«Χρυσή» χρονιά για τη διεθνή ναυτιλία το 2020, σύμφωνα με αναλυτές
Το 2020 αναμένεται να είναι η καλύτερη χρονιά της τελευταίας πενταετίας για τη διεθνή ναυτιλία, όμως είναι μάλλον απίθανο να έχουμε έναν νέο «υπερ-κύκλο» όπως αυτός που είχε εμφανιστεί στα μέσα της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με τους αναλυτές των ναυτιλιακών αγορών.
Ο Jonathan Chappell, αναλυτής της Evercore, τονίζει ότι, αναφορικά με τις προοπτικές για το 2020, η εταιρεία είναι «πολύ θετική» για τα τάνκερ, «θετική» για τα πλοία LNG
«Όλα έχουν να κάνουν με την προσφορά και τη ζήτηση. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Πιστεύουμε ότι η αύξηση της ζήτησης θα ξεπεράσει την επέκταση της δυναμικότητας των τάνκερ το 2020, όχι όμως στο ξηρό φορτίο», δήλωσε ο Chappell. Ο ίδιος εξήγησε πως οι προοπτικές είναι πολύ καλές για τα τάνκερ λόγω των περιορισμένων παραγγελιών και της επιβράδυνσης της αγοράς από το 2017, ενώ πρόσθεσε πως η αγορά θα επηρεαστεί και από τις επιβολή των κανονισμών του IMO για τις εκπομπές ρύπων, αν και δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η επίπτωση.
Η Evercore προβλέπει αύξηση των μέσων ημερήσιων τιμών ναύλωσης το 2020 κατά 46% για τα VLCCs, κατά 38% για τα suezmaxes, κατά 35% για τα aframaxes και κατά 27% για τα LR2. Όσον αφορά στο ξηρό φορτίο, προβλέπει αυξήσεις 17% για τα capesizes, 14% για τα panamaxes, 20% για τα supramaxes και 30% για τα handysizes.
Ωστόσο, ο Chappell ξεκαθαρίζει πως μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε έναν «υπερ-κύκλο» όπως αυτόν που είδαμε από το 2003 ως το 2008, όταν ο δείκτης Baltic Exchange έφτασε ως και στις 11.689 μονάδες, πριν καταρρεύσει λόγω της ύφεσης έξι μήνες αργότερα μόλις στις 666 μονάδες. Τότε, εξήγησε, η αγορά προερχόταν από μία 20ετία περίπου ανεπαρκών επενδύσεων στα πλοία, ενώ άλλοι παράγοντες όπως η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ασία, η αυξημένη ζήτηση πρώτων υλών στην Κίνα και η «φούσκα» των dot-com στις ΗΠΑ, βοήθησαν επίσης στον σχηματισμό εκείνου του «υπερ-κύκλου». Τέτοιοι παράγοντες δε συντρέχουν σήμερα, δεδομένης της δυναμικότητας των ναυπηγείων και της διαθεσιμότητας κεφαλαίων, και γι’ αυτό λογικά δεν θα έχουμε κάτι τέτοιο και το 2020, εκτιμά ο ίδιος.
Όσον αφορά στο τι θα γίνει μετά το 2020, ο Chappell επεσήμανε πως κανείς δεν μπορεί να το ξέρει, γιατί αποτελούν μυστήριο οι προοπτικές των παραγγελιών νεότευκτων πλοίων έως το τέλος του 2021. Σημείωσε πως οι προοπτικές για το LNG δείχνουν «πραγματικά κακές», όμως ίσως παρουσιαστεί μία ισχυρή ανάκαμψη στο ξηρό φορτίο, αν και όλα θα ανατραπούν σε περίπτωση που σημειωθεί μία οικονομική ύφεση.
Σε κάθε περίπτωση, η Evercore δεν θα προβεί σε προβλέψεις για μετά το 2020 μέχρι η φετινή χρονιά να ολοκληρωθεί και να φανεί η επίπτωση των νέων κανονισμών του ΙΜΟ στη διεθνή ναυτιλία.
Από την πλευρά του, ο Randy Giveans, αναλυτής της Jefferies, εκτιμά πως οι τιμές το 2020 ίσως να είναι οι υψηλότερες από το 2008, καθώς η ζήτηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά στην αγορά.
«Αν και οι τιμές των τάνκερ του 2015 και του ξηρού φορτίου του 2010 θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, όλοι οι άλλοι τομείς κάθε άλλης χρονιάς της περασμένης δεκαετίας αναμένεται να ξεπεραστούν το 2020», δήλωσε στο TradeWinds, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος από τους νέους κανονισμούς του ΙΜΟ πιθανόν να οδηγήσει ακόμα πιο ψηλά τις τιμές.
Πάντως, παρατήρησε πως ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι ένας «μπαλαντέρ» ως προς την πορεία των ναυτιλιακών αγορών την επόμενη χρονιά, αν και δήλωσε αισιόδοξος πως επειδή το 2020 είναι χρονιά εκλογών στις ΗΠΑ, θα υπάρξει κάποια εμπορική συμφωνία που θα βελτιώσει το κλίμα στις αγορές.
The post «Χρυσή» χρονιά για τη διεθνή ναυτιλία το 2020, σύμφωνα με αναλυτές appeared first on mononews.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Νύφη και πεθερά καθάριζαν πατάτες σε καφενείο χωριού, πιάστηκαν ανασφάλιστες και ο ΕΦΚΑ έβαλε πρόστιμο 21.000 ευρώ!
- Τραγωδία στη Θάσο: Πνίγηκε 4χρονη
- Η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε με το ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών άνθρακα στην Νέα Υόρκη
- Υπολογίστε τον λογαριασμό της ΔΕΗ μετά τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Πέμπτη 29 Αυγούστου
- Ξεπερνά τον πρώτο κάβο της ΕΥ η ΔΕΗ
- ΔΕΗ: Τι ισχύει με τις νέες χρεώσεις και την έκπτωση συνέπειας
- Οι ΗΠΑ άργησαν 20 χρόνια τον πόλεμο με την Κίνα. Και τώρα χάνουν
- Κραυγαλέο λαϊκισμό θεωρεί η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την απόφαση Χατζηδάκη να μειώσει την έκπτωση που έχουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ
- Οι τάχα μου αριστεροί και οι καταλήψεις από μετανάστες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Πέμπτη 29 Αυγούστου
- ΔΕΗ: Τι ισχύει με τις νέες χρεώσεις και την έκπτωση συνέπειας
- Βελτιωμένη αντιπρόταση στους ομολογιούχους ετοιμάζει η Folli Follie- Ορόσημο η γενική συνέλευση της 10ης Σεπτεμβρίου
- Τραγωδία στην Κάρπαθο: Τι αναφέρει το πόρισμα του ιατροδικαστή για τους δύτες
- Πότε επανέρχεται ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας
- Creta Farms: Το εξώδικο που περιγράφει πώς ο Κ. Δομαζάκης την οδήγησε στο χείλος του γκρεμού
- Πως θα λειτουργήσει η Ψηφιακή Τράπεζα Γης που περιλαμβάνεται στον Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο
- Ο Τζόνσον βυθίζει την Βρετανία σε πρωτοφανή πολιτική κρίση – Άγνωστο το αύριο
- Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα διπλώματα οδήγησης-Όλες οι αλλαγές
- Ανείπωτη τραγωδία στη Θάσο: Πνίγηκε παιδί 4 χρονών που έπαιζε στη θάλασσα

- Τελευταία Νέα Mononews
- «Χρυσή» χρονιά για τη διεθνή ναυτιλία το 2020, σύμφωνα με αναλυτές
- Handelsblatt: Ο Μητσοτάκης έχει ήδη κάνει καλή αρχή
- Πότε επανέρχεται ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας
- Συναγερμός για την επανεμφάνιση της ιλαράς στην Ελλάδα
- Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα διπλώματα οδήγησης-Όλες οι αλλαγές
- Η Ειρήνη Καζαριάν του GNTM ανεβαίνει στο σανίδι
- Ο Τζόνσον βυθίζει την Βρετανία σε πρωτοφανή πολιτική κρίση – Άγνωστο το αύριο
- Creta Farms: Το εξώδικο που περιγράφει πώς ο Κ. Δομαζάκης την οδήγησε στο χείλος του γκρεμού
- Μητσοτάκης στη FAZ: Για τα πλεονάσματα αποφασίζουν οι θεσμοί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η Moody’s με ανακοίνωση της προϊδεάζει ότι δεν θα αναβαθμίσει την Ελληνική οικονομία
- Nissan: 50 χρόνια GT-R
- Ιράν: Αν οι ΗΠΑ θέλουν συνομιλίες, πρέπει να επανενταχθούν στη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα
- Εποχιακή τριχόπτωση: Τι είναι και τι μπορείτε να κάνετε
- Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα διπλώματα οδήγησης
- Ένα εκατομμύριο υπογραφές κατά της απόφασης Τζόνσον
- Οι τάχα μου αριστεροί και οι καταλήψεις από μετανάστες
- Οι ΗΠΑ άργησαν 20 χρόνια τον πόλεμο με την Κίνα. Και τώρα χάνουν
- Διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη για τις φωτιές στον Αμαζόνιο