Χρυσός: Οι κεντρικές τράπεζες κοιτούν ξανά προς το πολύτιμο μέταλλο – Τι έχουν αγοράσει φέτος

Οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να αγοράζουν μανιωδώς χρυσό τον Φεβρουάριο, αν και ο ρυθμός των αγορών επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με τις αγορές του περασμένου έτους που προσέγγιζαν επίπεδα ρεκόρ.

Οι ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες, κατά τη διάρκεια του μήνα, αύξησαν τα διαθέσιμά τους σε χρυσό κατά 36 τόνους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC). Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 33% σε

σύγκριση με το σύνολο του Ιανουαρίου.

Συνολικά φέτος, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει 64,5 τόνους χρυσού, από 116 τόνους που είχαν αγοράσει τους δύο πρώτους μήνες του 2019.

Η ζήτηση από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών ανήλθε σε 650,3 τόνους το 2019. Ποσότητα που αντιστοιχεί στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ετήσιων αγορών που έχει καταγραφεί τα τελευταία 50 χρόνια, όντας οριακά χαμηλότερο από τις καθαρές αγορές των 656,2 τόνων που έγιναν το 2018.

Σύμφωνα με το WGC, το 2018 ήταν η χρονιά με το υψηλότερο επίπεδο ετήσιων καθαρών αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες μετά την αποσύνδεση του δολαρίου από τον χρυσό το 1971 και το δεύτερο υψηλότερο ετήσιο σύνολο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού βασίζει τα δεδομένα του σε στοιχεία που υποβάλλονται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Τουρκία παρέμεινε ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού. Οι Τούρκοι πρόσθεσαν 24,8 τόνους στα αποθέματά τους τον Φεβρουάριο.

Η Ρωσία αύξησε περαιτέρω τα αποθέματα χρυσού που έχει στην κατοχή της, αυξάνοντάς τα κατά 10,9 τόνους.

Η αναζήτηση της Ρωσίας για χρυσό έχει αποδώσει σε μεγάλο βαθμό. Τα αποθέματα χρυσού της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2019 χάρη στις συνεχιζόμενες αγορές και στις αυξανόμενες τιμές.

Οι Ρώσοι αγοράζουν χρυσό τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης από το αμερικανικό δολάριο. Τα ρωσικά αποθέματα χρυσού αυξήθηκαν κατά 274,3 τόνους το 2018, σηματοδοτώντας την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης κατά 200 και πλέον τόνους. Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι πούλησαν σχεδόν όλα τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους. Σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America, το ποσό των δολαρίων ΗΠΑ στα ρωσικά διαθέσιμα μειώθηκε από 46% σε 22% το 2018.

Τον περασμένο μήνα, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναστείλει τις αγορές χρυσού για την ώρα, από την 1η Απριλίου. Ωστόσο, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, οι ρωσικές τράπεζες ζητούσαν ήδη από την κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει και πάλι να αγοράζει χρυσό. Εξέφρασαν ανησυχία για τις εξαγωγές χρυσού εν μέσω διαταραχών στον κλάδο των μεταφορών λόγω της πανδημίας. Ο επικεφαλής της ρωσικής ένωσης τραπεζών Βασίλι Ζαμπλότσκι δήλωσε στο Reuters ότι οι τράπεζες «αντιμετωπίζουν προβλήματα» με τις εξαγωγές χρυσού, καθώς έχουν μειωθεί επίσης οι πτήσεις cargo και το κόστος μεταφοράς έχει διπλασιαστεί.

Άλλοι αγοραστές χρυσού τον Φεβρουάριο ήταν:

* Η Βουλγαρία με 0,3 τόνους
* Η Ελλάδα με 0,1 τόνους
* Το Καζακστάν με 1,8 τόνους
* Το Κατάρ με 1,6 τόνους

Ο μόνος σημαντικός πωλητής ήταν το Ουζμπεκιστάν με 3,1 τόνους.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν ανέφερε αγορές χρυσού για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Δεν είναι ασυνήθιστο, όμως, για την Κίνα να σιωπά και μετά ξαφνικά να ανακοινώνει μια μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα κατέχει πολύ περισσότερο χρυσό από ό,τι αποκαλύπτει επίσημα. Όπως επεσήμανε ο Τζιμ Ρίκαρντς στο Mises Daily το 2015, πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η Κίνα κρατά κρυφές αρκετές χιλιάδες τόνους χρυσού σε μια ξεχωριστή οντότητα που ονομάζεται κρατική υπηρεσία συναλλάγματος. Με βάση, όμως, την πολιτική δυναμική και τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο, φαίνεται απίθανο οι Κινέζοι να σταμάτησαν ξαφνικά να αυξάνουν τα αποθέματα χρυσού τους το 2016.

Παγκόσμια αποθέματα σε χρυσό και αμερικανικά κρατικά ομόλογα

Το WGC έχει πει ότι αναμένει από τις κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν καθαροί αγοραστές χρυσού το 2020, αλλά πιθανότατα με βραδύτερο ρυθμό από τα επίπεδα ρεκόρ που είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια.

«Μας ρωτούν συχνά αν η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες θα συνεχιστεί. Οι τελευταίοι δύο μήνες δείχνουν σαφώς ότι ο χρυσός εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο των συναλλαγματικών διαθεσίμων παρά τα αυξημένα επίπεδα ζήτησης τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η αστάθεια και αβεβαιότητα που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στην αγορά θα είναι το πρώτο πράγμα στο μυαλό των κεντρικών τραπεζιτών», σημειώνει

Φυσικά, είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα επηρεάσουν τα πράγματα στη συνέχεια. Είναι πιθανό μια ταχεία υποτίμηση του δολαρίου λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης της Federal Reserve να κάνει τις κεντρικές τράπεζες να ρίξουν το βάρος τους στον χρυσό εις βάρος του δολαρίου.

Πριν λίγο καιρό, ο διευθυντής πληροφοριών του World Gold Council, Άλιστερ Χιούιτ, είπε ότι υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν τις κεντρικές τράπεζες να αγοράσουν χρυσό: η γεωπολιτική αστάθεια και η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

«Οι κεντρικές τράπεζες αναζητούν χρυσό για να εξισορροπήσουν ορισμένους από αυτούς τους κινδύνους. Έχουμε επίσης αρνητικά επιτόκια και αποδόσεις για μεγάλο αριθμό κρατικών ομολόγων», τόνισε.

Έκτοτε, η πολιτική των κεντρικών τραπεζών έχει γίνει ακόμη πιο χαλαρή.

Ο οικονομολόγος και broker Πίτερ Σιφ μίλησε και αυτός για τις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ πήραν πίσω το 1971 τον χρυσό κανόνα, αλλά πιστεύει ότι ο κόσμος θα επιστρέψει σε αυτόν.

«Οι μέρες του δολαρίου ως το κατ’ εξοχήν αποθεματικό νόμισμα είναι μετρημένες και επιστρέφουμε στα βασικά. Ξέρετε, όλα τα παλιά είναι νέα και πάλι. Ο χρυσός ήταν χρήμα στο παρελθόν και θα είναι και πάλι χρήμα στο μέλλον και οι κεντρικές τράπεζες που είναι αρκετά έξυπνες για να το καταλάβουν αυξάνουν τα αποθέματα χρυσού τους τώρα».

Το ίδιο πιστεύει και ο Αμερικανός πολιτικός και υπέρμαχος του χρυσού Ρον Πολ που ανέφερε προσφάτως ότι οι ξένες κεντρικές τράπεζες τείνουν όλο και περισσότερο στο υγιές χρήμα, όπως ο χρυσός, και απομακρύνονται από το δολάριο της Fed.

«Οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου κοιτούν ξανά προς τον χρυσό», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο goldbroker.com

Keywords
Τυχαία Θέματα