Χρυσός: Πώς αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία του οι αμερικανικές εκλογές

Κέρδη για τον χρυσό στο ξεκίνημα μιας κρίσιμης εβδομάδας.

Ανοδικά ξεκίνησε την εβδομάδα ο χρυσός. Μια εβδομάδα που επιφυλάσσει αφενός τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και μια συνεδρίαση της Federal Reserve (Fed) – γεγονότα που αναμένεται να υπαγορεύσουν την πορεία που θα ακολουθήσουν το δολάριο, ο ίδιος ο χρυσός, αλλά και η διάθεση των επενδυτών για ρίσκο.

Το

πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε ανοδικά για δεύτερη συνεδρίαση, με τις πιθανότητες νίκης του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, να αυξάνονται στο επίπεδο ρεκόρ του 90%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δίνει το μοντέλο εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος της εταιρείας FiveThirtyEight, αν και σε κάποιες πολιτείες αναμένεται σκληρή μάχη.

«Η πιθανότητα αναταραχής μετά της εκλογές και ενός αποτελέσματος που θα αμφισβητηθεί αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό κίνδυνο κατά την άποψή μας, κίνδυνο που μπορεί να αποδειχθεί αρκετά θετικός για τον χρυσό στα πιο ακραία σενάρια», σημειώνει η RBC Capital Markets.

Σημειώνεται ότι ο χρυσός έχασε έδαφος στα τελευταία στάδια της προεκλογικής αναμέτρησης, υποχωρώντας για τρίτο μήνα στη σειρά τον Οκτώβριο και συμπληρώνοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια πτωτικό σερί του από τον Απρίλιο του 2019. Παρ’ όλα αυτά, αν και η τιμή του χρυσού βρίσκεται χαμηλότερα από το ρεκόρ που σημείωσε τον Αύγουστο, οι ποσότητες που διακρατούν τα ETFs που δραστηριοποιούνται στην αγορά του χρυσού παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την αναμέτρηση των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, την πορεία της πανδημίας και τις ενέργειες των κεντρικών τραπεζών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η TD Securities, «όσο υποχωρεί η αβεβαιότητα, αναμένεται ότι η ζήτηση από τους επενδυτές θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, αυξάνοντας την τιμή του χρυσού, καθώς τα πραγματικά επιτόκια θα ξαναπάρουν την κατιούσα».

Η τιμή του χρυσού για άμεση παράδοση (spot) σημείωνε άνοδο 0,7%, στα 1.892,46 δολάρια ανά ουγγιά, επεκτείνοντας τα κέρδη της Παρασκευής, που διαμορφώθηκαν στο 0,6%.

Η τιμή του χρυσού για παράδοση τον Νοέμβριο στο Comex ενισχύθηκε κατά 0,7% και διαμορφώθηκε στα 1.892,50 δολάρια ανά ουγγιά.

Η τιμή spot για το ασήμι σημείωσε άνοδο 1,1%, ενώ κέρδη κατέγραφαν τόσο η πλατίνα όσο και το παλλάδιο.

Διαβάστε ακόμη:

Capital Economics: Η μοίρα των αγορών εξαρτάται περισσότερο από τη Fed και λιγότερο από το ποιος θα πάρει τον Λευκό Οίκο
Keywords
Τυχαία Θέματα