Χρυσός: «Κατολίσθηση» προς τα 1.700 δολάρια φέρνουν τα εμβόλια

Σε πτωτική πορεία συνεχίζει και σήμερα ο χρυσός, διευρύνοντας τις απώλειές του, τις μεγαλύτερες που έχει σημειώσει τις τελευταίες τρεις και πλέον εβδομάδες, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο, μεγάλο πρόγραμμα δαπανών, αφού ανακοίνωσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά τη διάθεση εμβολίων.

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι, έως τις 19 Απριλίου, το 90% των ενηλίκων στις ΗΠΑ θα είναι πια επιλέξιμοι για να κάνουν εμβόλιο έναντι της Covid-19, αυξάνοντας τη διάθεση για ρίσκο,

παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για τα νέα στελέχη του ιού. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει επίσης αυτήν την εβδομάδα τα σχέδιά του για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Ο χρυσός έχασε τη λάμψη του

Ο χρυσός ετοιμάζεται να κλείσει το τρίμηνο με απώλειες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε επίπεδο τριμήνου από το 2018, καθώς η διαφαινόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έχει αρχίσει να μειώνει την ελκυστικότητά του ως ασφαλούς καταφυγίου. Το ισχυρότερο από το αναμενόμενο δολάριο και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων έχουν επηρεάσει επίσης το πολύτιμο μέταλλο, που καταγράφει σημαντικές απώλειες έναντι του υψηλού ρεκόρ στο οποίο είχε αναρριχηθεί τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Πιθανή υποχώρηση και κάτω από τα 1,700 δολάρια

Ο χρυσός βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο και είναι πολύ πιθανό η τιμή του να υποχωρήσει κάτω από τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά, πυροδοτώντας νέα πτωτικά στοιχήματα, δήλωσε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής της Ava Trade. «Το γεγονός ότι το 90% των ενηλίκων στις ΗΠΑ θα είναι επιλέξιμοι για εμβόλιο μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα αυξήσει περαιτέρω τις προοπτικές ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης. Κανείς δεν θέλει πραγματικά να ευνοήσει την τιμή του χρυσού υπό αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε.

Η τιμή spot του χρυσού υποχωρούσε νωρίτερα κατά 0,6% στα 1.702,11 δολάρια ανά ουγγιά στο Λονδίνο, με το πολύτιμο μέταλλο να οδεύει προς το χαμηλότερο κλείσιμο που έχει κάνει από τις 8 Μαρτίου.

Το παλλάδιο ενισχυόταν κατά 0,4%, η πλατίνα κινείτο σταθεροποιητικά και το ασήμι υποχωρούσε.

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index ενισχυόταν κατά 0,2%.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το σπάνιο μέταλλο που έχει ξεπεράσει φέτος σε απόδοση ακόμη και το Bitcoin
Keywords
Τυχαία Θέματα