνατότητα υπολογισμού εσόδων μακροπρόθεσμα.

Η μεθοδολογία θα προβλέπει επίσης ΔΕΔΔΗΕ, την καθιέρωση κινήτρων για την επίτευξη στόχων όπως η μείωση των απωλειών τους συστήματος διανομής και η αναβάθμιση κι ενίσχυση της ποιότητας αλλά κι έξτρα WACC, μπόνους για μεγάλες επενδύσεις που θα είναι ανταποδοτικές για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα δεδομένα αυτά θα είναι καθοριστικά για την αξία της εταιρείας και για το ενδιαφέρον των  υποψήφιων επενδυτών που τα αναμένουν ώστε να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Το Νοέμβριο το market test

Αφού καθοριστεί το πλαίσιο από τη ΡΑΕ, τον επόμενο μήνα, η Goldman Sachs, ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα ξεκινήσει το market test προκειμένου να ελέγξει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να εκφραστεί όχι μόνο από ευρωπαίους διαχειριστές αλλά και από funds που επενδύουν στις σταθερές ρυθμιζόμενες αποδόσεις.

Χρονοδιάγραμμα

Ακολούθως θα ξεκινήσει η σύνταξη του κειμένου του διαγωνισμού, ώστε, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό να δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο. Με ένα  δίμηνο προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, την άνοιξη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Το υπό έγκριση business plan του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021 – 2024, προβλέπει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ περιλαμβανομένου του έργου εγκατάστασης 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο  υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κωστής  Χατζηδάκης το έργο, προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ θα επιδιωχθεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα